Ana SayfaEkolojiCanlı Blog | İzmir depreminde can kaybı sayısı artıyor

Canlı Blog | İzmir depreminde can kaybı sayısı artıyor

HABER MERKEZİ – 30 Ekim İzmir Depremi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 92’ye yükselirken, halen beş binada arama kurtarma çalışmaları sürüyor. TTB ve Sağlık Bakanı Koca, Covid-19 salgınına ilişkin uyarılarda bulunuyor. Bu arada yıkılan binaların müteahhitleri ile fenni mesullerinin gözaltına alındığı bildirildi. Kimi gelişmeleri ve yapılan açıklamaları aktarıyoruz.

 


23:02 | İzmir’de 4,2 büyüklüğünde deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) İzmir’in Urla ilçesinde 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.


22:40 | Depremle ilgili paylaşımlar nedeniyle üç kişiye tutuklama

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, depreme ilişkin sosyal medyadan ‘tahkir edici’ paylaşımda bulunan 52 kişi hakkında işlem yapıldığını, gözaltına alınan 19 kişiden üçünün tutuklandığını açıkladı.


21:19 | Depremden üç gün sonra iki kedi kurtarıldı

Depremde çöken Rıza Bey Apartmanı’nın enkazından üç gün sonra iki kedi kurtarıldı.


20:36 | Sağlık Bakanı Koca’dan İzmir için ‘Corona’ uyarısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla İzmir’de bulunanları Corona virüsü salgınına karşı uyardı.

“İzmir’de şu anki şartlar Covid-19’un yayılmasına çok elverişli” diyen Koca, “Zor günlerin daha da zorlaşmasına izin vermeyelim. Vakaların azalması, kontrolümüze bağlı. Covid-19 sebebiyle yeni kayıplar vermeyelim” diye vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de, deprem sonrasındaki arama kurtarma ile yardım çalışmaları sırasında fiziksel mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyulması çağrısında bulunmuştu.

TTB, deprem bölgesinde Covid-19 testlerinin acilen yaygınlaştırılmasını talep etmişti.


20:10 | Can kaybı sayısı 92’ye yükseldi

AFAD, İzmir depreminde can kaybı sayısının 92’ye yükseldiğini açıkladı.

994 kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, “847’si taburcu edilmiş olup, 147 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

İzmir’de halen beş binada arama kurtarma çalışması yürütüldüğü bilgisinin verildiği AFAD’ın açıklamasına göre, deprem sonrasında, 43’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam bin 323 artçı sarsıntı yaşandı.


18:50 | İzmir’deki depreme ilişkin soruşturmada dokuz gözaltı

İzmir’deki depremde yıkılan ve ağır hasarlı olan binaları yapanlar hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

Soruşturmada hakkında gözaltı kararı verilen 11 kişiden dokuzu gözaltına alındı.

Yağcıoğlu Apartmanı müteahhidi Ş.A ile fenni mesul O.A, Cumhuriyet Sitesi B ve C bloklarının fenni mesulü E.İ,  Yılmaz Erbek Apartmanı’ndaki market sahibi R.Y, market yapı sahibi M.Y. ile Yılmaz Erbek Apartmanı fenni mesulü N.B, Emrah Apartmanı fenni mesulü T.A, Doğanlar Apartmanı müteahhidi Ç.D. ile Rıza Bey Apartmanı müteahhidi H.H.Ö. gözaltına alındı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, gözaltı kararı verilen iki şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların da sürdüğü belirtildi.


17:15 | İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden güncel duruma ilişkin bilgilendirme


16:00 | Can kaybı sayısı 91’e yükseldi

AFAD, İzmir depreminde can kaybı sayısının 91’e yükseldiğini açıkladı.

994 kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, “839’u taburcu edilmiş olup, 155 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

İzmir’de halen beş binada arama kurtarma çalışması yürütülmekte.

AFAD’ın açıklamasına göre, deprem sonrasında, 43’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam bin 286 artçı sarsıntı yaşandı.


15:40 | Seferihisar açıklarında 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında saat 14.58’de 4.1 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı meydana geldi.


13:40 | Can kaybı sayısı 85’e çıktı

AFAD, İzmir depreminde can kaybı sayısının 85’e yükseldiğini açıkladı.

994 kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, “774’ü taburcu edilmiş olup, 220 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

İzmir’de halen sekiz binada arama kurtarma çalışması yürütülmekte.

AFAD’ın açıklamasına göre, deprem sonrasında, 43’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam bin 225 artçı sarsıntı yaşandı.


12:45 | AFAD’dan bilgilendirme

AFAD, İzmir depremine ilişkin saat 12.15’te yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri paylaştı:

“30.10.2020 Cuma günü, saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam 1197 artçı sarsıntı yaşanmıştır.

“SAKOM’dan alınan bilgilere göre 83 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 994 vatandaşımızdan 774’ü taburcu edilmiş olup, 220 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir.

“İzmir’de halen 8 binada arama kurtarma çalışması yürütülmektedir.”


12:30 | TTB: Deprem bölgesinde yaygın Covid-19 testi yapılmalı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), deprem bölgesinde yaptığı incelemelerine ilişkin ilk raporunu kamuoyuyla paylaştı.

“Yaşanan son deprem çarpık kentleşmenin toplum katılımı ve denetimiyle hızla ele alınması gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuştur” denilen raporda, tespit ve önerilerden bazıları şöyle:

  • Depremin yaşandığı bölgede sağlık çalışanları yoğun olarak ikamet etmektedir. Bu nedenle sağlık çalışanı ve yakınlarından da çok sayıda yurttaş yaşamını yitirmiş ya da yaralanmıştır. Şu ana kadar bir tabip, bir diş hekimi, bir anestezi teknikeri ve bir hemşirenin hayatını kaybettiği teyit edilebilmiştir. Yine sağlık çalışanlarının birinci derece yakınlarından 9 kişi hayatını kaybetmiştir. Halen 3 diş hekimi ve 1 sağlık teknisyeninin enkaz altında olduğu bilinmektedir.
  • Depremin yaşandığı bölgede çeşitli klinik, ASM, ilçe sağlık müdürlükleri de bulunmaktadır ve hepsi az ya da çok hasar görmüştür.
  • Covid-19 pandemisi nedeniyle deprem bölgesinde sağlık çalışmaları daha da zorlaşmıştır. Kurtarma alanlarında ve yaralı transportlarında fiziksel mesafe, maske ve hijyen kuralları gibi önlemler aksamaktadır. Bölgede sürekli ve yaygın testler acilen yoğun şekilde planlanmalı ve yapılmalıdır. Maske, hijyen malzemesi, koruyucu ekipmanların ücretsiz ulaşılabilir ve yeterli olması için her türlü önlem alınmalıdır.
  • Deprem öncesi Covid-19 tanısı almış hastaların takibi aksamaktadır. Hasar görmüş ASM veTSM binalarına giriş yapılamamakta, takipli Covid-19 hastalarında sorun yaşanmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri için öncelikli olmak üzere sağlık çalışanı takviyesi gereklidir.
  • Tüm sağlık kurumlarındaki sağlık çalışanlarına hızla Covid-19 testi yapılmalıdır.
  • Bölgede yeni salgınların önüne geçilmesi için isteyen tüm yurttaşlara İnfluenza aşısı da yapılmalıdır.
  • İzmir’de yaklaşık 20 alanda çadırlar kurulmuş ve bu alanların en büyüğü Aşık Veysel Rekreasyon Merkezi’ndedir. Özellikle Aşık Veysel Rekreasyon Merkezi’ndeki çadır kent siyasi temsilciler tarafından yoğun şekilde ziyaret edilmekte ve salgında fiziksel mesafe kurallarına uyulmamaktadır. Bu durum çadır kentte yaşayan depremzedeler için ek risk oluşturmaktadır. Bu bölgenin bir ziyaret alanı değil yaşam alanı olduğu unutulmamalıdır.
  • Yardım toplama ve dağıtma merkezleri de fiziksel mesafe kuralları için uygun değildir.
  • Çeşitli derneklerin stantlar açtığı kendinden menkul gıda ve yardım malzemesi dağıttığı görülmüştür. Bu durum başta Covid-19 olmak üzere birçok hastalık için risk barındırmaktadır.


11:35 | Torbalı Belediyesi deprem nedeniyle kullanılamaz hale geldi

İzmir depreminde ağır hasar gören Torbalı Belediyesi boşaltılıyor.

Kontrollü bir şekilde boşaltılan belediye hizmet binası, Torbalı Belediyesi bünyesinde bulunan BKM’de hizmet verecek.


10:35 | Can kaybı sayısı 83’e yükseldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 83’e yükseldiğini duyurdu.

Yaralı sayısının 962 olduğunu söyleyen Kurum, “219 yaralının tedavisi sürüyor. Dördü ağır dokuz kişinin yoğun bakımdaki tedavileri devam ediyor” dedi.

Kurum, İzmir’de halen altı binada arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Bakan Kurum ayrıca, “Acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58’e ulaştı. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var” bilgisini paylaştı.


10:25 | Depremden 58 saat sonra bir köpek de kurtarıldı

İzmir’in Bayraklı ilçesinde yıkılan Rıza Bey Apartmanı’nın enkazından kurtarılan Gizem İleri’nin köpeği Ares de 58 saat sonra yaralı kurtarıldı.

DHA’nın haberine göre ekipler, Ares’e ilk müdahaleyi yaptı.

Enkaz alanına gelen Gizem İleri, köpeğine kavuşmanın heyecanını yaşadı.

Rıza Bey Apartmanı’nın enkazının altında kalan Gizem İleri ve ailesi, ekiplerin çalışmasıyla depremden 7 saat sonra kurtarılmıştı.


10:05 | Soyer: Halkın Bakkalı aracılığıyla dayanışma kampanyası başlattık


09:50 | Artçı sarsıntılar sürüyor

Seferihisar açıklarında meydana gelen şiddetli deprem sonrasında, artçılar sürüyor.

AFAD’ın açıklamasına göre, şu ana kadar bin 148 artçı sarsıntı yaşandı.

Bunlardan 43’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde.

AFAD’ın açıklamasında ayrıca şu bilgilere yer verildi:

“79 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 962 vatandaşımızdan 743’ü taburcu edilmiş olup, 219 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir.

“İzmir’de halen 8 binada arama kurtarma çalışması yürütülmektedir.”


09:15 | 3 yaşındaki Elif 65. saatte yaralı olarak kurtarıldı

İzmir’in Bayraklı ilçesindeki Doğanlar Apartmanı enkazından yaklaşık 65 saat sonra 3 yaşındaki Elif Perinçek, yaralı olarak çıkarıldı.

Ambulansla hastaneye kaldırılan Elif, enkaz altından yaralı kurtarılan 106’ncı kişi oldu.

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Doğanlar Apartmanı’ndan Elif yavrumuzu da canlı olarak çıkardık” ifadelerini kullandı.

Elif’in annesi Seher Dereli Perinçek ile ikiz ablaları 10 yaşındaki Elzem ve Ezel de depremden 23 saat sonra sağ kurtarılmış, ağabeyi 7 yaşındaki Umut ise depremde hayatını kaybetmişti.


08:00 | Can kaybı sayısı 79’a yükseldi

Ege Denizi’nde, 30 Ekim Cuma günü saat 14.51’de merkez üssü İzmir’in Seferihisar açıkları olan şiddetli bir deprem meydana gelmişti.

Depremin büyüklüğü; AFAD’a göre 6.6, Kandilli Rasathanesi’ne göre 6.9, ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi’ne (USGS) göre ise 7.

Yıkılan binaların enkazlarında yapılan arama kurtarma çalışmaları sürerken, hayatını kaybedenlerin sayısı 79’a yükseldi.

AFAD’ın açıklamasına göre, yaralanan 962 kişiden 743’ü taburcu edilirken, 219’unun tedavisi devam ediyor.

İzmir’de halen sekiz binada arama kurtarma çalışması yürütülmekte.

AFAD, deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam bin 136 artçı sarsıntı yaşandığını da bildirdi.

  İzmir depreminde yaşamını yitirenler



Önceki Haber
Yalova'da tersanede patlama: Yedi işçi yaralı
Sonraki Haber
Viyana’da sinagog yakınlarında silahlı saldırı