Ana SayfaCezaevleriVan Cezaevi’ndeki açlık grevi 32’nci gününde

Van Cezaevi’ndeki açlık grevi 32’nci gününde

HABER MERKEZİ – Van Cezaevi’ndeki tutukluların 14 Eylül’de başlattığı ve dönüşümlü olarak sürdürdüğü açlık grevi eylemi 32’nci gününde. TUHAY-DER Van Şubesi Eşbaşkanı Kudret Temel, “Cezaevinden cenazeler çıkmadan, tutukluların talepleri yerine getirilsin” çağrısı yaptı.

Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan siyasi tutukluların açlık grevi devam ediyor.

Tutukluların 14 Eylül’de başlattığı ve dönüşümlü olarak devam eden açlık grevi 32’nci gününde.

Mezopotamya Ajansı’ndan Dindar Karataş’a tutukluların eylemi ve taleplerine ilişkin konuşan Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi Eşbaşkanı Kudret Temel, toplum üzerinde sürdürülen baskı politikalarının cezaevlerine de sirayet ettiğini söyledi.

Tutukluların taleplerinin yasal haklar olduğunun altını çizen Temel, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in kaldırılmasından sonra da uygulamalarının devam ettiğine dikkat çekti.

Temel, cezaevinde yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı:

Siyasi tutuklular izole ediliyor. Siyasi mahpuslara yönelik hak ihlalleri ve tecride son verilmesi, görüşlerde keyfi üst aramalarının kaldırılması, havalandırma sürelerinin arttırılması gibi, tamamıyla karşılanması gereken taleplerdir. Bir kişinin yemeği 5-6 kişiye veriliyor. Verilen yemekler de çoğu zaman yenilecek durumda olmadığı aktarılıyor. Bunun gibi yaşanan birçok sıkıntıya çözüm olunması için birçok kez cezaevi yönetimiyle görüştüler ancak yönetim bu taleplere kulağını kapadı.

Tüm girişimlerine rağmen tutukluların taleplerinin karşılanmadığını söyleyen Temel, taleplerin bir an öne karşılanması çağrısında bulundu.

TUHAY-DER’e konuyla ilgili başvuruda bulunan ailelerin, taleplerin karşılanmaması durumunda açlık grevine başlayacaklarını aktaran Temel, “Herkesin tutuklulara sahip çıkması gerekiyor. Herkesin bu konuda duyarlılık ve sorumlulukla yaklaşması gerekiyor. Tutukluları baskı altında yalnız bırakmamak için tutukluların taleplerini sahiplenmemiz gerekiyor. Aksi durumda cezaevlerinden cenazeler çıkacak” uyarısında bulundu.

Cezaevindeki doluluk oranına da değinen Temel, sözlerini şöyle tamamladı:

“Koğuşlarda doluluk oranı çok fazla olduğu için, bazı tutuklular yerde, lavabonun önünde uyuyor. Tutukluların artık yatacak yerleri dahi yok. Var olan sosyal mesafe kuralı cezaevlerinde uygulanmıyor. Tutuklular hastalandığında dahi revire kaldırılmıyorlar. Aileler ya da avukatları cezaevine başvurduktan sonra revire götürüyorlar.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Düzce'de kadın cinayeti: Yardım istedikten sonra öldürüldü
Sonraki Haber
Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanacağı davada ilk duruşma yarın