Ana SayfaGüncelTTB ve TPD: Sağlık çalışanlarının tükenmesi Corona virüsü kadar önemli bir sorun, gerekli önlemler alınsın

TTB ve TPD: Sağlık çalışanlarının tükenmesi Corona virüsü kadar önemli bir sorun, gerekli önlemler alınsın

HABER MERKEZİ – Türk Tabipleri Birliği ve Türkiye Psikiyatri Derneği yaptıkları ortak açıklamada, sağlık çalışanlarının ne beden enerjisi, ne ruhsal gücünün sonsuz olduğuna dikkat çekerek “Alınacak önlemler ile beraber tükenmişliğin önüne geçilebilir” çağrısında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) bugün “Sağlık Çalışanları Tükendiğinde Yerleri Doldurulamaz” başlıklı ortak açıklama yaptı.

“Sağlık çalışanlarının ne beden enerjisi, ne ruhsal gücü sonsuzdur” denilen açıklamada, sağlık çalışanlarının tükenmesinin toplum sağlığı için Corona virüsü enfeksiyonu kadar önemli bir sorun olduğuna vurgu yapıldı:

Yükleri günden güne arttığı halde çalışma koşulları ve ücretlerinde bir iyileşme yerine hak ettikleri saygıyı bile göremeyip, idareciler tarafından ‘kendilerini hastalandırmak‘la suçlanıyorlar. Tükenmişlik kavramı, çalışma ortamının ruh sağlığı kapsamında 40-45 yıldan beri tanınmakta, önleme ve baş etme yolları bilinmektedir.

Kişinin bedensel ve ruhsal enerji kaynaklarının bitmesini ifade eder. İnsanlarla yoğun ilişki gerektiren, doğası gereği fedakarlığa dayalı ve sorumluluğu yüksek meslek üyelerinde daha fazla görülür. Sağlık alanının da bu bakımdan tüketicilik potansiyeli yüksektir.

“Yaşam ile ölüm arasında bıçak sırtında çalışma”

Salgın öncesinde de Türkiye’de sağlık çalışanlarının yaşamı koruma sorumluluğu, şefkatli olma zorunluluğu, yaşam ile ölüm arasında bıçak sırtında çalışma ve gittikçe artan şiddet görme riski nedeniyle tükenmişlik olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekildi ve eklendi:

Küresel salgınla birlikte buna kendilerine, aile bireylerine, yakınlarına virüs bulaşma ve hastalanma riskinin yükü de eklenmiştir. Ancak ne yazık ki küresel salgın döneminde ülkemizde sağlık çalışanlarının tükenmişliğini önlemeye yönelik alınan önlemler yetersiz kalmıştır.

Sağlık çalışanlarının aile bireylerinden ayrı yaşama ya da aynı evin içinde uzakta durma gibi nedenlerle en çok gereksinim duydukları dönemde ruhsal yönden yakınlarının desteğini de alamadığından tükenmişliğin arttığı belirtildi.

Tarama testlerinin gerektiği kadar uygulanmadığı ifade edilen açıklamada sağlık çalışanlarının bulaştırıcı olup olmadıklarını bilmediklerinden kaygı içinde kaldığına dikkat çekildi.

“Tükenmişlik sağlık çalışanlarının kaderi değildir”

Hastalanan sağlık çalışanlarının göreve dönmelerinin hemen ardından ani ölümlerle karşılaşılmasının tıbbi yönden göreve başlama ölçütlerinin uygulanmadığının göstergesi olarak yorumlandığı açıklamada “Ülkemizin sağlık sistemi kendi çalışanlarına şefkatli davranmamaktadır” dendi.

Sağlık çalışanlarının tükenmelerini önlemek amacıyla psikiyatrik muayenelerle izlenmeleri gerektiği belirtilen açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

Sağlık çalışanlarının tükenmeleri ve iş verimlerinin azalması doğrudan doğruya toplum sağlığı sorunu olarak baş gösterecektir; ancak bu süreç sağlık çalışanlarının toplu tükenmesi ile sonuçlandığında, bu sorunla baş edecek başka bir meslek grubu bulunmayacaktır. Alınacak önlemler ile beraber tükenmişliğin önüne geçilebilir. Tükenmişlik sağlık çalışanlarının kaderi değildir!




Önceki Haber
Bahtiyar Fırat'tan beş gündür haber alınamıyor
Sonraki Haber
Kartal Belediyesi işçileri de 'ya anlaşma ya grev' dedi