Ana SayfaGüncelTürkiye’den ‘Lozan ihlali’ gerekçesiyle iki yeni NAVTEX

Türkiye’den ‘Lozan ihlali’ gerekçesiyle iki yeni NAVTEX

HABER MERKEZİ – Türkiye, Ege Denizi’nde iki yeni NAVTEX yayımladı. Semadirek, Limni ve Bozbaba adalarının Lozan Antlaşması’yla belirlenen gayri askeri statüsünün ihlal edildiği öne sürüldü.

Türkiye, Ege Denizi’nde iki yeni NAVTEX* yayımlayarak Semadirek, Limni ve Bozbaba adalarının Lozan Antlaşması ile belirlenen gayri askeri statüsünün ihlal edildiğini duyurdu.

Türkiye daha önce de Lozan Antlaşması’nın adaların silahsızlandırılmasıyla ilgili hükümlerinin ihlal edildiği gerekçesiyle NAVTEX yayımlamıştı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Eylül ayında Yunanistan’ın Sakız Adası için, 9 Ekim’de de Midilli Adası için yapılan duyurularda bu adaların gayri askeri statüsünün ihlal edildiği belirtilmişti.

Ege Denizi’ndeki Yunanistan’a ait adaların statüsü 1923 tarihli Lozan ve 1947 tarihli Paris antlaşmalarınca düzenleniyor.


*İngilizce “NAVigational TEleX” kelimelerinden kısaltılan NAVTEX, gemilerin seferleriyle birlikte denizcilere meteorolojik tahminlerin iletilmesi ve gerektiğinde uyarıların yapılması için kullanılan bir tür uluslararası yazılı haberleşme sistemi.



Önceki Haber
Buğday, arpa ve mısırda gümrük vergisi sıfırlandı
Sonraki Haber
Cinsel istismar faili erkek tahliye edildi, çocuk tepkili: Geleceğimi mahvetti, korkuyorum