Ana SayfaGüncelTutuklu gazeteci Aziz Oruç’un eşine dava

Tutuklu gazeteci Aziz Oruç’un eşine dava

HABER MERKEZİ – Tutuklu gazeteci Aziz Oruç’un eşi Hülya Oruç hakkında, Covid-19 sürecinde cezaevlerinde yaşanan ihmallere dair sosyal medya paylaşımları sebebiyle dava açıldı. Oruç bu paylaşımlar gerekçesiyle Nisan ayında gözaltına alınmıştı.

Hülya Oruç hakkında, Covid-19 pandemisi sırasında cezaevlerinde yaşanan ihmaller ile ilgili sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Oruç, 18 Aralık 2019 tarihinden beri Patnos L Tipi Cezaevi’de tutuklu bulunan gazeteci Aziz Oruç’un eşi.

Hülya Oruç hakkında ilk duruşma 18 Ocak 2021 tarihinde Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Oruç, aynı sosyal medya paylaşımları nedeniyle 30 Nisan’da Diyarbakır’da evine gelen polislerce gözaltına alınmıştı.

Hülya Oruç, gözaltına alınmasına sebep olan sosyal medya paylaşımlarında eşi Aziz Oruç’un tutuklu bulunduğu cezaevinde Corona virüsü salgını ile mücadele için gerekli tedbirlerin alınmadığını ve mahpusların ölüme terk edildiğinden endişe duyduğunu yazmıştı.

Aynı gün savcılıkta ifadesi alındıktan sonra Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen Oruç, ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakılmıştı.

Hakkında açılan davayı MLSA’dan Deniz Tekin’e değerlendiren Oruç, iddianamede suç delili olarak gösterilen paylaşımları yapmaktaki amacının “halkı ve kin düşmanlığına tahrik etmek” olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

O dönem pandemi tehlikeli bir aşamadaydı. Virüs yayılınca ben de cezaevinde olan eşimin sağlık durumundan kaygılandım. Halen de kaygılıyım. Bunun yanında eşim cezaevi koşullarında sağlıklı beslenemiyor. Cezaevinde olan eşimin dışarıda olan bizler gibi ihtiyacı olan her şeye ulaşma gibi bir imkanı da yok. Bu nedenle eşimin sağlık durumu konusunda tedirgin ve kaygılı olmam son derece doğal değil mi? Bir anne ve eş olarak cezaevinde olan eşimin sağlık durumu konusunda sadece insani talepleri ve endişelerimi dile getirip bunları sosyal medyada paylaştım. Bunun dışında bir amacım yoktu, olamaz da.

  9 aydır tutuklu: Gazeteci Aziz Oruç’a yine tahliye yok



Önceki Haber
Fransa Ankara Büyükelçisi'ni geri çağırdı
Sonraki Haber
Bolivya seçimleri Latin Amerika’ya umut olabilir mi?