Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 48 milyon bandında

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 48 milyon bandında

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 48 milyona yaklaşırken, can kayıpları 1 milyon 220 binin üzerinde. Dünya çapında aktif vaka sayısı ise 12 milyonu geçti, hızla yükseliyor. Türkiye’de artışta olan ‘hasta’ sayısı alarm veriyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


MA: Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu, gardiyan ve askerlerin Covid-19 testi pozitif çıktı

Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde 20 gardiyan, 15 asker ve 16 tutuklunun yapılan Covid-19 test sonuçlarının pozitif çıktığı bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, virüse yakalanan tutuklular, tek kişilik hücrelerde karantinaya alınırken, cezaevinde Covid-19 belirtileri gösteren ve test sonuçları henüz çıkmayan çok sayıda tutuklunun da olduğu belirtildi.

Ajansın, konuya ilişkin telefonla aradığı Diyarbakır D Tipi Cezaevi yetkililerinin açıklama yapma sorumluluklarının olmadıklarını, bu yüzden cezaevi savcılığına başvurulması gerektiği aktarıldı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 77 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 391 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 384 bini aştı.

4 Kasım Çarşamba günü Türkiye genelinde 144 bin 416 test yapıldığı ve 2 bin 391 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 77 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 841 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 384 bin 509’e, toplam can kaybı ise 10 bin 558’e yükseldi.


İstanbul’da dönüşümlü ve uzaktan çalışma dönemi

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen l İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi toplantısı sonrasında alınan yeni kararları açıkladı.

Yerlikaya, “Bireysel önlemlere uymada sorunlarımız var. Kısıtlanmış günlere geri dönmek istemiyoruz. Bu süreçte maske su kadar gerekli. İstanbul’da tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız kademeli mesaiye geçmişti. Bugünden itibaren dönüşümlü ve uzaktan çalışma yöntemlerinin kapsamı genişliyor” dedi ve ayrıntıları paylaştı:

  • “60 yaş ve üstü çalışanlar, hamile, kronik rahatsızlığı bulunanlar, 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar idari izinli olup evden çalışabilecek.”
  • “Tüm kamu kurumları dönüşümlü çalışacak.”
  • “İşçi ve işveren sendikalarımız, meslek odalarımız, STK’larımız ile istişareler ettik. Sanayide çalışanların 07.00’de mesaiye başlaması kararı alındı. 9 Kasım’dan itibaren başlayacak.”

Böcek’e yoğun tıbbi destek uygulanıyor

Corona’ya yakalanan ve 59 gündür yoğun bakımda tedavi altında olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in sağlık durumuna ilişkin açıklama yapıldı.

Enfeksiyon için yoğun tedavi uygulandığı belirtilen açıklamada, “Bilinci yerinde ve genel seyri iyiye gitmekle beraber enfeksiyon bulguları nedeniyle yoğun tıbbi destek uygulamaları devam etmektedir” denildi.


Mazgirt’e giriş çıkışlar yasaklandı

Dersim’in Mazgirt ilçesinde Corona virüsü vaka sayılarının artması üzerine, İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu yeni bir karar aldı.

Salgın tedbirleri kapsamında çoklu vaka ve temaslılar bulunduğu gerekçesiyle ilçe merkezi ve bağlı köylerde adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde ikameti bulunmayanların, bir hafta süreyle ilçe merkezi ve köylerine giriş çıkışları yasaklandı.

Sürenin eğer gerek görülürse bir hafta daha uzatılabileceği kaydedildi.


‘Kış zor geçecek’ diyen Prof. Dr. Tükek: Hepimizin çevresinde Covid pozitif hastalar var

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, her gün büyük bir hasta yüküyle karşılaştıklarını söyledi.

Hürriyet’e konuşan Tükek, “Hasta sayısının artmasıyla birlikte ağır hasta sayısında da bir artış oldu. Ağır hasta sayısının artışı demek, onun bir kısmının yoğun bakım hastası olduğu anlamına geliyor” dedi.

“Şuan İstanbul iyi bir yoğun bakım yatak kapasitesine sahip. Biliyorsunuz hasta birden çoğaldığı zaman bunlar hemen dolabiliyor. Fakat hazırlıklıyız, birçok bölümde yoğun bakım yatak sayısının arttırılması talep edildi. Hastaneler bu anlamda şu an iyi. Ancak salgında yoğun bir hasta gelişi devam ederse, bizim endişemiz bu yatakların da dolacağı yönünde.”

İstanbul Tıp Fakültesi’nde yoğun bakım hasta yatak sayısının arttırıldığını belirten Tükek, Hastane olarak şu anda 100 yoğun bakım yatağı ile hazırız. Bakanlığa ilettik bu sayıyı. Onların bir kısmını açmadık. Aktif olarak kullandığımız 75 yoğun bakım yatağımız var. 25 yatak hazırda bekliyor. Yatan hastalar içerisinde sadece COVID-19 hastaları değil, diğer yoğun bakım hastaları da var” diye konuştu.

“Bakanlık yoğun bakım doluluk oranlarını yüzde 68 olarak açıkladı. Hastanemizde de aşağı yukarı bu oran aynı” diyen Tükek, önümüzdeki süreci kestiremediklerini ifade etti.

Bu kış ayı zor geçecek. COVID’in bulaşmasında kalabalık yerlerin önemi çok büyük. En büyük kalabalık alan ulaşım alanı. İkinci olarak kafeler ve restoranlar geliyor. Sosyal medya uyarımda olduğu gibi işe gidecek insanlara bir şey söyleyemiyoruz ama keyfi olarak dışarı çıkıp da bir kalabalık oluşturmamalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızın kalabalıklardan uzak durmaları çok önemli. Hepimizin çevresinde COVID pozitif hastalar var. Birçok kişi hastalığı ayakta geçiriyor ama yüzde 2’lik bir kısım bu hastalığı çok zor geçiriyor.


Dünya genelinde can kaybı sayısı 1 milyon 220 bini geçti

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 47,853,633
  • Can kayıpları: 1,220,534
  • İyileşenler: 34,357,190
  • Aktif vakalar: 12,275,909

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (9,692,528)
  • Hindistan (8,313,876)
  • Brezilya (5,567,126)
  • Rusya (1,673,686)
  • Fransa (1,502,763)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (238,641)
  • Brezilya (160,548)
  • Hindistan (123,650)
  • Meksika (92,593)
  • Britanya (47,250)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Benzin ve motorine zam
Sonraki Haber
Erzincan'da iş cinayeti: İnşaatın çatısından düşen işçi hayatını kaybetti