Ana SayfaDünyaYakılan ‘cadıların’ anısına: Hex! Cadı Avı Müzesi

Yakılan ‘cadıların’ anısına: Hex! Cadı Avı Müzesi

HABER MERKEZİ – 16. ve 17. yüzyılda Avrupa’da ‘cadılık’ suçlamasıyla öldürülen çoğu kadın binlerce kişi anısına Danimarka’da bir müze açıldı. ‘Toplumun kolektif hafızasını tazelemek için’ açılan müzede, bu kişilere yapılan işkencelerde kullanılan aletler ve öldürülenlerin özel eşyaları yer alıyor.

Avrupa ve ABD’de çoğunluğu kadın binlerce insan, 16. ve 17. yüzyıllarda krallara ve toprak sahiplerine itiraz ettiği için cadılıkla suçlanarak işkence edilip, öldürüldü.

Danimarka’nın batısındaki Ribe kasabasında bu ‘cadı avı’ süresince öldürülenler anısına bir müze açıldı.

Geçtiğimiz Haziran ayında açılan “Hex! Cadı Avı Müzesi”nde öldürülen kişilerin eşyaları ve çeşitli belgeler yer alıyor.

NTV’de yer alan habere göre müzenin tarihçisi Louise Haburge Lingaard, Danimarka’da cadılık suçlaması nedeniyle Kral 4. Christian (1577-1648) döneminde yaklaşık bin insanın ölüme mahkum edildiğini söyledi.

Cadı avı müzesi" Avrupa'nın karanlık tarihine ışık tutuyor | NTV

Her dört kişiden üçü kadın

Cadılıkla suçlanan her dört kişiden üçünün kadın olduğunu söyleyen tarihçi Lingaard, bu kadınların genel olarak evlenmeyi reddettiği için toplum tarafından dışlanan, çocuğu olmayan, yoksul ve hayatları hakkında kendi kararlarını vermek için direnen kadınlar olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: AFP

‘Cadılığı yasaklayan bir yasa yapıldı’

Lingaard, o dönemde yapılanlara dair ise şu bilgileri verdi:

Danimarka’nın o dönemdeki nüfusunun bir milyon civarı olduğu düşünüldüğünde ölüme mahkum edilen insanların sayısı aslında çok fazla. Aynı zamanda Norveç Kralı da olan 4. Christian 1617 yılında ülkede cadılığı yasaklayan ilk yasayı onayladı. Ardından, kraldan farklı düşüncelere sahip olanlar, toprak lordlarıyla çatışanlar ile dini ve toplumsal gelenekleri yerine getirmek istemeyen ya da tıbbın henüz keşfedemediği bir hastalığa sahip olan insanlar bir bir cadılık suçlamasıyla yakıldı.

Bu yıllarda neredeyse beş gün arayla bir cadı infazı gerçekleşti. Cadıların şeytanla işbirliği kurduğu inancı Aydınlanma Dönemi’nin ortaya çıktığı, 1800’lü yıllara kadar devam etti. Danimarka’da cadılık suçlamasıyla en son 1652 yılında Anna Burds isimli bir kadın yakıldı.

Bu cadı avlarının insanlık tarihinde bir utanç kaynağı olduğunu ve müzenin ülkenin tarihiyle yüzleşmesi için açıldığını kaydeden Lingaard, “Popüler kültürde işlenen cadı tasviri nedeniyle insanlar, tarihte gerçekten nelerin yaşandığını bilmiyor. Ancak bu müzede yer alan işkence aletleri, mahkeme belgeleri ve eşyalar toplumun kolektif hafızasını tazelemek için yerini aldı” diye ekledi.

50 bini aşkın kişi öldürüldü

Dinin tek otorite kabul edildiği ve batıl inançların hüküm sürdüğü Avrupa’da 1500 ile 1800 yılları arasında, geleneklere karşı çıkan yaklaşık 100 bin kişi cadılık suçlamasıyla yargılandı, işkence gördü ve 50 bini aşkın insan kazıklara bağlanarak diri diri yakıldı.




Önceki Haber
Gazeteci Nurcan Yalçın'ın 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor
Sonraki Haber
Fransa'daki bıçaklı saldırıda üç ölü: Bir kadının başı kesildi