Ana SayfaÇalışma YaşamıYargıtay’ın Soma kararı: 37 sanığa beraat, dört sanığa da ‘301 kez kastla öldürmek’ten ceza

Yargıtay’ın Soma kararı: 37 sanığa beraat, dört sanığa da ‘301 kez kastla öldürmek’ten ceza

HABER MERKEZİ – Yargıtay’ın Manisa Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili kararında, 37 sanığın beraat kararı onanırken, daha önce tahliye edilen maden şirketinin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan’ın kararı bozuldu. Kararda, Gürkan’ın da aralarında bulunduğu dört sanığın ise “301 kez kastla öldürmek” suçundan mahkum edilmesi gerektiği belirtildi.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te, 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili kararını verdi.

Kararda Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu dört sanığın ‘301 kez olası kastla adam öldürme‘ ve ‘162 kez olası kastla yaralama‘ suçların mahkum edilmesi gerektiğini belirtti.

Habertürk’ten Fevzi Çakır‘ın haberine göre Yargıtay’ın kararında, Gürkan’a ‘basit taksirle ölüme neden olma‘ suçundan verilen 15 yıl hapis cezasının bozulduğu ve “Sanıkların tamamının karar alma süreci içerisinde bulunmaları ve şirketteki pozisyonları gereği ocak içerisindeki yüksek riskleri bilmelerine rağmen, ‘olursa olsun’ mantığı ile hareket ederek bu risklerin önüne geçmek için herhangi bir girişimde bulunmayarak, gerçekleşen bu neticeden olası kastlarıyla sorumlu tutulmaları gerektiği, böylece sanıklar hakkında 301 kez olası kastla adam öldürme suçundan ve 162 kez olası kastla yaralama suçundan mahkumiyet hükmü kurulması gözetilmeliydi” denildi.

Kararda sanıklar Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Teknik Müdür İsmail Adalı’nın tahliye talepleri ise reddedildi.

Tutuklu sanık Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy’un cezaevinde geçirdiği süre dikkate alınarak tahliyesine karar veren Yargıtay kararında, sanıklar kontrol baş mühendisleri Efkan Kurt ve Adem Ormanoğlu hakkında da verilen beraat kararları bozuldu.

Daire, her iki mühendisin ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma‘ suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti. Sanık Haluk Evinç hakkındaki mahkumiyet kararı ise eksik inceleme nedeniyle bozuldu.

Soma Katliamı

Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Holding’e bağlı Soma Kömürler İşletmeleri’ne ait maden ocağında 13 Mayıs 2014’te saat 15.00 sıralarında yangın çıktı.

Yangın nedeniyle 420 metre derinlikte bulunan, 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla doldu. Bu sırada madende bulunan 800’e yakın işçi mahsur kaldı.

İş cinayetinde 301 madenci hayatını kaybederken, 486 işçi ise yaraladı. 162 işçi de madenden sağ olarak kurtarıldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MEB: Meslek liselerinde 5 Ekim'de yüz yüze uygulamalı eğitime başlanacak
Sonraki Haber
İstanbul’da barajların doluluk oranı kritik seviyeye düştü, İBB’den ‘tasarruf’ çağrısı