Ana SayfaGüncelTTB: Eylül’de 275 bin 647 vaka açıklanmadı

TTB: Eylül’de 275 bin 647 vaka açıklanmadı

HABER MERKEZİ – Türk Tabipleri Birliği’nin Covid-19 salgınına ilişkin yedinci ay raporunda Nisan’da 81 bin 570, Eylül’de ise 275 bin 647 vakanın bildirilmediği belirtildi. Rapora göre, 11 Ekim itibariyle 48’i doktor olmak üzere 112 sağlık çalışanı da yaşamını yitirdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Covid-19 salgınına ilişkin yedinci ay raporunu duyurdu.

Rapor, çevrimiçi yayınlanan basın toplantısıyla paylaşıldı.

Basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. R. Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Çiğdem Arslan, TTB Covid-19 İzlem Kurulu üyeleri Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Özlem Kurt Azap ve Doç. Dr. Osman Elbek katıldı.

“275 bin 647 doğrulanmış olgu bildirilmedi”

Raporda, Eylül ayında 3 milyon 241 bin 769 kişiye Covid-19 testi yapıldığı, Sağlık Bakanlığı’nın ise ‘hasta’ ifadesiyle 48 bin 530 olguyu açıkladığı kaydedildi.

Raporda, PCR testindeki pozitiflik oranının yüzde 10 olmasından yola çıkılarak, Eylül ayında 324 bin 177 vakanın kayıtlara geçmesi gerektiği savunuldu.

Raporda “275 bin 647 doğrulanmış olgu, ne kamuoyuna ne de Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirilmiştir” ifadesine yer verildi.

Raporda, kış ayılarında Covid-19 hastalığına ek olarak grip ve zatürrenin de eklenmesiyle oluşacak ‘kusursuz fırtına/perfect storm’a hazırlıksız olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün, grip geçirmesinin sağlığa olumsuz etkisi olacağı altı ayın üstündeki herkese grip aşısının yapılabileceğini öngördüğü aktarılan raporda, Türkiye’de bu yıl 10 milyon dozdan fazla aşı gerektiği kaydedildi.

Raporda, Sağlık Bakanlığı’nın her yıl olduğu gibi bu yıl 1.5 milyon doz aşı siparişi verdiğine yer verilerek şunlar ifade edildi:

Bu yılın, her yıl gibi olmadığı gerçeği gözden kaçırılarak sipariş edilen bu aşı miktarı dahi henüz ortada yoktur. Muhtemeldir ki piyasaya verilmeden tükenecek, binlerce gereksinimi olan insanımız aşılanamayacaktır.

Benzer durum pnömokoksik aşılarda da geçerlidir. Risk faktörü olan 65 yaşın üzerindeki her insanımızın bu aşı programlarının tamamlanmış olması gerekmektedir.

112 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi

TTB, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına da raporunda yer verdi.

Buna göre, dün (11 Ekim) itibariyle 48’i doktor olmak üzere 112 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi.

Raporda, Sağlık Bakanlığı’nın detaylı bilgi paylaşmadığına dikkat çekilerek, “TTB’nin ısrarlı soruları sonucunda da eylül başında 29 bin 865 sağlık çalışanımızın hastalandığını (Vaka’landık mı? Hastalandık mı? Onu bilmiyoruz) ifade etmiş; yitirdiğimiz sağlık çalışanı sayısını ise paylaşmamıştır” denildi.

Öneriler

TTB sağlığın sosyal belirleyicilerinin önündeki engellerin ortadan kaldırılması için ise şu önerilerde bulundu:

Yoksulluk sınırının altındaki herkese ücretsiz maske, temizlik ve hijyen malzemesi sağlanmalı.

Açlık sınırının altındaki herkesin doğalgaz, elektrik ve suyu pandemi sürecince devlet tarafından ödenmeli.

Yoksulluk sınırının altındaki halkımızın hepsinin doğalgaz ve elektriklerinin yarısı, suyunun tamamı ödenmeli.

Evden çalışma imkanı olmayan tüm çalışanların mesai saatinin yarıya düşürülmesi, toplu taşıma yoğunluğunun azaltılması bir an önce uygulamaya geçilmeli.


Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP'nin 'torba yasa' teklifi Meclis'te: Büyükşehir belediyelerinin bütçeleri kısıtlanacak
Sonraki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 38 milyona yaklaşıyor