Ana SayfaBilim ve TeknolojiCinsiyetçi kalıpları yıktı: Peru’da 9 bin yıl önce silahlarıyla gömülen bir kadın bulundu

Cinsiyetçi kalıpları yıktı: Peru’da 9 bin yıl önce silahlarıyla gömülen bir kadın bulundu

HABER MERKEZİ – Peru’daki And Dağları’nda yapılan arkeolojik kazılarda 9 bin yıl önce silahlarıyla gömülmüş bir kadının cesedi bulundu.

Peru’da bulunan And Dağları’nda kazı yapan arkeologlar, 9 bin yıl öncesinde yaşamış bir kadının kemiklerini buldu.

California Üniversitesi’nden Randy Haas, meslektaşları ile birlikte 2018’de Güney Peru’da yerin yaklaşık bir metre altında bir mezarda bulunan kemik ve dişler üzerinde karbon tarihlendirme ve protein analizi yaptı.

Sonuçlar, insan kalıntılarının 8.700 ila 9.000 yıl önce, mızrak uçları, kasaplık işlemleri için bıçaklar ve dövme bıçakları da dahil 24 parçalık bir avcılık alet takımıyla defnedilen 17-19 yaşlarında bir kadına ait olduğunu kesin olarak kanıtladı.

Bölgedeki parçalanmış geyik ve deve kalıntıları da avladığı hayvanlara işaret ediyor.

Bunun üzerine Haas, en az 8.000 yıl önce ve “Alaska’dan Arjantin’e” her yerden avcılık aletleriyle gömülmüş insanlara ilişkin yayınlanmış diğer keşifleri içeren bilimsel arşivleri inceledi.

Haas, belirlediği 27 mezarda, defnedilen avcıların neredeyse yarısını kadınların oluşturduğunu tespit etti.

Ancak kadın iskeletleriyle gömülmüş avcı bıçaklarını içeren bu beklenmedik keşiflerle karşılaşınca, raporları oluşturan arkeologlar genellikle ya kendi cinsiyet analizlerini sorgulamış ya da mızrak uçları ve bıçakların yemek pişirmek için kullanıldığını açıklamıştı.

Bunun toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair ön yargılardan kaynaklandığını belirten Haas, “Peru keşfi aslında avlanan diğer cinslere uyuyor, örneğin etoburlar ve insan olmayan primatlara. Aslında toplumumuzdaki iş bölümüne ilişkin basmakalıp Batı yargılarının gözünden baktığımızda bu çok şaşırtıcı” ifadelerini kullanıyor.

‘Cinsiyetçi bir ideoloji var’

Haas, “Kuzey ve Güney Amerika’daki günümüz avcı-toplayıcı topluluklarında, kadınlar, avcıların en az üçte birini, belki de yarısını oluşturuyor” bilgisini de veriyor.

“Batı kültüründe cinsiyetçi, kadınların geçmişte avcı olduğunun kabul edilmesini yavaşlatan bir ideoloji var” diyen Haas, kendisinin bile yaptığı keşif karşısında “maalesef şaşırdığını” dile getiriyor.

Haas ayrıca “Bazı feminist akademisyenler bile kadınların avcı olmadığını kabul etmişti” ifadelerini de kullanıyor.


Karınca, Arkeofili, New Scientist

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi
Sonraki Haber
90'larda zorla boşaltılan Kurudeğirmen köyünde ikinci kez yıkım