Ana SayfaGüncelVan’da gözaltına alınan gazetecilerden dördü tutuklandı

Van’da gözaltına alınan gazetecilerden dördü tutuklandı

HABER MERKEZİ – Van’da gözaltına alınan gazetecilerden Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala, “devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaptıkları” iddiasıyla tutuklandı. Gazetecilere emniyette, haberleri takip etmek için kimden talimat aldıkları, haber giderlerini nereden karşıladıkları sorulmuştu.

Van’da 6 Ekim’de gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, JinNews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala ile gazete dağıtımcıları Şükran Erdem ve Fehim Çetiner’in dün akşam başlayan ifade işlemleri tamamlandı.

Emniyetteki ifade işlemleri sırasında, gazetecilere yaptıkları haberlerin içeriğine dair sorular soruldu.

Ayrıca gazetecilere haber yaparken kimden talimat aldıkları, haber giderlerini nereden karşıladıkları şeklinde sorular da yöneltildi.

Ardından adliyeye sevk edilen gazeteciler “devlet aleyhine toplumsal olayları haber yaptıkları” iddiasıyla “örgüt üyeliği” suçlaması yöneltildi.

Tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen gazetecilerden Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehriban Abi ve Nazan Sala hakkında tutuklama kararı verildi.

Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Fehim Çetiner ve eski gazete dağıtımcısı Şükran Erdem ise yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.

‘Gizlilik kararı algı oluşturmaya yönelik’

Öte yandan gazetecilerle gözaltındayken görüşen Van Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi üyesi avukat Barış Oflas, soruşturma dosyasına “gizlilik” kararı getirmesinin temel sebebinin de kamuoyunda basın mensuplarına yönelik bir algı oluşturmaya dönük olduğunu ifade etmişti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Dindar Karataş’a konuşan Oflas, “Gizlilik kararını hukuki görmüyoruz. Gizlilik kararıyla dosyanın doğrudan şüphelisi olan kişilerden, avukatlardan gizlenen bilgiler, belgeler, deliller ve tape kayıtları başka basın organlarına servis ediliyorsa, burada insanın aklına gelebilecek tek bir şey var. O da bir algı yaratma operasyonu olduğudur” demişti.

Oflas, gazetecilerin gözaltına alınma anlarına dair polis tarafından çekilip, servis edilen görüntülerin ana akım medya tarafından “örgüte operasyon” şeklinde haberleştirilmesin de masumiyet karinesini hiçe saymak anlamına geldiğini söylemişti.

Avukat Oflas, emniyet ve savcılıkla yaptıkları görüşmelerde soruşturma dosyasına ilişkin suç delili olarak telefon tape kayıtları ve dinlemelerinin olduğu bilgisine ulaştıklarını ifade etmişti.

Oflas, tutuklanan gazetecilerden Nazan Sala ve Şehriban Abi’nin “sohbet” adı altında gayri hukuki sorguya alındığını da söylemişti.

Sohbet adı altında yapılan bu sorgularda gazetecilere haberleri takip etmek için kimden talimat aldıkları, haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri, basın açıklamalarını hangi amaçla izledikleri ve kent dışına yine haber amaçlı yaptıkları seyahatlerin sorulduğunu aktarmıştı.


Van’da gazetecilere gözaltı: Gerçeği açığa çıkardıkları için hedef alındılar


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hatay'da yangın: Yerleşim yerlerine sıçradı, iki köy tahliye edildi
Sonraki Haber
ESP operasyonu: Eşbaşkan Tümüklü dahil 20 kişi serbest