Ana SayfaCezaevleriYaşamını yitiren hasta mahpus ‘tarafsız koğuşa geçmediği’ için tahliye edilmemiş

Yaşamını yitiren hasta mahpus ‘tarafsız koğuşa geçmediği’ için tahliye edilmemiş

HABER MERKEZİ – 76 yaşındaki hasta tutuklu Ali Boçnak, Patnos Cezaevi’nde hayatını kaybetmişti. Boçnak için iki kez yapılan infaz ertelemesi başvurusunun, “tarafsız koğuşa geçmediği” gerekçesiyle reddedildiği ortaya çıktı.

24 Eylül’de Ağrı Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitiren Ali Boçnak’ın avukatı tarafından “İnfazın ertelenmesi” ve “İnfazın açık cezaevinde geçirilmesi” için yapılan başvuruların kabul edilmediği ortaya çıktı.

Boçnak ile ilgili infazın ertelenmesi ya da açık cezaevine gönderilmesi için Patnos Cezaevi Hakimliği’ne yapılan başvurunun, “Tarafsız koğuşa geçmediği” gerekçesiyle reddedildiği belirtildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Boçnak’ın avukatı 30 Nisan’da müvekkilinin cezasının geri kalan kısmını açık cezaevinde geçirmesi için başvuru yaptı.

Başvurusuna bir ay sonra cevap veren Patnos İnfaz Hakimliği, “Örgüt faaliyeti suçlarından hüküm giyen hükümlülerin açık ceza infaz kurumlarına ayrılabilmeleri için örgütten ayrıldıklarına dair ceza infaz kurumu idare ve gözlem kurulu tarafından kanaat getirilmiş olması gerekmektedir. Bunun için de hükümlünün ilk olarak kendi isteği ile ceza infaz kurumlarında bulunan ve tarafsız koğuş olarak tabir edilen koğuşlara geçmesi ve burada denetime tabi tutulması şartı aranmaktadır” cevabı verdi.

‘Kişinin örgüt bağlılığı devam ediyor’

Boçnak’ın örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen bir suçtan hüküm giydiği belirtilen cevapta, “Boçnak’ın ceza infaz kurumunda örgütten ayrılmayacağını açıkça belirten taraflı koğuş olarak tabir edilen bir koğuşta kaldığı, bu vesile ile terör örgütüne bağlılığını devam ettirdiği anlaşılmıştır. Bu durumda hükümlü Ali Boçnak’ın açık ceza infaz kurumuna ayrılması olanağı bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, talebin reddi kamu adına talep ve mütalaa olunmuştur” denildi.

Mahkeme reddetti

Boçnak’ın avukatı ardından Patnos Cezaevi Hakimliği’nin kararını Patnos Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşıdı.

Mahkeme, “Ceza İnfaz Hakimliği’nin kararı usul ve yasaya uygun olduğu değerlendirilmekle, hükümlü/tutuklu vekili tarafından yapılan itirazın reddine” karar verdi.

İkinci başvuruya da ret

Boçnak’ın avukatı 30 Mayıs tarihinde ise Patnos İnfaz Hakimliği’ne başvurarak müvekkilinin yaşlı ve hasta, Corona virüsü nedeniyle risk grubunda olduğunu belirterek infazın ertelenmesini talep etti.

Avukatın başvurusunu değerlendiren hakimlik, kişinin cezaevinde kalabileceğini belirterek, talebi yine reddetti.

Kars’ta 2009 yılında “KCK” adı altında gerçekleştirilen gözaltı operasyonu kapsamında Boçnak hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Kürtçe mevlit okuduğu gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuksuz yargılanmış, bunun sonucunda 7 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay tarafından onanan kararın ardından Boçnak, 2017 yılında tutuklanarak Patnos L Tipi Cezaevi’ne konulmuştu.

2017 yılından bu yana Patnos Cezaevi’nde tutulan Boçnak, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutuklular listesinde de yer alıyordu.

Boçnak’ın beyin damarı tıkanıklığı, nefes darlığı, böbrek yetmezliği ve ileri derecede prostatı bulunmaktaydı. Ayrıca yakın tarihte fıtık ameliyatı olmuş ve kendisinden üç ünite kan alınmış, bunun sonucunda da vücudu enfeksiyon kapmıştı.

Kimlik yaşı 76, asıl yaşı 80 olan Boçnak, 24 Eylül’de cezaevinde yaşamını yitirmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sosin Küçükgüven'i öldüren uzman çavuşa 'iyi hal' ve 'tahrik' indirimi
Sonraki Haber
AB liderler zirvesinden Türkiye’ye uyarı, Belarus'a yaptırım