Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vakalar da can kayıpları da artıyor

Covid-19: Küresel salgında vakalar da can kayıpları da artıyor

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 50 milyonun, can kayıpları da 1 milyon 260 binin üzerinde. Dünya çapında aktif vaka sayısı ise 14 milyona yaklaşıyor. Resmi verilere göre salgın nedeniyle yaklaşık 11 bin insanın öldüğü Türkiye’de artışta olan ‘hasta’ sayısı alarm veriyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: Covid-19 pandemisi olağanüstü halin kapsamı dışına çıktı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 73. oturumunda konuştu.

Ghebreyesus, “Sağlık alanındaki olağanüstü hal koşullarında insanları korumaya kararlıyız, ama Covid-19 pandemisi artık olağanüstü halin kapsamı dışına çıkmıştır” ifadesini kullandı.

Pandeminin, diğer bulaşıcı hastalıklarla mücadeleyi olumsuz etkilemeye devam ettiğinin altını çizen Ghebreyesus, Covid-19 aşısını “özel bir meta değil, küresel bir nimet” olarak görmeye çağırdı.


AKP’li Gökcan ‘Corona’ya yakalandı

AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 85 hayatını kaybetti, 2 bin 576 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 400 bine yaklaşıyor.

9 Kasım Pazartesi günü Türkiye genelinde 145 bin 411 test yapıldığı ve 2 bin 576 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 85 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 2 bin 831 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 396 bin 831’e, toplam can kaybı ise 10 bin 972’ye yükseldi.


Ankara’da da sanayi çalışanları için mesai düzenlemesi

Ankara’da sanayide çalışanlar için mesai saatleri Covid-19 salgını nedeniyle yeniden düzenlendi.

Valilikten yapılan açıklamada, Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun Ankara Valisi Vasip Şahin başkanlığında olağanüstü toplantı gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada Ankara’da faaliyet gösteren organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve sanayi kuruluşları için 16 Kasım’dan itibaren geçerli olmak üzere mesai saatlerinin 07.00- 16.00 olarak düzenlenmesine karar verildiği duyuruldu.

Ankara’da daha önce sağlık ve güvenlik personeli hariç, 30 Ağustos’tan itibaren hamile ve kronik hastalığı olanların idari izinli sayılması ve 10 yaş ve daha küçük yaşta çocukları olan kadın personelin ikinci bir emre kadar evden çalışmaları uygun görülmüştü.

Ayrıca 11 Eylül’de ilde kamu kurumlarının çalışma saatlerinde değişikliklere gidilmiş olup kurumların mesai saatleri; 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00, 10.00-19.00 şeklinde dört farklı şekilde belirlenmişti.

İstanbul’da da 4 Kasım itibariyle organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri ve sanayi kuruluşlarında mesai başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak düzenlenmişti.


Doktor Mesut Cem İlkin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Tabip Odası (İTO), doktor Mesut Cem İlkin’in Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İTO’nun açıklamasına göre, Covid-19 sebebiyle ölen hekim sayısının İstanbul’da 21’e Türkiye genelinde 61’e yükseldiğini belirtti.


Pfizer’in Corona aşısı yüzde 90 başarı gösterdi

Corona virüsüne karşı aşı geliştirme çalışmalarında önemli bir aşamaya geçildi.

Pfizer ve BioNTech tarafından geniş denek grubu üzerinde yapılan çalışmalarda geliştirilen aşının yüzde 90 oranında başarı gösterdiği açıklandı.

Bloomberg’te yer alan habere göre, Pfizer ve BioNTech, gelişmeyi “bilim ve insanlık için büyük bir gün” diye duyurdu.

Habere göre ilaç şirketleri aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 6 ülkede 43 bin 500 kişi üzerinde aşıyı test etti ve denemelerde ciddi bir güvenlik endişesi ortaya çıkmadı.

Aşı üreticisi şirketlerin, bu ay sonunda acil kullanım onayı için başvuruda bulunmayı planladığı, yine aşının üç hafta arayla iki doz halinde uygulanacağı bildirildi.

Pfizer yıl sonuna kadar 50 milyon doz, 2021 sonuna kadar ise 1,3 milyar doz aşıyı piyasaya sürebilmeyi planlıyor.


DSÖ Avrupa Direktörü: Covid-19 aşısı bu kışa yetişmeyecek

Fotoğraf: Reuters

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Prof. Hans Kluge, NTV yayınında yaptığı açıklamada, Türkiye’ye asemptomatik vaka sayılarının da açıklanması çağrısında bulundu:

“Vaka tanımlamalarının standart hale getirilmesi durumu var. Bu konuda birçok ülkede sorun var. Türkiye de semptomatik vakalarda olduğu gibi semptom göstermeyen vakalar için de detaylı raporlama yapıyor. Ama temelde yapılan müdahalede bir farklılık yok. Bu konuda asemptomatik vakaların da açıklanması çağrısında bulunuyoruz.”

“Türkiye tüm rakamları sizine paylaşıyor mu?” sorusuna da yanıt veren Kluge, “Evet kesinlikle. Ankara’da bir ofisimiz var ve Türkiye’nin desteğiyle istanbul’da da bir ofis kurduk. Bu anlamda çok yakın çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Covid-19 aşı çalışmalarına ilişkin de konuşan Prof. Kluge, şunları söyledi:

“Üçüncü aşama testlerin devam ettiği 6 aşı çalışması var. Çok fazla kişi üzerinde deneniyor. Ancak bu konuda henüz kimsede net bir yanıt yok. Büyük olasılıkla aşı bu kışa yetişmeyecek. Umarım gelecek yılın ortalarına hazır olur. Dünya Sağlık Örgütü çabaları organize etmek için görülmemiş bir hızla çalışıyor. Ancak bilimin zaman aldığını unutmamak gerekiyor. Yani aceleye getiremeyeceğimiz bir süreçten bahsediyoruz. Bazı testlere ara verildi. Ama bu beklenen bir durumdu. Zorlanacak bir durum değil yani birkaç ay daha var. Ama asıl konu üretilecek aşıya eşit ve adil olarak ulaşımın sağlanması. Özellikle yoksul ve tehlike altındaki insanlar açısından.”


Muhittin Böcek yoğun bakımdan çıkarılıyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Covid-19 tanısıyla yoğun bakımdaki tedavisi devam eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 64 gün sonra yoğun bakımdan çıkarılarak normal servise alınıyor.

Böcek, sosyal medya hesabından 17 Ağustos’ta yaptığı paylaşımla Corona virüsü test sonucunun pozitif çıktığını duyurmuştu.

Muhittin Böcek, takibinin yapıldığı hastanede sağlık durumu kötüleşince 7 Eylül’de yoğun bakım ünitesine alınmış, 24 Eylül’de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmişti.

Akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle solunum kaslarında sorun oluşan Böcek’e, daha iyi nefes alabilmesi için trakeostomi (nefes borusuna delik açılması) uygulanmıştı.


Bir sağlık çalışanı daha yaşamını yitirdi

Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES) Hakkari Şubesi, sağlık çalışanı Mehmet Mollamahmutoğlu’nun Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.


Pandemi sürecinde cezaevleri


Sağlık Bakanı Koca’dan maske uyarısı


Dünya çapında aktif vaka sayısı 14 milyona yaklaşıyor

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 50,738,624
  • Can kayıpları: 1,262,138
  • İyileşenler: 35,795,605
  • Aktif vakalar: 13,680,881

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (10,288,480)
  • Hindistan (8,553,864)
  • Brezilya (5,664,115)
  • Fransa (1,787,324)
  • Rusya (1,774,334)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (243,768)
  • Brezilya (162,397)
  • Hindistan (126,653)
  • Meksika (95,027)
  • Britanya (49,044)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cumhurbaşkanlığı: Albayrak’ın görevden af talebi kabul edildi
Sonraki Haber
Trump, Savunma Bakanı Esper'in görevine son verdi