Ana SayfaGüncelRSF: 2020’de dünya genelinde 31 gazeteci öldürüldü

RSF: 2020’de dünya genelinde 31 gazeteci öldürüldü

​HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Gazeteciler, dünya genelinde 2020 yılının başından bu yana 31 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. Örgüt, BM bünyesinde gazetecilerin korunması için bir özel temsilcilik kurulmasını da talep etti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), ‘Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü’ kapsamında açıklama yayımladı.

RSF’in açıkladığı verilere göre Ocak ayından bu yana dünya genelinde 28 gazeteci ve üç basın çalışanı öldürüldü.

RSF’ye göre ölüm rakamının önceki yıllara düşük olmasının nedeni ise Covid-19 pandemisi.

2019 senesinde 49 gazetecinin öldürüldüğünü belirten RSF, özellikle kriz bölgelerinde öldürülen gazeteci sayısındaki düşüşün, bu bölgelere giden gazeteci sayısının azalmasından kaynaklandığına dikkat çekti.

Gazetecilerin korunması ‘özel temsilcilik’ talebi

Bu arada RSF, Birleşmiş Milletler (BM)  bünyesinde, gazetecilerin korunmasına yönelik bir özel temsilcilik oluşturulması da talep etti.

Öneriye ilişkin konuşan RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, görevindeki son yılını gazetecilerin daha iyi korunması için kullanması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Salgının gazetecileri mesleki anlamda olumsuz etkilediğini dile getiren Deloire, salgın nedeniyle daha az gazetecinin öldürülmüş olmasına karşın, gazeteciler üzerindeki baskının arttığını ifade etti.

“Gazetecilere yönelik tehditlerin çeşitliliği gittikçe artıyor ve bunlarla mücadele giderek zorlaşıyor” diyen Deloire, geçen 10  yılda dünya genelinde yaklaşık bin gazetecinin öldürüldüğünü kayıt altına aldıklarını belirtti ve ekledi: “Bu vakaların neredeyse hiçbiri gereken titizlikle soruşturulmadı ve suçlular sorumluluk altına alınmadı.”

İmza kampanyası

Öte yandan, Suudi Arabistanlı köşe yazarı Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ikinci yıldönümü nedeniyle RSF, bir imza kampanyası başlattı.

RSF, G-20 zirvesine ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’a basın özgürlüğü alanında baskı yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan’ın dünyanın en kötü basın özgürlüğü rekorlarından birine sahip olmasına rağmen, 21-22 Kasım tarihlerinde, G-20 zirvesine ev sahipliği yapacağını vurgulayan RSF, ülkede gözaltına alınan 34 gazetecinin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

RSF, basın özgürlüğü raporunda 180 ülke arasından 170’inci sırada yer alan Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde yapılacak G-20 zirvesinde, Suudi Arabistanlı gazetecilerin serbest bırakılması için başlattığı imza kampanyasını liderlere sunmayı planlıyor.


Karınca, Amerikanın Sesi, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 47 milyona yaklaşıyor
Sonraki Haber
Canlı Blog | İzmir depreminde can kaybı sayısı artıyor