Ana SayfaDünyaSürgündeki Evo Morales’in tutuklama kararı kaldırıldı

Sürgündeki Evo Morales’in tutuklama kararı kaldırıldı

HABER MERKEZİ – 2019’da seçimleri kazanmasına rağmen ‘darbe’ nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalan eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı. Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket, 18 Ekim’de ezici çoğunlukla seçimleri kazanmıştı.

Bolivya mahkemeleri, Arjantin’de sürgün olan eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales hakkındaki tutuklama emrini kaldırdı.

Karar hakkında açıklamalarda bulunan La Paz Mahkemesi Başkanı Jorge Quino, “Hakları ihlal edildi, özellikle de savunma hakları zira usulüne uygun olarak çağrılmadı” dedi.

Bu karar, Evo Morales’in siyasi varisi Luis Arce’nin cumhurbaşkanlığına seçilmesinden bir hafta sonrasına denk geldi.

Bolivya Başsavcılığı 6 Temmuz’da Morales hakkında “isyan” ve “terörizm” suçlamalarıyla yargılama talep etmişti. Morales hakkında tedbir amaçlı tutuklama da talep edilmişti.

Morales’in Aralık 2019’da istifa etmesinden sonra seçimlere kadar geçiş sürecini sağlayan sağcı hükümet, Morales hakkındaki suçlamaları tırmandırmıştı. Bu iddialar arasında Morales’in bir kız çocuğuna istismarda bulunduğu ve ondan bir çocuğunun olduğu da vardı.

Partisi ipi göğüslemişti

Evo Morales’in kurduğu Sosyalizme Doğru Hareket’in (MAS) Başkanı Luis Arce, 18 Ekim 2020’de ilk turda seçildi. Seçimlerin ardından Morales’in ülkesine dönüş sorunu da gündeme geldi.

Sandık sonuçlarına göre Arce oyların yüzde 52,4’ünü, Carlos Mesa ise yüzde 31,5’ini almıştı.

Sağcı Luis Fernando Camacho ise yüzde 14,1’lik oy oranıyla üçüncü olmuştu.

Pazartesi sabahı Morales, dönüşünün kendi sorumluluğunda olmadığını açıklamıştı.

Sürgündeki eski devlet başkanı, “Yoldaşlar benden yeni seçilen cumhurbaşkanının yemin törenine gelmemi istiyorlar. Ama toplumsal hareketler (sendikalar vb.) bunu tartışıyorlar. Karar verecek olanlar onlardır” diye ekledi.

Seçimi kazanmasına rağmen karşı çıkılmıştı

Morales’in dördüncü dönem için aday olduğu Ekim 2019’daki seçimlerde, sayım 20 saatten fazla askıya alınmıştı. Morales daha sonra bu seçimlerde sürpriz bir şekilde ilk turda zaferini ilan etmişti.

Muhalefet ise hile yapıldığı suçlamasında bulunmuş, şiddetli protesto eylemleri gerçeklemiş ve 30’dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Polis ve ordunun iktidardan el çektirdiği Morales önce Meksika’ya oradan da Arjantin’e sığınmıştı.

Morales kanadı, iktidardan düşürülmeyi ‘darbe’ olarak değerlendirmişti.




Önceki Haber
TL eriyor: Dolar ve euro kurlarında yeni rekorlar
Sonraki Haber
Kartal Belediyesi'ndeki grev anlaşma ile sona erdi