Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında can kayıpları 1.3 milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında can kayıpları 1.3 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya çapında Corona virüsü vaka sayısı 54 milyona yaklaşırken, can kayıpları 1 milyon 300 bini aştı. Aktif vaka sayısı ise 15 milyona dayandı. Resmi verilere göre Covid-19 nedeniyle 11 binden fazla insanın öldüğü Türkiye’de günlük ‘hasta’ sayısı 3 bin bandında. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 92 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 116 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 411 bini aştı.

14 Kasım Cumartesi günü Türkiye genelinde 150 bin 141 test yapıldığı ve 3 bin 116‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 92 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 2 bin 298 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 411 bin 55’e, toplam can kaybı ise 11 bin 418’e yükseldi.


İmamoğlu: Salgın ciddi boyutlarda, iki üç hafta kapanmak şart

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı bir törende Corona virüsü salgınına ilişkin konuştu.

Salgının İstanbul’da ve tüm ülkede çok ciddi boyutlara ulaştığını kaydeden İmamoğlu, “Kimse bu konuda görmezden gelme ya da duymama konumuna ge-le-mez! Her birey de sorumlu, her birey sorumluluk içerisinde hayatını değiştirmek mecburiyetinde. Bizim gibi yöneticilerin de doğruları söyleme ve en doğru metotlarla tedbir almayı aksatmama konusunda hareket etme mecburiyeti var” dedi.

İmamoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün kapanma ve açılma şartlarının belli olduğunu ve bunun da İstanbul’da uygulamanın şart hale geldiğini belirterek şunları söyledi:

“İki adet açılma kriteri var Dünya Sağlık Örgütü’nün… Birincisi şu; en az 14 gün boyunca test sayısı artacak, ama vaka sayısı da azalacak ki açılma olsun. İkincisi, en az 14 gün boyunca ölüm sayıları azalacak ve sağlık personeli hastalanması da azalacak ki açılma olsun. Özellikle İstanbul’umuzun şu anki verilerine baktığımızda, bu iki kriteri de önümüze koyduğumuzda, kesinlikle bir kapanmanın şartlılığı ortadadır; çok net.”


Biden’dan Trump’a ‘acil harekete geçilmesi’ çağrısı

ABD Başkanı seçilen Joe Biden, 20 Ocak 2021’e kadar başkanlık koltuğuna oturamayacağını hatırlatarak Donald Trump yönetiminden, ülkede hızla artan yeni tip Corona virüsü vakalarına karşı acil harekete geçilmesini istedi.

Biden, Covid-19 ile mücadele için oluşturduğu ekibiyle bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada, artan vakalar nedeniyle sağlık çalışanları ve hastanelerin giderek büyüyen bir baskıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Pfizer’ın geliştirdiği Covid-19 aşısının her ne kadar olumlu bir gelişme olsa da ülke genelinde aşı yapılmasının aylar süreceğini belirten Biden, “Bu kriz için acil bir federal müdahale gerekli ama ne yazık ki uzun süredir yok. Ben başkan seçildim ama seneye kadar başkan değilim. Salgın takvimdeki tarihe bakmıyor, süratle yayılıyor. Yönetimin hemen harekete geçmesi gerek” dedi.

Biden, ABD’de yaşayan halklara ise sosyal mesafeye uymaları ve maske takmaları çağrısı yaptı.

ABD’de Covid-19 salgınında son bir haftadır her gün 100 binden fazla vaka tespit ediliyor.

Covid-19 verilerinin derlendiği “Worldometers”e göre, ABD’de Corona virüsüne yakalanan kişi sayısı 11 milyonu geçerken, 249 binden fazla kişi hayatını kaybetti.


‘Covid-19 yoğun bakım yatakları doldu, servislerde yer kalmadı’

Fotoğraf: AFP

Sağlık Bakanlığı verilerine göre dün itibariyle Türkiye’de salgının başından beri Covid-19 sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı toplam 11 bin 326 kişiye ulaştı.

Yine bakanlığın verilerine göre Türkiye’de mevcut yatak doluluk oranı yüzde 53,5, erişkin yoğun bakım doluluk oranını ise yüzde 69,9.

BBC Türkçe’ye konuşan İstanbul, İzmir ve Ankara’daki hekimler, uzmanlar ve sağlık meslek örgütleri temsilcileri, Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü yoğun bakım birimleri ve servislerin tamamen dolduğunu, özellikle İstanbul’da 112 acil servis ambulanslarının sürekli boş yatak aradığını ve bulmakta büyük zorluk çektiğini söylüyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Osman Elbek, İstanbul’da kamu hastanelerinin yoğun bakım servisleri başta olmak üzere tüm yataklarının dolduğunu söylüyor:

“Bazı 112 Acil servisler, hastanelerdeki yoğun bakım doluluğu nedeniyle hastaları doğrudan acile getirmek zorunda kalıyor. 112 aracının yoğun bakıma ihtiyacı olan bir Covid-19 hastasını ilk bulduğu hastanenin acil servisine bırakıp gittiğine tanık oldum.

“112’yi arayan hastanın durumu kritik olmadığı sürece hizmet verilemiyor çünkü İstanbul’da açılan her yeni yatak birkaç saat içerisinde doluyor. İki gün önce bir hastanın pandemi hastanesine sevki için 112’yi aradık, bizim hastamızın önünde sevk bekleyen 88 kişi olduğu belirtildi. Kamu hastanelerinde Covid-19 hastalarının bir bölümü acilde sedyeyle duruyorlar.”

Durumun vaka artışında zirve yaşanan Mart-Nisan aylarındakinden daha vahim olduğunu söyleyen birçok sağlık çalışanı ve meslek örgütü temsilcisi, ülke çapında sıkı ‘kapatma’ önlemlerine gidilmesi çağrıları yapıyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını, “tekil tecrübelerin genel durumu yansıtamayacağını” savunuyor.

  • BBC Türkçe’nin haberinin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

Aktif vaka sayısı 15 milyona dayandı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 53,746,944
  • Can kayıpları: 1,309,408
  • İyileşenler: 37,523,973
  • Aktif vakalar: 14,913,563

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (11,064,364)
  • Hindistan (8,773,479)
  • Brezilya (5,819,496)
  • Fransa (1,922,504)
  • Rusya (1,880,551)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (249,975)
  • Brezilya (164,946)
  • Hindistan (129,225)
  • Meksika (97,624)
  • Britanya (51,304)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da sağlık çalışanlarına saldırı
Sonraki Haber
İzmir depreminde can kaybı 116'ya yükseldi