Ana SayfaGüncelTTB raporu: 150 bin kişi evde tedavi görüyor, 461 bin kişi izolasyonda

TTB raporu: 150 bin kişi evde tedavi görüyor, 461 bin kişi izolasyonda

HABER MERKEZİ – Türk Tabipleri Birliği’nin Ekim ayı “Aile Hekimliği Pandemi Anketi” raporuna göre, Türkiye genelinde 150 bin kişi tedavi görüyor, 461 bin kişi de izolasyonda. Raporda, İstanbul’un Nisan ayından daha riskli bir döneme girdiği vurgulanarak, ikinci dalganın aşılamayabileceği belirtiliyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve TTB Aile Hekimliği Kolu, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ekim 2020” sonuçlarını açıkladı.

İlki Eylül ayında yapılan anketin ikincisi, 7-14 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleştirildi ve 75 kentteki 835 aile hekimine ulaşıldı.

Raporda, evde tedavi alan hasta sayısı da yaklaşık 150 bin olarak açıklandı. Bu sayıya hastanelerde tedavi görevlerin sayısı eklenmedi.

Raporda, aile hekimlerinin izlem listesinde temaslı hasta sayısı ortalaması 20.1 olarak yer aldı.

Türkiye genelinde 461 bin kişinin evde izolasyonda olduğu belirtilen raporda, Eylül’deki ortalamanın 26.2, kişi sayısınınsa toplam 600 bin olduğu kaydedildi.

Şikayetler

Rapora göre aile hekimlerinin ankete yansıttığı şikayetler de şöyle:

  • Bilgi karmaşası var, işyerleri testi negatifse kişiyi işe çağırıyor, ilçe sağlık izolasyonda evde kalması gerekiyor diyor. Kişi ne yapacağını bilemiyor.
  • Aynı durumdaki bir hasta izleme alınıyor diğeri alınmıyor. Neye göre yapılıyor bu ayrım belli değil.
  • Hastaneden hastalara evde kalmaları gerektiği bilgisi verilmiyor, hasta hastaneden çıkıp bize geliyor. Genelde rapor almak için geliyorlar.
  • Evde temas nedeniyle takip edilen kişide semptom gelişince hastaneye kendi imkânlarıyla gidenlere ceza kesileceği söyleniyor.

Salgın merkezi İstanbul

Eylül ayı anketine İstanbul’dan yanıt verenler günde ortalama bin 714 yeni vaka bildirirken, bu sayı Ekim anketinde 2 bin 824’e çıktı.

Ankette, “Hasta sayısı Ankara için Eylül ayında 2 bin 671 iken Ekim ayında günde 2 bin 125’e düştü. Bu bilgiler Sağlık Bakanı’nın İstanbul’da yüzde 50 artış olduğuna dair açıklaması ve sahadan bildirilen gözlemler ile uyumlu” dendi.

Raporda İstanbul’un neden riskli olduğu ise şöyle açıklandı:

  • Üniversitelerin açılması planlanmakta. Salgının patlama aşamasında, gençler yayılım için fazladan risk oluşturacak.
  • Yaşlılar memleketlerinden İstanbul’a çocukların yanına dönmüşlerdir ve bu çok yüksek riskli grup salgının patlama yapacağı dönemde tedbirlerin gevşetildiği riskli bir şehre gelmiş durumda.
  • Okulların açılması ile trafik yoğunluğu artacak toplu taşımada kalabalık ortamlarda bulunma riski artacak.
    İlköğretim, 8 ve 12. sınıfların açılması ve mevsimsel influenza döneminin başlangıcı çok riskli bir eşzamanlılık içermekte.
  • Acilen valiliğin belirlediği kademeli çalışma saatleri uygulanmalı, esnek mesai uygulaması ve evden çalışmaya geçilmeli, üniversitelerin açılması ertelenmeli, toplum bulaşma riskleri konusunda bilgilendirilmeli ev-akraba-komşu ziyaretleri yapılmaması sağlanmalı.
  • İstanbul Nisan ayından daha riskli bir döneme giriyor. Ne toplum ne sağlık çalışanları daha riskli bir ikinci dalgayı aşamama riski ile karşı karşıya.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
JinNews’e 11. kez erişim engeli
Sonraki Haber
Covid-19: Pandemide vaka sayıları giderek yükseliyor