Ana SayfaGüncelYerel mahkeme AYM’nin Berberoğlu kararına uymadı

Yerel mahkeme AYM’nin Berberoğlu kararına uymadı

HABER MERKEZİ – 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin verdiği ‘hak ihlali’ kararının ardından Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına hükmetti.

“MİT TIR’ları Davası”nda verilen 5 yıl 10 ay hapis cezası nedeniyle milletvekilliği düşürülen CHP’li Enis Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru 17 Eylül’de karara bağlanmıştı.

AYM, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetmiş ve yeniden yargılanması kararı almıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise Anayasa Mahkemesi’nin Berberoğlu hakkında verdiği kararın ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi.

Berberoğlu’nun avukatlarının bir üst mahkemeye başvuracakları öğrenildi.

Kılıçdaroğlu’ndan tepki

Meclis’te gündemdışı söz alarak bir konuşma yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yerel mahkemenin kararını eleştirdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu

“Alt yargı AYM kararına uymuyorsa sorun var” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

İnsanlığın temeli adalettir. Devletin de dinin de temeli adalettir. Bir kişi adaletsizlikle karşı karşıya kaldığı zaman ona tepki göstermek de bizim görevimizdir. Sayın parlamento adaleti sağlayan parlamentodur. Adaleti nasıl sağlayacağız. O kurallara uyulduğunda adalet gerçekleşmiş olur.

Bizim ülkemizin bir Anayasa’sı var. Bu bizi bağlar, gereğini yerine getirmek zorundayız. Yoksa hukuk devleti olamayız. Anayasa Mahkemesi kararına 600 milletvekili olarak uyuyoruz. Bizi kim denetliyor, Anayasa Mahkemesi denetliyor. Yoksa hukuk devleti olamayız.

Önce tutuklanıp sonra şartlı salıverilmişti

Enis Berberoğlu, durdurulan “MİT TIR’larının” görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla milletvekilliği sürerken yargılandığı davada, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018’de Berberoğlu’nun hapis cezasını onamış, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar vermişti.

Bu karar üzerine tahliye edilen Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu’nda 4 Haziran 2020’de okunmuş ve CHP’li Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştü.

Ertesi gün gözaltına alınan Berberoğlu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, aynı gün Corona virüsü tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden salıverilmişti.

Berberoğlu ile birlikte HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın da milletvekillikleri düşürülmüştü.

Güven daha önce tutuklu kaldığı bir dosyadan mahsup edilen cezası doğrultusunda 10 Haziran’da tahliye edilmişti. Farisoğulları ise halen cezaevinde tutuklu bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İsveçli bakan Çavuşoğlu'nun yüzüne söyledi: Kuzey Suriye'den çekilin
Sonraki Haber
Maçoğlu dahil 81 kişi hakkında soruşturma başlatıldı