Ana SayfaDünyaAB’den Türkiye’ye ‘zaman tükeniyor’ uyarısı

AB’den Türkiye’ye ‘zaman tükeniyor’ uyarısı

HABER MERKEZİ – AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Zaman tükeniyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde bir dönüm noktasına doğru yaklaşıyoruz” ifadesini kullanarak, Türkiye ile ilişkilerin gidişatına 10-11 Aralık’ta yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde karar verileceğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanları toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

ABD’deki seçim sonrası AB-ABD ilişkileri, Belarus, Libya, Afganistan, Dağlık Karabağ’daki durum gibi konuları ele aldıklarını vurgulayan Borrell, “Türkiye ile ilişkiler konusunda durumun kötüleştiğini” söyledi.

AB’nin Doğu Akdeniz konusunda Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile dayanışma halinde olduğunu hatırlatan Borrell, Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili son eylemleri ve açıklamalarının BM kararlarına aykırı ve gerilimi tetikleyici olduğunu belirterek “Zaman tükeniyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde bir dönüm noktasına doğru yaklaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin davranışının AB ile ayrılığı artırdığını anlaması gerekli. Bunu söylediğim için üzgünüm ama AB dışişleri bakanları böyle düşünüyor. Bizim de arzu ettiğimiz gibi pozitif gündeme dönmek için Türkiye’nin yaklaşımını değiştirmesi gerek. AB Konseyi gelecek ay (10-11 Aralık) gidilecek yöne karar verecek. Zaman tükeniyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde dönüm noktasına doğru yaklaşıyoruz.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de provokasyonlara devam etmesi halinde” yaptırım konusunun Aralık ayındaki AB zirvesinde tekrar ele alınabileceğine dikkat çekerek “Aralık’taki AB zirvesinde ne karar alınacağı Türkiye’ye bağlı” uyarısında bulunmuştu.

Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs ziyareti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ta kısmen yaya trafiğine açılan Maraş’ı Pazar günü (15 Kasım) ziyaret etmesi ve Kıbrıs’ta eşit haklara sahip iki devletli çözüm çağrısı yapması AB’de tepkilere yol açmıştı.

Ada’da Rumların “iktidarı ve refahı” Kıbrıslı Türkler ile eşit paylaşmak istemediklerini belirten Erdoğan, “Garantör ülke olarak bizim de KKTC’nin de bu diplomasi oyunlarına artık tahammülümüz kalmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Güney Kıbrıs yönetimi Erdoğan’ın ziyaretini “yasa dışı” ve “eşi görülmemiş bir provokasyon” diye kınarken, Yunanistan da Erdoğan’ın ziyaretini yürürlükteki BM kararlarının doğrudan ihlali olarak nitelendirmişti.

AB uyarmıştı

1 Ekim’deki AB Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde AB üyesi ülkelerin liderlerinin, Doğu Akdeniz konusunda “Türkiye’nin yapıcı ve olumlu bir çaba göstermesi halinde” Türkiye-AB pozitif gündemini başlatmak üzere mutabık kaldıkları açıklanmıştı.

Bildiride, AB’nin, Doğu Akdeniz’deki istikrar ve güven ortamı ile Türkiye’yle iş birliği ve karşılıklı fayda edinmeye dayalı ilişki geliştirilmesinde çıkarı bulunduğu vurgulanmış, bunun için uluslararası hukuk ve AB üyelerinin egemen haklarına aykırı düşecek eylemlerden kaçınmanın mutlak gereklilik olduğu vurgulanmıştı.

Güney Kıbrıs yönetiminin egemenliğinin ihlal edildiğinin belirtildiği bildirgede Türkiye’ye buna son verme ve “Kıbrıs Rum yönetimi ile diyalog kurma” çağrısında bulunulmuştu.

Bildiride Türkiye’nin, tek taraflı adımlar atması halinde, AB’nin “elindeki tüm enstrümanları ve seçenekleri kullanacağı” da belirtilmişti.


Karınca, Euronews, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sancar: Anayasa arayışlarının itibarsızlaştırılmasını reddediyoruz
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 16 milyona yaklaştı