Ana SayfaGüncelAvrupa Barolar Birliği Konseyi’nin ödülü Ebru Timtik’e

Avrupa Barolar Birliği Konseyi’nin ödülü Ebru Timtik’e

HABER MERKEZİ – Avrupa Barolar Birliği Konseyi’nin bu yılki İnsan Hakları Ödülü adil yargılanma talebiyle girdiği ölüm orucunda hayatını kaybeden Ebru Timtik layık görüldü.

Avrupa Barolar Birliği Konseyi’nin (CCBE) 2020 İnsan Hakları Ödülü girdiği ölüm orucunda hayatını kaybeden avukat Ebru Timtik layık görüldü.

Ödüle Timtik’in yanı sıra hapiste tutulan yedi Mısırlı avukat da değer görüldü.

Online gerçekleşen ödül töreninde ödülü, Timtik adına birlikte ölüm orucunda bulunduğu avukat Aytaç Ünsal aldı.

Törende konuşan Ünsal, şunları söyledi:

Ebru çok iyi bir avukattı. Ebru meslektaşımdı ve arkadaşımdı. Ölüm orucunda aylar süren uzun bir yolculuğu da birlikte katettik. Açlığı paylaştık. Fakat açlığımız yiyeceklere değildi. Biz adalete açtık. Ölüm orucunun sonunda Ebru’yu fiziki olarak kaybettik. Fakat altını çizmek istiyorum Ebru bugün burada. Şu an benimle. Ve her zaman halkların adil yargılanma hakkı ve adalet mücadelesinde yaşayacak.

Bildiğiniz gibi halkların temel hakları ve adil yargılanma hakları saldırı altında. Hem de sadece Türkiye’de değil tüm dünyada durum böyle. Avukatlığın temeli, özü ise hak savunuculuğudur. Bütün kanuni yolların kapandığı yerde halkı ve haklarımızı savunmaya devam etmektir. Ebru hepimize bunu gösterdi. O, bu ideallere sahip avukatların pratiğinde yaşamaya devam edecek. Bizimle dayanışma da gösterdiğiniz emekleriniz ve bu özel ödül için teşekkür ederim.

Tutuklu avukatların yargı süreci ve ölüm oruçları

Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik

2017 yılında aralarında Selçuk Kozağaçlı’nın da bulunduğu Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatlar bürolarına yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

Yargılama sonucunda mahkeme, 18 avukata “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” iddialarıyla toplam 159 yıl 1 ay 30 gün hapis cezası vermişti.

“Örgüt üyeliği” suçlamasıyla 13 yıl 6 ay hapis cezası verilen Timtik, ‘adil yargılanma’ talebiyle girdiği ölüm orucu eyleminin 238. gününde, 27 Ağustos’ta yaşamını yitirmişti.

Aynı taleple ölüm orucunda olan tutuklu avukatlardan Aytaç Ünsal ise 3 Eylül’de Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi tarafından tahliye edilmişti.

Ünsal, ölüm orucunu 4 Eylül’de yani eyleminin 215’inci gününde sonlandırmıştı.




Önceki Haber
Ankara Başsavcısı da var: Yargıtay’a 11 yeni üye
Sonraki Haber
2021 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi komisyondan geçti