Ana SayfaGüncelYeni iddianame: Kavala hakkında üç kez ağırlaştırılmış müebbet

Yeni iddianame: Kavala hakkında üç kez ağırlaştırılmış müebbet

HABER MERKEZİ – Gezi Davası’ndan beraat eden ancak ‘casusluk’ gerekçesiyle yeniden tutuklanan Osman Kavala hakkında hazırlanan yeni iddianamede, Kavala için üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası isteniyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Osman Kavala’nın ‘casusluk’ gerekçesiyle yeniden tutuklanmasının hukuki olmadığına ilişkin yaptığı bireysel başvurusunun görüşülmesini ertelemişti.

Erteleme kararının hemen ardından Kavala hakkında ikinci iddianame hazırlanmıştı.

Söz konusu Kavala hakkında hazırlanan iddianamenin detayları belli oldu.

“Gezi eylemlerinin devamı 15 Temmuz darbe girişimi”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz tarafından hazırlanan 64 sayfalık iddianamede, “Kavala’nın Barkey’in Türkiye’deki casusluk eylemlerine yardım ettiği ve birlikte faaliyet yürüttükleri” ileri sürüldü.

İddianamede, Kavala’nın beraat ettiği Gezi Parkı eylemleriyle ilgili davadaki suçların tekrarlandığı iddianamede, Gezi eylemlerinin devamının 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu ileri sürüldü.

Şüpheli Henri Jak Barkey hakkında yeterli bilgi ve bulgulara ulaşılamamış ise de, tanzim edilen bu iddianamenin ilerleyen bölümlerinde görüleceği üzere, şüpheli Barkey’in Gezi kalkışması sürecindeki tespit edilebilen eylem ve faaliyetlerinin normalin ötesinde dikkat çekici olduğu gibi Gezi kalkışmasının yasal meşru hükümet tarafından alınan önlemlerle durdurulması sonrasında 15 Temmuz darbe girişimine kadar devam eden süreçte şüpheli Mehmet Osman Kavala ile aynı amaca yönelik olarak birbiriyle uyumlu olduğu görülmüştür.

İddianamede Barkey için “FETÖ ve PKK üzerinde etki kurabilecek güçte olduğu” iddia edilirken, Kavala hakkında ise şunlar ileri sürüldü:

…sözde demokratik özgürlükleri geliştirip toplumsal tabana yayma söylemi ile yapmış olduğu eylem ve işlemlerden oluşan faaliyetlerin asıl amacının demokratik meşru hükümeti işlevsiz hale getirmek, toplum içinde ayrımcılığı körüklemek, vatandaşlarımızın devlet ve millete olan birlik ve beraberliğini ülke menfaatlerimiz aleyhine, yabancı devletler ve istihbarat örgütlerinin lehine zayıflatarak zarar vermek olduğu tespit edilmiştir.

“George Soros’un Türkiye’deki en önemli uzantısının Kavala olduğu” ileri sürülen iddianamede, “Kavala’nın ayrıştırıcı faaliyetlerinde Kürt kökenli ve Ermeni kökenli vatandaşlarımızı hedef aldığı anlaşılmıştır” ifadelerine bulunuldu.

İddianamede, 15 Temmuz darbe girişiminin habercisi olarak değerlendirilen “Gülen Bebek” reklam filminin yayılmasından kısa bir süre sonra, Fetullah Gülen’in sıkı ilişki içinde olduğu ileri sürülen İshak Alaton, Soros ve Kavala’nın 6 Kasım 2015 tarihinde birlikte toplantıya katılması “dikkat çekici” diye değerlendirildi.

“Kin ve düşmanlığa tahrik eden projeler”

İnsan hakları savunucularının Büyükada’da katıldığı eğitime de yer verilen iddianamede, toplantıyı organize eden kişinin Henri Barkey’in şirketi olduğu ileri sürüldü.

İddianamede Osman Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür A.Ş.’nin faaliyetleri “Türk toplumunun sosyal ve kültürel özelliklerini istihbari amaçla analiz ederek Türk vatandaşlarını dil, ırk, din, mezhep, bölge ve benzeri farklılıkları gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden projeler” olarak nitelendirildi.

Üç kez ağırlaştırılmış müebbet

İddianamede Kavala ve Barkey’in TCK 309. maddesi kapsamındaki “cebir, şiddet kullanarak anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs” ve TCK 328. maddesindeki “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme suçları”ndan cezalandırılması istendi.

Kavala için üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezasının istendiği iddianame, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Ne olmuştu?

Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı ve 15 gün gözaltında tutulduktan sonra 1 Kasım 2017’de “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konuldu. Halen aynı cezaevinde tutuluyor.

Kavala tutuklandıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi.

İlk duruşma 24 Haziran 2019’da Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı. Oy çokluğu ile Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda da mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmetti ve tutukluluğun derhal sona erdirilmesini istedi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in kararının henüz kesinleşmediği gerekçesiyle oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada mahkeme, aralarında Osman Kavala’nın da olduğu Gezi Parkı Davası’nda yargılanan sanıkların beraatine karar verdi.

Silivri Cezaevi’nden tahliyesi gerçekleşmeden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili daha önce re’sen tahliye edildiği başka bir soruşturmadan yeniden gözaltı kararı verildi.

Kavala ertesi gün bu kez “casusluk” suçlamasıyla tutuklandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
12 Ekim'de başlayacak yüz yüze eğitimin detayları belli oldu
Sonraki Haber
İranlı musiki üstadı Mohammad Reza Shajarian hayatını kaybetti