Ana SayfaDünyaJoe Biden ve Kamala Harris’ten ilk mesajlar

Joe Biden ve Kamala Harris’ten ilk mesajlar

HABER MERKEZİ – ABD’nin yeni başkanı seçilen Joe Biden, yaptığı zafer konuşmasında “Amerika’yı bir Demokrat gibi değil, bir ABD başkanı gibi yöneteceğim. Kutuplaştırıcı değil birleştirici olacağım” mesajı verdi. ABD’de başkan yardımcısı seçilen ilk siyah kadın Kamala Harris ise halkın seçimde açık bir mesaj verdiğini belirterek, “Bu mesaj umut, birlik, bilim ve hakikatin mesajıdır” dedi.

Demokrat Parti adayı Joe Biden’ın, resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkanlık seçimini kazandığının belli olmasından sonra ilk konuşmasını yaşadığı yer olan Delaware eyaletinin Wilmington kentindeki seçim merkezinde yaptı.

Konuşması yaklaşık 15 dakika süren Biden, kuracağı kabinenin tüm ABD’yi yansıtacağını belirterek, “Halk bize açık bir zafer kazandırdı. İkna edici bir zafer. Amerika’yı bir Demokrat gibi değil, bir ABD Başkanı gibi yöneteceğim. Kutuplaştırıcı değil birleştirici olacağım” dedi.

Bu ulusun tarihinde bir başkan ve yardımcısı için verilen en çok oyla, 74 milyon oyla kazandık. Bölünmeyi değil, birleştirmeyi amaçlayan bir Başkan olacağıma söz veriyorum. Tüm insanların güvenini kazanmak için tüm kalbimle çalışacak, Amerika’nın ruhunu yeniden canlandıracağım. Amerika’nın tüm dünyada yeniden saygı görmesini sağlayacağım Bize milyonlarca Amerikalı bu vizyon için oy verdi. Bu bir onurdur. Bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek görevimiz.

Ayrıca Biden, öncelikli olarak Corona virüsü salgınıyla mücadele edeceğini de belirtti.

Biden, salgını kontrol etmek, refahı yeniden inşa etmek, sağlığı güvence altına almak, ülkedeki sistematik ırkçılığı ortadan kaldırmak ve iklim değişikliği krizini sona erdirmek için savaş vereceklerini söyledi.

Virüsü kontrol altına alana kadar ekonomiyi düzeltemeyiz. Pazartesi gününden itibaren 20 Ocak 2021’de başlayacak bir eylem planına dönüştürmeye yardımcı olacak şekilde bir grup önde gelen bilim insanı ve uzmanı geçiş dönemi danışmanları olarak görevlendireceğim. Temeli de bilim olacak. Bu virüsü ortadan kaldırmak için her türlü çabayı göstereceğim.

‘Rakiplerimize düşman olarak davranmamalıyız’

Joe Biden, resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkan Yardımcısı seçilen Kamala Harris için de övgü dolu sözler kullandı.

Harris’in ülkede seçilen ilk kadın başkan yardımcısı olduğunu vurgulayan Biden, “Harris, ilk kadın, ilk siyahi kadın, Güney Asya kökenli ilk kadın tarihe geçecek olağanüstü bir başkan yardımcısı onunla çalışmaktan onur duyacağım” dedi.

Seçim kampanyası boyunca hep siyahların yanında olduğunu da söyleyen Biden, hiçbir şekilde ayrımcılık yapmayacağını savundu.

Son olarak Biden, “Benim için oy vermeyenlerin de başkanı olacağım. Ben de birkaç seçimi kaybettim. Ama şimdi tansiyonu düşürmek için birbirimize bir şans verelim. Birbirimizi tekrar anlamak ve dinlemek için. Rakiplerimize düşman olarak davranmamalıyız. Çünkü biz düşman değiliz. Biz Amerikalı’yız” dedi.

  Biden kazandı, Trump itiraza hazırlanıyor: Bundan sonra ne olacak?

ABD ilk siyah kadın başkan yardımcısı: Kamala Harris

Kamala Harris ise ABD’nin ilk siyah kadın başkan yardımcısı olarak tarihi konuşmasına bir süre önce hayatını kaybeden insan hakları savunucusu Kongre üyesi John Lewis’in “Demokrasi bir durum değil bir eylemdir” sözleriyle başladı.

Harris, Lewis’in bu sözlerle demokrasinin garanti olmadığı, demokrasinin güçlü olması için mücadelenin gerektiği mesajı verdiğini belirtti.

Bu seçimde demokrasi için oy verildiğini belirten Kamala Harris, ülkenin ruhunun tehlikede olduğu bir dönemde yapılan ve bütün dünyanın izlediği seçimin, verilen oylar sayesinde ABD’yi yeni bir güne taşıdığını söyledi.

Seçmenlere “Sesinizi duyurdunuz” diyen Harris, özellikle son aylarda ülkede yaşanan acı ve üzüntülerin, kaygı ve mücadelenin karşısında halkın gösterdiği cesaret, sabır, dayanıklılık ve cömertliğe tanık olunduğunu kaydetti.

Dört yıldır eşitlik ve adalet için çaba harcayan halkın bu seçimde açık bir mesaj verdiğini belirten Kamala Harris, “Bu mesaj umut, birlik, bilim ve gerçek istediğiniz mesajıdır” dedi.

Seçmenlerin bu nedenle Joe Biden’ı başkan seçtiğini kaydeden Harris, Biden’ın bir iyileştirici, denenmiş ve istikrarlı bir lider olduğunu söyledi. Harris, Biden’ın ülkeyi kendine getirecek niteliklere sahip bir başkan olduğuna inandığını da belirtti.

Annesinin 19 yaşında Hindistan’dan Amerika’ya gelmiş bir göçmen olduğunu hatırlatan Harris, bütün kadınlar; siyah, beyaz, Latin veya Amerika yerlisi kadınların bugünlere ulaşılması için gösterdiği çabayı övdü, onlar sayesinde bu konuma geldiğini belirtti.

ABD ilk siyah ve Güney Asyalı başkan yardımcısı seçilen Harris, aynı zamanda başkan yardımcısı seçilen ilk politikacı kadın.

Babası Jamaikalı olan Harris, kadın haklarının önemini vurguladığı konuşmasında, kadınların ABD demokrasisinin belkemiği olduğunun da altını çizdi.

Son olarak “Bu göreve seçilen ilk kadın olabilirim ama sonuncu olmayacağım” diyen Kamala Harris, Joe Biden’a bu görevde bir kadına fırsat verdiği için teşekkür etti.


Karınca, VOA, AFP

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
12 Kasım’da Netflix’te: Berkun Oya imzalı “Bir Başkadır”
Sonraki Haber
Murat Uysal'ın görevden alınması 'dövizle ilgili'