Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 52 milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 52 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya çapında Corona virüsü vaka sayısı 52 milyonu aşarken, can kayıpları da 1 milyon 300 bine yaklaşıyor. Aktif vaka sayısı ise 14 milyonu geçti. Resmi verilere göre Covid-19 nedeniyle 11 binden fazla insanın öldüğü Türkiye’de 65 yaş ve üstünün sokağa çıkması kısıtlanıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


İçişleri Bakanlığı’ndan 81 ilde geçerli olacak Covid-19 tedbirleri

İçişleri Bakanlığı, tüm il valiliklerine “Koronavirüs Tedbirleri” konulu ek genelge gönderdi.

Genelgeye göre;

  • 12 Kasım Perşembe’den itibaren yurttaşların özellikle yoğun olarak bulunduğu valilik ve kaymakamlıklarca duyurulan cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda, sigara içmek yasaklanacak.
  • 65 yaş ve üzeri yurttaşların sokağa çıkmalarına yönelik uygulama, il bazlı yapılacak analizlere göre İl Hıfzıssıhha Kurulları’nca belirlenecek.
  • Valilerce salgınının seyri anlık olarak takip edilerek hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayılarındaki artış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri yurttaşların gün içerisinde saat 10:00­-16:00 arasında sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına dair kısıtlamaya gidilecek.
  • Gelişmelere bağlı olarak alınan kararlar belirli aralıklarla gözden geçirilecek, kriterlerde iyileşme sağlanması durumunda kısıtlama aynı usulle kaldırılacak.

İzmir’de de 65 yaş ve üstüne sokağa çıkma kısıtlaması

İzmir’de Covid-19 salgını nedeniyle 65 yaş ve üstü yurttaşlar için 10.00-16.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması kararı alındı.

İstanbul ve Ankara’da da dün (10 Kasım) alınan kararlarla 65 yaş ve üstü için saat 10.00 – 16.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma kısıtlaması getirilmişti.


Türkiye’de de denenen Çin aşısı CoronaVac’ın Brezilya’daki denemeleri yeniden başladı

Çin şirketi Sinovac’ın ürettiği Covid-19 aşısının 10 Kasım günü Brezilya’da askıya alınan klinik faz 3 denemelerine yeniden başlanacağı açıklandı.

Brezilya’da sağlık alanında yetkili kurum Anvisa, CoronaVac adlı aşının denemelerine katılan bir gönüllünün ölümü üzerine güvenlik endişesiyle Pazartesi günü denemelerin askıya alındığını bildirmişti.

Anvisa, bu karar alındığında gönüllünün ölüm nedeniyle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını, ancak denemeleri yürüten Butantan biyomedikal merkezinden edinilen bilgiye göre ölümün intihar olarak kayıtlara geçtiğini ve aşıyla ilgili olmadığını belirtti.

BBC Türkçe’nin haberine göre kurumdan yapılan açıklamada, yeni veriler ışığında, aşı çalışmalarına yeniden başlanmasına izin verildiği belirtilerek, “Askıya almanın söz konusu ürünün kalitesi, güvenliği ve etkisi ile ilgili bir sorun olduğu anlamına gelmediği” ifade edildi.

Sinovac adlı Çin şirketi tarafından geliştirilen CoronaVac aşısı Türkiye, Çin ve Endonezya’da da deneniyor.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 86 hayatını kaybetti, 2 bin 693 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 402 bini aştı.

11 Kasım Çarşamba günü Türkiye genelinde 145 bin 989 test yapıldığı ve 2 bin 693 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 86 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 2 bin 112 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 402 bin 53’e, toplam can kaybı ise 11 bin 145’e yükseldi.


Tutuklu Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca’nın Covid-19 testi pozitif çıktı

Fotoğraf: Pirha

Kars Belediyesi’ne kayyum atanması sonrası 8 Ekim’de tutuklanan ve Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Kars Belediyesi Eşbaşkanı Şevin Alaca’nın Covid-19 testinin pozitif çıktığı duyuruldu.

Alaca’nın kardeşi Şilan Alaca, ablasının testinin pozitif çıktığını ve tahliye taleplerine ise yanıt alamadıklarını söyledi.


TTB’den sağlık çalışanları için ‘ışık açıp kapama’ çağrısı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), iktidarın salgına karşı etkili bir mücadele yürütmediğini bu nedenle de sağlık çalışanlarının tükendiğini kaydetti.

“Sağlık çalışanları tükendikçe karanlık çöküyor” diyen TTB, bugünden itibaren beş gün boyunca her akşam saat 21:00’de 1 dakika boyunca “ışık açıp kapama” çağrısı yaptı.


Bilim Kurulu üyesi: Vaka artışında mevsim etkisi çok belirgin

Fotoğraf: AFP

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, İstanbul’daki Corona virüsü vaka artışlarında mevsim değişikliğinin etkisinin belirgin olduğunu söyledi.

DHA’ya konuşan Kara, “Virüslerin özellikle havaların soğuduğu veya ani değişim gösterdiği dönemlerde insanlardan insanlara geçişleri biraz daha kolay oluyor” dedi ve ekledi:

“İnsanlar dışarıda biraz daha rahat oluyor. Bir anda dış ortamdaki yaşam şekline adaptayken içeriye aynı rahatlıkla geçebiliyorlar. Bu da virüslerin geçişlerini ve bulaşmasını kolaylaştırıyor. Bu dönemlerin de üst üste gelmesi, eklenmesi İstanbul’daki vaka sayısındaki artışın belki de en temel nedenlerinden bir tanesini oluşturdu.”

Prof. Dr. Kara, vaka sayısını düşürebilmek için maske uyarısında da bulundu:

“Her 10 kişiden en az 9’unun maskeli olması ve maskeyi doğru şekilde takıyor olması lazım. Biz eğer 10 kişinin 9’u olarak bunu yapamazsak o zaman şöyle bir kural olacaktır; siz herhangi birisi ile görüşemeyeceksiniz, yasak. Eğer biz bu kurallara uymayı sağlayamazsak, bir şekilde mesafe kuralının uygulamaya girmesi gerekecek. Bu da kısıtlamalar şeklinde olabilir mi, olabilir. Ama şunu biliyoruz ki ben maske ve mesafeye bireysel olarak uyarsam, böyle bir kısıtlamaya gerek kalmadan çözüme ulaşabilirim.”


Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanı ‘Corona’dan öldü


İstanbul ve Ankara’da 65 yaş üstüne kısıtlama

Fotoğraf: İstanbul / DHA

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre toplam ‘hasta’ sayısı 400 bine dayanırken, Covid-19 nedeniyle can kaybı ise 11 bin 59’a yükseldi.

Salgının hızla yayılması karşısında kimi ‘tedbirler’ de devreye sokuluyor.

Bu çerçevede İstanbul ve Ankara’da “Corona virüsü salgınıyla mücadele” adı altında 65 yaş ve üstü yurttaşlara sokağa çıkma kısıtlamaları getirildi.

Her iki ilde de 65 yaş ve üzerindekiler sadece 10:00-16:00 saatleri arasında dışarıya çıkabilecek.


  Tabip Odası'ndan İstanbul için acil “kapanma” çağrısı
  Covid-19 aşılarının dağıtımı adil olacak mı?

Dünya çapında aktif vaka sayısı 14 milyonu aştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 51,810,889
  • Can kayıpları: 1,279,550
  • İyileşenler: 36,395,975
  • Aktif vakalar: 14,135,364

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (10,559,184)
  • Hindistan (8,636,011)
  • Brezilya (5,701,283)
  • Fransa (1,829,659)
  • Rusya (1,817,109)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (245,799)
  • Brezilya (162,842)
  • Hindistan (127,615)
  • Meksika (95,842)
  • Britanya (49,770)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan HDP PM üyesi serbest
Sonraki Haber
Hasta tutuklu Sıtkı Pektaş hayatını kaybetti