Ana SayfaDünyaAvrupa ‘ithal imam’lara kapıları kapıyor

Avrupa ‘ithal imam’lara kapıları kapıyor

HABER MERKEZİ – Artan IŞİD saldırılarının ardından yeni eylem planı oluşturan Almanya, Fransa ve Avusturya radikal İslamcıların odağında olan cami ve dernekleri mercek altına aldı. Almanya kendi imamlarını yetiştirerek, Türkiye gibi ülkelerden gelen imamlara kapılarını kapatmaya hazırlanıyor.

Son bir ayda IŞİD bağlantılı kişilerin Fransa, Almanya ve Avusturya’da gerçekleştirdiği saldırıların ardından Avrupa radikal İslam ile mücadele başlattı.

Radikalizmin desteklendiği kimi cami ve dernekleri kapatan Avrupa ülkeleri ithal imamlara sınırlarını kapatmak için harekete geçiyor.

Bu kapsamda Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’le video konferans toplantısı gerçekleştirerek, son haftalarda düzenlenen saldırıları ele aldı.

Toplantıda Avrupa’nın dış ve iç sınırlarında yeni önlemler alınmasının üzerinde duruldu.

Almanya sıkı önlemler alacak

İthal imamlar ve Almanya’nın kendi imamlarını yetiştirmesi konusu İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in başkanlığında bu yıl salgın nedeniyle video konferans yoluyla gerçekleşen İslam Konferansı’nın da ana gündemini oluşturdu.

Konferansın açılışında konuşan Seehofer, “Şayet Avrupa artık Müslümanların da vatanıysa, dışarıdan müdahale ve etkilemelere kapılar kapatılmalı” dedi.

Konuşmasında “Müslüman vatandaşlarımızın dinleri konusundaki ihtiyaçlarını bizler gidermeliyiz” vurgusunu yapan Seehofer, Fransa ve Hollanda ile birlikte hareket ettiklerini, bu ülkelerin de benzer bir hedefinin bulunduğunu söyledi.

Seehofer ithal imamların önüne geçilmesi için Almanya’da eğitilen imamların diplomalarının tanınması gerektiğini de belirtti.

Esas hedef Türkiye’den imam almamak

Alman basını ise birçok dini kuruluşun temsilcisinin katıldığı İslam Konferansı’nda yapılan tartışmalar sırasında Seehofer’in “Öncelikli hedefimiz mümkün olduğunca Türkiye’den imam almamak” dediğini aktardı.

Seehofer’in planına göre Türkiye’nin gönderdiği imam sayısı adım adım azaltılacak.

Almanya’nın öncelikli hedefi ise Almancayı iyi konuşan Almanya’nın değerlerine sahip çıkan, nefret suçu işlemeyen imamların yetiştirilmesi.

Federal hükümetin 2018 yılında Türkiye’den 350 imamın gelmesine onay vermişti. Bu imamlara 180 günlük çalışma vizesi verildiği ortaya çıkmıştı.

Avusturya Türk imamları sınır dışı etmişti

Geçtiğimiz hafta Viyana’daki IŞİD saldırısının ardından “radikal İslam” faaliyetinde bulunan ve IŞİD propagandası yapan camileri yasaklayan Avusturya hükümeti 2018 yılında da “siyasal İslam’la mücadele” adı altında Türkiye ile bağlantılı 60 imam ve ailelerini sınır dışı etme kararı almıştı.

Viyana hükümeti 7 Türk camisini de kapatırken, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, bu kararın özellikle Türk camilerinde çocuklara asker kıyafetleri giydirilmesi olayının ardından alındığına bildirmişti.

Saldırılar arttı

Fransa’nın başkenti Paris’te bir öğretmen başı kesilerek öldürülmüş, ardından Nice’de bir kiliseye yapılan saldırıda üç kişi bıçaklanarak öldürülmüştü.

Viyana’da  ise bir sinagog yakınlarında düzenlenen saldırıda dört kişi hayatını kaybetmiş, Almanya Dresden’deki saldırıda ise iki turist bıçaklanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kabile devletinde atın da itin de izi bellidir
Sonraki Haber
Polis, kadın cinayetleri protestosuna ateş açtı