Ana SayfaDünyaYarım milyon bebek hava kirliliğinden yaşamını yitirdi

Yarım milyon bebek hava kirliliğinden yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – ABD’de sağlık enstitüleri tarafından yapılan araştırmaya göre geçtiğimiz yıl dünya genelinde yaklaşık yarım milyon bebek hava kirliliği sebebiyle yaşamını yitirdi.

ABD merkezli Sağlık Etkileri Enstitüsü (HEI) ile Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Ensitüsü (IHME) tarafından yapılan araştırma ile hava kirliliğinin bebekler üzerindeki etkisi incelendi.

Araştırmaya göre geçen yıl dünya genelinde küresel hava kirliliği nedeniyle yaklaşık yarım milyon bebek hayatını kaybetti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre bu konuda en kötü durumda bulunan bölge, Sahra Altı Afrika. Buradaki ölümlerin üçte ikisine yemek pişirilirken kullanılan yakıtlardan çıkan zehirli dumanların yol açtığı kaydedildi.

Araştırmada, bebeklerin henüz 1 aylık oldukları dönemde yaşamlarını yitirdikleri belirtildi.

Sahra Altı Afrika bölgesinde yaklaşık 236 bin, Hindistan’da da 116 binden fazla bebeğin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Çalışma, bebeklerin henüz anne karnındayken hava kirliliğinden etkilenmeye başladığını ortaya koydu.

Araştırmayı yapan uzmanlar, annelerin hamileliklerinde aşırı hava kirliliğine maruz kalması durumunda, bebeklerin erken ya da normal kilonun altında doğma riskinin arttığına dikkat çekti.

Buna göre erken doğum ve bebeğin normal kilonun altında doğması Güney Asya ve Sahra Altı Afika’da bebeklerin başlıca ölüm nedeni.

Sağlık Etkileri Ensitüsü Başkanı Dan Greenbaum, araştırma sonuçlarına ilişkin “Küçük çocukların sağlığı, her toplumun geleceğini belirliyor ve elde edilen bu yeni bulgular, güney Asya ve Sahra Altı’nda doğan çocukların büyük bir risk altında olduklarına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca araştırmaya göre, bebeklik döneminin yanı sıra geçen yıl dünya genelinde toplam 6 milyon 700 bin çocuk hava kirliliğinin etkileri yüzünden hayatını kaybetti.

Hava kirliliği, dünyada en sık görülen ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Maraş'ta ev baskınları: HDP ve İHD üyeleri gözaltına alındı
Sonraki Haber
Konya'da 14 yaşındaki Suriyeli çocuk işe giderken öldürüldü