Ana SayfaEkolojiCanlı Blog | İzmir depreminde can kaybı 110’un üzerinde

Canlı Blog | İzmir depreminde can kaybı 110’un üzerinde

HABER MERKEZİ – 30 Ekim İzmir Depremi’nde en az 111 insan yaşamını yitirdi. Depremden 91 saat sonra küçük bir çocuk enkazdan sağ çıkarıldı. Halen dört binada arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Kimi gelişmeleri ve yapılan açıklamaları aktarıyoruz.

 


23:55 | İzmir’de 4.1 büyüklüğünde deprem

AFAD, merkez üssü Ege Denizi olan 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

Saat 23.35 sıralarında yaşanan depremin 16 kilometre derinlikte olduğu belirtildi.


22:47 | Bakan Kurum: İzmir’de ağır hasarlı, acil yıkılması gereken bina sayısı 178

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir’de şu ana kadar 18 bin 355 binada hasar tespit çalışmalarının yapıldığını, ağır hasarlı acil olarak yıkılması gereken bina sayısının ise 178 olduğunu duyurdu.


22:10 | Soyer: ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasını başlatıyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Twitter üzerinden ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasını başlattıklarını duyurdu.


21:34 | Can kaybı sayısı 111’e yükseldi

AFAD, İzmir depreminde can kaybı sayısının 111’e yükseldiğini açıkladı.

Bin 35 kişinin yaralandığı kaydedilen AFAD’ın açıklamasında, “898’i taburcu edilmiş olup 137 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

İzmir’de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 13’ünde çalışmalar tamamlandığı, dört binada ise çalışmaların sürdüğü belirtildi.

AFAD’ın saat 20.50’de  yaptığı açıklamaya göre, deprem sonrasında, 44’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam bin 621 artçı sarsıntı yaşandı.


19:45 | Erdoğan: Yaşamını yitirenlerin sayısı 110’a yükseldi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklama yaptı.

Depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 110’a yükseldiği açıklayan Erdoğan, 107 kişinin enkazdan kurtarıldığını, yaralıların sayısının da bin 27’ye yükseldiğini söyledi.

Erdoğan, ilk depremin ardından bölgede 44 tanesi 4’ün üzerinde olmak üzere bin 600’ün üzerinden artçı sarsıntının yaşandığı bilgisini de verdi.

Yıkılan ve ağır hasar gören binalarla ilgili soruşturmalara başlatıldığını da hatırlatan Erdoğan, “Evleri hasar gören veya evlerine girmek istemeyen depremzedeler için 2700 çadır kurulmuş, gerekli ihtiyaç malzemesi gönderilmiştir. Halen faal olan 11 bin kapasiteli çadır kentlerde 6 bin vatandaşımız barınıyor” dedi.


18:10 | 5 partinin ortak önergesiyle deprem araştırma komisyonu kuruluyor

TBMM Genel Kurulu’nda, AKP, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin, “Depremde Alınması Gereken Tedbirlerle İlgili Meclis Araştırması” açılmasına ilişkin ortak önerisi kabul edildi.

Böylece, İzmir depreminin ardından 5 siyasi partinin ortak önergesiyle deprem araştırma komisyonu kuruluyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, “2003 yılından bu yana deprem ile ilgili 58 araştırma önergesi iktidarın oylarıyla reddedilmiş. Bir kısmı da Meclis Başkanlığı tarafından işleme dahi alınmamış. İktidarın çözüm üretemediğini yaşadığımız acı tecrübelerle görüyoruz. Somut adımlar atılması gerekiyor” demişti.


17:30 | Enkaz altından çıkarılan İdil Şirin’in Covid-19 testi pozitif

İzmir’de meydana gelen depremde Bayraklı ilçesindeki Emrah Apartmanı’nın enkazı altından 58 saat sonra yaralı olarak çıkarılan 14 yaşındaki İdil Şirin’de Corona virüsü tespit edildi.

Açıklama Sağlık Bakanı Yardımcısı Muhammed Güven’den geldi.

NTV’nin haberine göre Güven, “İdil kızımızın durumu iyi. Kendisi Covid pozitif. Bunun tedavisini görüyor” dedi ve İdil’in annesinin testinin de pozitif olduğunu söyledi.

İdil Şirin’in kardeşi İpek Şirin’in ise enkaz altında cansız bedenine ulaşılmıştı.


16:15 | Can kaybı sayısı 109’a yükseldi

AFAD, İzmir depreminde can kaybı sayısının 109’a yükseldiğini açıkladı.

Bin 36 kişinin yaralandığı kaydedilen AFAD’ın açıklamasında, “898’i taburcu edilmiş olup 138 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

İzmir’de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 13’ünde çalışmalar tamamlandığı, dört binada ise çalışmaların sürdüğü belirtildi.

AFAD’ın saat 15.55’te yaptığı açıklamaya göre, deprem sonrasında, 44’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam bin 562 artçı sarsıntı yaşandı.


15:50 | İzmir Tabip Odası: Deprem bölgesinde Covid-19 riski artıyor

İzmir Tabip Odası, depreme ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

Raporda, deprem nedeniyle oluşan nüfus hareketliliği, kalabalık ortamlar, barınma sorunları, uygun olmayan yaşam koşulları, hijyen olanaklarının yetersizliği gibi faktörlerin gerek Covid-19 gerekse de grip ve diğer solunum yolları hastalıklarının artışına neden olabileceği vurgulandı, “Bu durum Covid-19 açısından ayrı bir risk ortaya çıkarmaktadır” denildi.

Bayraklı Sağlık Müdürlüğü’nün depremde ağır hasar alması sebebiyle vaka ve temaslı kayıtlarına ulaşmakta zorluk yaşandığı ifade edildi.

Raporda genel gereksinimler başlığı altında ise şu öneriler sıralandı:


15:15 | HDP: Türkiye’nin deprem gerçeğini acil olarak masaya yatıralım

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, İzmir depreminin Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha acı bir şekilde gösterdiğini vurguladı.

Buldan, “İnsanların ölümüne neden olan, afetler değildir, gerekli tedbirlerin zamanında alınmayışıdır, denetimsizliktir, yaşamın değil rantın esas alınmasıdır. İmar affıyla kaçak yapılaşmanın önünü açan rantçı zihniyet, depremi daha yıkıcı hale getirmektedir” dedi.

İktidara deprem vergilerinin nerelere harcandığını soran Buldan, “Kanal İstanbul’a ayıracak paranız varsa, deprem için neden kullanmıyorsunuz? Olası bir İstanbul depremi en büyük tehlike olarak karşımızda durmaktadır” diye konuştu.

Arama kurtarma çalışmalarındaki manzaraya da değinen Buldan, “İnsanlar enkaz altında kurtarılmayı beklerken, AKP’nin bakanı enkazın üzerine çıkmış, enkaz altındaki yurttaşımızla telefonla görüşme yapıyor ve kameralar önünde şov yapıyor. İnsanlar can derdinde, bunlar şov peşinde” ifadelerini kullandı.

Buldan, iktidara bir de çağrı yaptı: “Bugün hemen Meclis’te depremle ilgili bir genel görüşme açalım ve Türkiye’nin deprem gerçeğini acil olarak masaya yatıralım, parlamento hızlı bir biçimde çalışma yürütsün, gerekli araştırmaları yapsın. Fay kanunu başta olmak üzere gerekli yasaları acil olarak çıkartalım.”


15:00 | Kılıçdaroğlu’ndan ‘deprem vergisi’ açıklaması: Vatandaşı aldatıyorlar

Meclis’te partisinin haftalık grup toplantısında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir depremine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Deprem vergilerine değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Soruyorum deprem vergileri nereye gitti, kıyamet kopuyor. Şöyle diyor Erdoğan sorduğum soruya yanıtında; ‘Harcanması gereken yere harcadık, bundan sonra da Bay Kemal’e bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok’. Bana hesabını vermeyeceksin sen, millete vereceksin. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın diyoruz. Siz, insan nasıl ölür, bilerek, görerek, depremi bilerek ama önlem almıyorsunuz.

“Devlet sağlıklı yönetilmiyor arkadaşlar. Ahlak olarak yönetilmiyor, bilgi olarak yönetilmiyor, liyakat olarak yönetilmiyor. Vatandaştan parayı toplıyorsun deprem vergisi diye, sonra alıyorsun o vergiyi başka yerde kullanıyorsun. Bu vatandaşı aldatmadır. Bunu sorunca da, efendim sen bana soru soramazsın. Senin aldığın aylığı ben ödüyorum diyecek vatandaş.”

İzmir’de kimsenin “aç ve açıkta olmadığını” da belirten Kılıçdaroğlu, “İstanbul’daki yapıların büyük bir kısmı depreme dayanaksız. Neden önlem alınmıyor? Depremden sonrayı biliyoruz da deprem önce neden önlem alınmıyor? 17 yılda 58 deprem araştırma önergesi vermişiz, AKP ve MHP oylarıyla reddedilmiş. Demek ki; muhalefet 58 kez deprem gerçeğine dikkat çekmiş” diye konuştu.


14:15 | Can kaybı sayısı 107’ye yükseldi

AFAD, İzmir depreminde can kaybı sayısının 107’ye yükseldiğini açıkladı.

Bin 27 kişinin yaralandığı kaydedilen AFAD’ın açıklamasında, “883’ü taburcu edilmiş olup 144 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

İzmir’de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 13’ünde çalışmalar tamamlandığı, dört binada ise çalışmaların sürdüğü belirtildi.

AFAD’ın saat 13.45’te yaptığı açıklamaya göre, deprem sonrasında, 44’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam bin 528 artçı sarsıntı yaşandı.


14:10 | Ayda’nın annesi Fidan Gezgin’in cansız bedenine ulaşıldı

İzmir Bayraklı’da yıkılan Rıza Bey Apartmanı’nın enkazı altından depremden 91 saat sonra kurtarılan 3 yaşındaki Ayda Gezgin’in annesi Fidan Gezgin’in cansız bedenine ulaşıldı.

Ekipler cenazeyi, enkazdan çıkardı.


12:20 | Can kaybı sayısı 105’e yükseldi

AFAD, İzmir depreminde can kaybı sayısının 105’e yükseldiğini açıkladı.

Bin 27 kişinin yaralandığı kaydedilen AFAD’ın açıklamasında, “883’ü taburcu edilmiş olup 144 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

İzmir’de halen beş binada arama kurtarma çalışması yürütülmekte.

AFAD’ın saat 12.00’da yaptığı açıklamaya göre, deprem sonrasında, 44’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam bin 508 artçı sarsıntı yaşandı.


12:10 | Bahçeli: Keşke riskli binalarda oturmak tercih edilmeseydi

Meclis’te partisinin grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, İzmir depremine ilişkin “Keşke riskli binalarda oturmak tercih edilmeseydi” ifadesini kullandı.

Bahçeli’nin sosyal medyada tepki çeken açıklaması şöyle:

“Keşke, birkaç metrekare fazla pay alma uğruna riskli binalarda oturmak tercih edilmeseydi. Keşke zemin etüdü yapılsaydı, biraz daha fazla kazanmak uğruna; betondan, demirden, harçtan çalan insanlık müsveddelerine zamanında tepki gösterilseydi. Keşke sağlam yapılmış binaların kolonlarını kesip alan genişleten basit ve ölümcül kurnazlıklara tevessül edilmeseydi. Keşke uyarılar, hazırlanmış raporlar dikkate alınıp çöken binaların depreme dayanıklı olup olmadığı ta yıllar önce kontrol edilseydi, anbean etkili bir denetim süreci işletilebilseydi. Ne yazık ki depremin ağır faturasını mazlumlar ödemiş, suçu günahı olmayan insanlarımızın üzerini beton bloklar örtmüş ve kapatmıştır. Ölüm bu kadar ucuz olmamalıdır. Geliyorum diyen felakete bu denli sessiz ve hareketsiz kalmak akıl karı değildir.”

Ayrıca Bahçeli, “CHP Genel Başkanı’nın depremden bir gün sonra afet alanına gitmesi, mücadelenin merkezine İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yerleştirmesi gafilliktir” diyerek de CHP’yi hedef aldı.


10:50 | Akşener: Siyasi rantçıları gördükçe utanıyorum

Meclis’te partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti lideri Meral Akşener, bugüne kadar depreme hazırlık konusunda verilen tüm önergelerin reddedildiğini söyledi.

Akşener, “Kentsel dönüşümü ranta, fırsatçılığa dönüştürenlere, ‘imar barışı’ adı altında çürük binaları yasallaştıranlara, o binalarda kolon kesecek kadar gözünü para bürümüşlere, isyan ediyorum” dedi ve ekledi:

“Yarından tezi yok, Meclisimizde bu konuda yeniden adımlar atacağız. Daha önce attığımız adımları tekrarlayıp, daha ısrarcı olacağız. Sanki hiç sorumlulukları yokmuş gibi siyasi rantçıları gördükçe utanıyorum. 21 yıldır toplanan deprem vergilerine rağmen bu yönetim anlayışını izledikçe isyan ediyorum.”

Yurttaşlara ise “Oy verdiğiniz siyasi partilerden hesap sorun” diye seslenen Akşener, “Siz hesap sormazsanız rant iştahıyla gelen bu felaket tabloları bitmeyecek. Felaketin siyaseti olmaz. Biz bu konuda hiçbir siyasi hesabın içinde olmadık, olmayacağız” ifadelerini kullandı.


10:10 | Depremin 91. saatinde bir çocuk enkazdan sağ olarak çıkarıldı

Depremden 91 saat sonra İzmir Bayraklı’da yıkılan Rıza Bey Apartmanı’nın enkazında yapılan arama kurtarma çalışmalarında bir çocuk sağ olarak çıkarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kurtarılan çocuğun adının Ayda Gezgin olduğunu açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ayda Gezgin’in sağlık durumunun iyi olduğunu ve hastaneye sevk edildiğini açıkladı.

Enkazdan kurtarılan 107’nci kişi olan Ayda’nın annesinin de enkaz altında olduğu belirtiliyor.


09:45 | İki diş hekiminin cansız bedenlerine ulaşıldı

İzmir Bayraklı’da yıkılan Rıza Bey Apartmanı’nın enkazında yapılan arama kurtarma çalışmalarında diş hekimleri Aslı Taner ve Yeşim Emir’in cansız bedenlerine ulaşıldı.

Aynı klinikte çalışan diş hekimi Zarife Doğan’a ise henüz ulaşılamadı.

İzmir depreminde hayatını kaybedenlerden isimlerini netleştirebildiklerimizin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


09:30 | Can kaybı sayısı 102’ye yükseldi

AFAD, İzmir depreminde can kaybı sayısının 102’ye yükseldiğini açıkladı.

Bin 26 kişinin yaralandığı kaydedilen AFAD’ın açıklamasında, “883’ü taburcu edilmiş olup 143 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

İzmir’de halen beş binada arama kurtarma çalışması yürütülmekte.

AFAD’ın saat 09.10’da yaptığı açıklamaya göre, deprem sonrasında, 44’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam bin 475 artçı sarsıntı yaşandı.


08:15 | Can kaybı sayısı 100’e yükseldi

Fotoğraf: AP/Emrah Gürel

AFAD, İzmir depreminde can kaybı sayısının 100’e yükseldiğini açıkladı.

994 kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, “847’si taburcu edilmiş olup 147 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir.” bilgisi paylaşıldı.

İzmir’de halen beş binada arama kurtarma çalışması yürütülmekte.

AFAD’ın saat 08.00’de yaptığı açıklamaya göre, deprem sonrasında, 44’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam bin 464 artçı sarsıntı yaşandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın depremde yaralananlara ilişkin yaptığı açıklamada ise şu bilgiler yer aldı: “Tedavisi halen devam eden hasta sayımız, 147. Şu an 12 hastamız yoğun bakımda, 5’inin durumu ağır. Tedavileri tamamlanarak taburcu edilen hasta sayısı ise 847.”


07:00 | Can kaybı sayısı 98’e yükseldi

Ege Denizi’nde, 30 Ekim Cuma günü saat 14.51’de merkez üssü İzmir’in Seferihisar açıkları olan şiddetli bir deprem meydana gelmişti.

Depremin büyüklüğü; AFAD’a göre 6.6, Kandilli Rasathanesi’ne göre 6.9, ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi’ne (USGS) göre ise 7.

Yıkılan binaların enkazlarında yapılan arama kurtarma çalışmaları sürerken, hayatını kaybedenlerin sayısı 98’e yükseldi.

AFAD’ın saat 01.50’de yaptığı açıklamaya göre, yaralanan 994 kişiden 847’si taburcu edilirken, 147’sinin tedavisi devam ediyor.

İzmir’de halen beş binada arama kurtarma çalışması yürütülmekte.

AFAD, deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 44 artçı olmak üzere, toplam bin 401 artçı sarsıntı yaşandığını da bildirdi.

  İzmir depreminde yaşamını yitirenler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Viyana'daki saldırıları IŞİD üstlendi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.