Ana SayfaGüncelAkıncı Üssü Davası’nda karar: Sanıklara defalarca ağırlaştırılmış müebbet

Akıncı Üssü Davası’nda karar: Sanıklara defalarca ağırlaştırılmış müebbet

HABER MERKEZİ – 15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olarak görülen Akıncı Hava Üssü’nde yaşananlara ilişkin açılan davada sanıklar hakkında defalarca kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

15 Temmuz darbe girişiminin komuta merkezi olarak görülen Akıncı Hava Üssü’nde yaşananlara dair açılan 365’i tutuklu 475 sanıklı davanın karar duruşması Ankara Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde yapıldı.

Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan duruşmada sanıklar hakkında karar verildi.

Sanıklara verilen cezalar şöyle:

  • “Darbe girişimini Akıncı’dan yönetmekle” suçlanan siviller Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş’e 79 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası.
  • Ankara’da yapılan bombalamaya ilişkin suçlanan İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı tuğgeneral Bekir Ercan Van, eski yarbay Hakan Karakuş, eski yüzbaşı Mustafa Mete Kaygusuz, eski pilot binbaşı Mustafa Azimetli, eski binbaşı Mehmet Fatih Çavur, Veysel Kavak, eski yüzbaşı Ahmet Tosun, Eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı Sistemler Daire Başkanı tuğgeneral Recep Sami Özatak, eski tuğgeneral Kemal Mutlum’a ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliği’nde görevli eski albay Ali Durmuş’a da 79 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
  • Bu sanıkların tamamına, 198 kişiye ilişkin “kasten öldürmeye teşebbüs”, 22 kişiye yönelik “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve bir kişiye yönelik “kişiyi hürriyetinden yoksun kılmaya teşebbüs” suçlarından da toplam 3 bin 901 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.
  • Hüseyin Türk ile aynı uçakla Polis Özel Harekat Başkanlığı’nı bombaladığı belirtilen eski pilot yüzbaşı Uğur Uzunoğlu da “44 kişiyi kasten öldürme”, “anayasal düzeni ihlale teşebbüs” ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından 45 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1170 yıl hapisle cezalandırıldı.
  • Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kavşağı’nı bombalayarak 15 kişiyi öldürmekle suçlanan eski pilot üsteğmen Müslim Macit, 16 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 283 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
  • Eski pilotlar yüzbaşı Ertan Koral ve üsteğmen Mehmet Çetin Kaplan 8’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 90’ar yıl hapis cezası verildi. Kaplan ayrıca “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası aldı.
  • Eski pilotlar yüzbaşı İlhami Aygül, üsteğmenler Mehmet Yurdakul ve Mustafa Özkan’a 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 648’er yıl hapis cezası verildi.
  • Eski tuğgeneral Timurcan Ermiş, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi.

Tüm sanıklara üst sınırdan ceza veren mahkeme heyeti, cezalarda indirim de uygulamadı.

Ayrıca mahkeme Fethullah Gülen ve Adil Öksüz’ün de arasında bulunduğu altı firari sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi.




Önceki Haber
Ermenekli madenciler adliyeye çıkarıldı
Sonraki Haber
Açlık sınırı 2 bin 500 lirayı geçti