Ana SayfaGüncelAslı Alpar’ın kaleminden: “Emine Hanım’ın Romanı”

Aslı Alpar’ın kaleminden: “Emine Hanım’ın Romanı”

HABER MERKEZİ – Çizer Aslı Alpar’ın Türkiye’nin yakın tarihini bir kadının gözünden anlattığı çalışması “Emine Hanım’ın Romanı”, Karakarga etiketiyle raflarda yerini aldı.

Çizer Aslı Alpar’ın “Özel olan politiktir” sloganıyla anneannesinin yaşamından yola çıkarak, Türkiye’nin yakın tarihini bir kadının gözünden anlattığı çalışması “Emine Hanım’ın Romanı”, Karakarga Yayınları’ndan çıktı.

Alpar; 1922 doğumlu, İstanbullu, zengin bir ailenin kızı Emine Hanım. Ahlak bekçisi babası tarafından okul ile ilişiği kesilen, ardından evden devam eden eğitim hakkı da elinden alınan, sevdiceği ile bir hayat kurmasına izin verilmeyen, yaşadığı dönemde kıymetli sayılan ‘subay karısı’ unvanının gölgesine tenezzül etmeyen, ‘ayıp’ kabul edilen ruhsal sorunlarını yapayalnız göğüsleyen, her yaşında biraz daha içine kapanan, kaybolan, izleri silinen Emine Hanım’ın hayatını anlatıyor.

Artful Living’de yer alan habere göre, aile albümünden fotoğraflarla 1920’lerin İstanbul’undan, 1950’lerin Ankara’sına Alpar’ın çizgileriyle yol alarak; fotoğraflar üzerindeki bozmalarla ve Emine Hanım’ın yaşam izlerini takip eden çizgilerle 2000’lere dek gelen kitapta Alpar, “kaybolan, izleri silinen Emine Hanım’ın hayatı değerlidir; tıpkı cinsiyet eşitsizliğinden ötürü değersizleştiren tüm hayatlar gibi” diyor.

Kitap bir yandan “sıradan” bir yaşam öyküsü anlatırken diğer yandan yakın tarihimizde ataerkil kültür ve bilincin ruh sağlığı üzerindeki etkisini, ruh sağlığı sorunları nedeniyle ötekileştirilmeyi Emine Hanım’ın hayatından izleklerle yansıtıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İzmir depremi: Artçılar sürüyor, can kaybı 37'ye yükseldi
Sonraki Haber
Fransa'da rahibe silahlı saldırı