Ana SayfaDünyaBiden kabinesindeki bazı isimleri açıkladı

Biden kabinesindeki bazı isimleri açıkladı

HABER MERKEZİ – ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, kabinesindeki kimi görevlere getirmeyi planladığı isimleri duyurdu ve “Amerika’nın geri döndüğünü” söyledi.

ABD’de geçiş sürecinin resmen başlamasının ardından seçilmiş başkan Joe Biden, kabinesinde kritik görevlere aday gösterdiği isimleri açıkladı.

Biden, aday gösterdiği isimleri açıklarken, “Amerika’nın geri döndüğünü, dünyadan çekilmeye değil dünyaya liderlik etmeye hazır olduğunu yansıtan bir ekip” ifadelerini kullandı.

Joe Biden, Dışişleri Bakanlığı’na Barack Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Antony Blinken’ı aday gösterdi.

Biden, “Antony Blinken ABD Dışişleri Bakanlığı’nda moral ve güveni yeniden tesis edecek” diye de belirtti.

20 yıldır Joe Biden’la yakın çalışan Antony Blinken ise “ABD olarak güven ve tevazuyla ilerleyeceğiz. Dünyanın sorunlarını tek başımıza çözemeyiz. Diğer ülkelerle işbirliği içinde çalışmalıyız” dedi.

Biden, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na da Jake Sullivan’ı getirdiğini duyurdu.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Joe Biden, İç Güvenlik Bakanlığı’na aday gösterdiği isim ise Alejandro Mayorkas oldu.

Biden, ABD istihbarat kurumlarının çatısı altında toplayan Ulusal İstihbarat Direktörlüğü’ne daha önce CIA Başkan Yardımcılığı yapan Avril Haines’i aday gösterdi.

Haines, Senato onayını alması halinde bu göreve getirilen ilk kadın yetkili olacak.

“Diplomasi ve çok taraflılık geri döndü”

BM Daimi Temsilciliği’ne aday gösterilen siyah kadın diplomat Linda Thomas Greenfield da basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Amerika geri döndü. Çok taraflılık geri döndü. Diplomasi geri döndü” dedi.

Obama döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan John Kerry ise Biden’ın iklim değişikliği konusundaki özel temsilcisi olacak.

John Kerry, düzenlenen basın toplantısında, “Hiçbir ülke iklim sorununu tek başına çözemez. Hepimizin başarılı olması için bütün ülkeler bir araya gelmeli. Yoksa hepimiz başarısız olacağız. Başarısızlık bir seçenek değil” ifadelerini kullandı.

Biden’ın seçtiği isimler Senato onayı almak zorunda

Joe Biden’ın önemli görevlere aday gösterdiği isimlerin hepsi Senato onayını almak zorunda.

Senato yarışındaki son durum Georgia eyaletinde 5 Ocak’ta yapılacak seçimlerin sonuçlarına bağlı.

Bazı Cumhuriyetçiler Joe Biden’ın kabinesinde Obama döneminde görev yapan eski isimlere yer vermesine tepkiyle yaklaşıyor.

Seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise, aday gösterdikleri isimlerin “Amerika’nın değerlerini yansıttığını, hepsinin farklı geçmiş ve deneyimlerden gelmiş olsalar da ortak özelliklerinin demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bağlılık olduğunu” söylüyor.

Maliye Bakanlığı için Janet Yellen’ın adı geçiyor

Öte yandan Joe Biden’ın Maliye Bakanlığı’na da eski Fed Başkanı Janet Yellen’ı aday göstermesi bekleniyor.

2014-2018 yılları arasında Fed Başkanı olarak görev yapan Yellen, aday gösterilmesi ve daha sonra Senato tarafından onaylanması halinde Maliye Bakanlığı’na getirilen ilk kadın yetkili olacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pandemi süreci kadına şiddette ciddi artışa neden oldu
Sonraki Haber
Tutuklu siyasetçi kadınlardan 25 Kasım mesajı