Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi hızla yayılmaya devam ediyor

Covid-19 pandemisi hızla yayılmaya devam ediyor

HABER MERKEZİ – Aşı çalışmaları büyük bir hızla ilerlese de Corona virüsü pandemisi de hızla yayılmaya devam ediyor, can kayıpları gün geçtikçe artıyor. ABD’de salgında can kaybı çeyrek milyonu aştı, Avrupa’da da durum iyiye gitmiyor. Resmi verilere göre 12 bini insanın hayatını kaybettiği Türkiye’de ise alınan yeni tedbirlerin yetersiz kalacağı belirtiliyor. Günün öne çıkan Covid-19 gündemi sayfamızda.

 


DSÖ: Remdesivir’in Covid-19 hastalarının hayatta kalmalarına yardımcı olduğuna dair hiçbir kanıt yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’de de Covid-19 tedavisinde kullanılan antiviral olan Remdesivir’in Covid-19 hastalarının hayatta kalmalarına ve solunum ihtiyacına yardımcı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını açıkladı.

DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada, “Remdesivir, şiddetli Covid-19 vakaları için potansiyel etkili bir tedavi yöntemi olarak dünya çapında ilgi gördü ve hastanede hastaları tedavi etmek için giderek daha fazla kullanılmaktadır. Ancak klinik uygulamadaki rolü belirsizliğini koruyordu” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, DSÖ’nün Covid-19 tanısı konmuş 7 bin hastaya dayandırdığı 4 farklı araştırma sonucuna göre, ilacın Covid-19 tanısıyla hastaneye yatırılanlara tavsiye edilmediği, hastaların ne kadar hasta olduklarına bakılmaksızın, hayatta kalmalarına ve solunum ihtiyacına yardımcı olduğuna dair de hiçbir kanıt bulunamadığı kaydedildi.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 16 Ekim’de yaptığı açıklamada, “Remdesivir” adlı antiviral ilaç, hidroksiklorokin ve AIDS tedavisinde kullanılan lopinavir/ritonavir bileşiminin, Covid-19 kaynaklı ölümler ve hastanede kalış süreleri üzerinde çok az etkisi olduğunun veya hiç etkisi olmadığının ortaya çıktığını belirtmişti.


Kasımpaşa’da yedi, Sivasspor’da da iki futbolcunun Covid-19 testi pozitif çıktı

Süper Lig ekiplerinden Kasımpaşa, yedi futbolcunun Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını açıkladı.

Sivasspor’da da iki futbolcunun testinin pozitif çıktığı duyuruldu.


İstanbul’da toplu ulaşımda ‘kısıtlama’ düzenlemesi

Covid-19 ile mücadele amacıyla uygulanacak tedbirler, bugün saat 20.00’de devreye girdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hafta sonları uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle, raylı sistem tarifesini yeniden düzenledi.

Buna göre;

  • Otobüs, metrobüs ve deniz ulaşımı seferlerinde ise değişiklik yapılmayacak.
  • Metro, fünikuler ve tramvay seferlerine, hafta içi hali hazırda uygulanan çalışma tarifesiyle devam edilecek.
  • Hafta sonu ise 0600-09:00 ve 20.00 -24:00 arasında izinli yurttaşlar için seferler 15 dakika aralıklarla devam edecek.  09.00-10.00 saatleri arasında otobüs sayası artırılacak. 10.00-20.00 saatleri arasında da hafta sonu normal tarifesiyle çalışılacak
  • Hafta içi mevcut tarifeyle yapılacak teleferik seferleri, hafta sonu ise sadece 10:00-20:00 saatleri arasında halihazırdaki hafta sonu tarifesiyle gerçekleştirilecek.

Covid-19 salgınına karşı alınan tedbirler yürürlüğe girdi

Türkiye’de Covid-19 vaka ve ölüm sayılarının artmasının ardından alınan yeni tedbir kararları saat 20.00 itibariyle yürürlüğe girdi.

İçişleri Bakanlığı’nın kısıtlamalara ilişkin genelgesine göre;

  • Yeni bir karara kadar hafta sonları 10.00-20.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlanacak, üretim, imalat ve tedarik zincirleri bundan muaf olacak.
  • 65 yaş ve üzeri yurttaşlar 10.00-13.00 saatleri, 20 yaş altılar, 13.00-16.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
  • İlk hafta sonu kısıtlaması 21 Kasım Cumartesi günü saat 20.00’den 22 Kasım Pazar günü saat 10.00’a kadar ve 22 Kasım Pazar günü saat 20.00’den 23 Kasım Pazartesi 05.00’e kadar uygulanmış olacak.
  • Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme­ içme yerleri 10.00 ila 20.00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel-­al hizmeti verecek şekilde açık olabilecek.
  • Restoran, lokanta ve online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00’den sonra sadece telefon ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilecek.
  • Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri saat 10.00 ila 20.00 arasında hizmet sunabilecek.
  • 31 Aralık’a kadar sinema salonlarının; yeni bir karar alınıncaya kadar ise kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetleri durdurulacak.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 141 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 103 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 426 bine yaklaştı.

20 Kasım Perşembe günü (bugün) Türkiye genelinde 156 bin 642 test yapıldığı ve 5 bin 103 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 123 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 3 bin 19 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 435 bin 273’e, toplam can kaybı ise 12 bin 84’e yükseldi.


MEB: Anaokulu ve kreşlerde 5 gün yüz yüze eğitim yapılacak

Milli Eğitim bakanlığı (MEB), resmi ve özel tüm anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarında haftada 5 gün yüz yüze eğitim yapılacağı açıklandı.

Bu kapsamda, bu eğitim kurumlarında, 5 gün ve günde 6 etkinlik saati yüz yüze eğitim yapılacak ve bir etkinlik saati 30 dakika olarak planlanacak.

Fiziki imkanları uygun olan okul öncesi eğitim kurumlarında, salgınla ilgili tüm tedbirlerin alınması şartıyla çocuk kulüpleri açılabilecek.


Meclis’te de HES kodu uygulamasına geçildi

Meclis’e girişlerde de Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması zorunlu kılındı.

Meclis Genel Sekreterliği’nden milletvekillerine gönderilen yazıya göre, 20 Kasım 2020 tarihinden itibaren TBMM yerleşkesi ve eklentilerine girişlerde “Randevu Takip Sistemi” üzerinden HES kodu uygulamasına geçilecek.

Milletvekillerinin ziyaretçileri Genel Kurul çalışmalarının yapılmadığı günler için randevu talep edebilecek. Randevu verilen ziyaretçilere girişte HES kodu doğrulaması yapılacak ve “Risksiz” bilgisi ardından girişine onay verilecek.

Ayrıca ileri tarihli veya tekrarlı girilmiş olan randevu taleplerinde ziyaretçilere giriş noktalarında HES kodu doğrulaması yapılacak.


Diyarbakır’da bir öğretmen daha ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan Sermet Yalçın Anadolu Lisesi’nde görev yapan matematik öğretmeni Muzaffer Kaya, 15 gün önce Covid-19 semptomları göstermesi üzerine Ergani Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Hastanede tedavi altına alınan 60 yaşındaki Kaya yaşamını yitirdi.

Öte yandan Kaya’nın babasının da 1 hafta önce virüs nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.


Bakan Koca’dan gençlere ‘kısıtlama’ hatırlatması

Fotoğraf: AP

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yeni Covid-19 tedbirlerinin bu akşam saat 20:00’den itibaren yürürlüğe gireceğini hatırlattı:

“COVID-19, hareketlilik arttıkça yayılıyor. Sosyal hareketliliği azaltmak zorundayız. Kısıtlamalar saat 20.00’de başlayacak. 2001 ve sonrası doğumlular, SADECE 13.00-16.00 arası sokağa çıkabilecek. Daha az olursa, seviniriz.”

  Yeni Covid-19 tedbirlerinin detayları

Sağlık Bakanlığı: Çin’in geliştirdiği Covid-19 aşısı gönüllüler üzerinde de denenecek

Sağlık Bakanlığı, Covid-19’a karşı Çin tarafından geliştirilen aşının sağlık çalışanlarından sonra gönüllü yurttaşlar üzerinde de uygulanmasına başlanacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 15 Eylül’de Türkiye’de üçüncü faz çalışmalarına başlanan Covid-19 aşısının deneme uygulamalarının Türkiye’de 12 şehirde 25 merkezde devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, “İlk etapta yüksek riskli sağlık çalışanları üzerinde uygulamalarına başlanan aşı, bugüne kadar 726 gönüllü sağlık çalışanı üzerinde uygulandı ve 1237 doz aşı uygulaması yapıldı. Sağlık çalışanları grubundaki uygulamaların güvenlilik verileri olumlu olarak değerlendirildiği için uygulamalar normal riskli vatandaşlara da açıldı” ifadesine yer verildi.

18-59 yaş arası, daha önce Covid-19 geçirmemiş yurttaşların https://covid19asi.calismasi.info adresinden veya 0850 811 18 80 telefon numarasını arayarak gönüllü olabilecekleri bildirildi.

Açıklamada, şu görüşlere de yer verildi:

“Covid-19 aşısının, toplamda 12 bin 450 gönüllü üzerinde uygulanması planlanıyor. Aşı çalışmasında, gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo veriliyor. Bu yöntem, bilgisayar programı tarafından rastgele olarak belirleniyor ve hangi gönüllüye ne yapıldığını araştırma ekibi bilmiyor. Gönüllü vatandaşlar üzerinde yapılacak denemelerde, her 3 kişiden 2’sine gerçek aşı uygulanacak. Bu sayede gerçek aşı ile aşı olmayanlar arasında etki farkı ortaya konulabilecek. Çalışmanın bitiminde, plasebo kolundaki tüm gönüllüler de tekrar merkezlere davet edilecek ve gerçek aşı uygulaması yapılacak.”


BM: 130 milyon insan aşırı yoksulluk tehdidiyle karşı karşıya

Fotoğraf: AP

Birleşmiş Milletler (BM), Corona virüsü salgınının dünyada en fazla yoksulları etkilediğini ve yoksulluğu daha da tırmandırdığına ilişkin uyarıda bulundu.

BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı Örgütü’nün (UNCTAD) raporuna göre, salgının ekonomiye olumsuz etkileri nedeniyle dünya genelinde 130 milyon insanın daha aşırı yoksulluk tehdidiyle karşı karşıya.

Dünya Bankası’nın tanımlamasına göre, günlük geliri 1 dolar 90 centin (yaklaşık 14 TL) altında bulunanlar aşırı yoksul olarak kabul ediliyor.

Corona virüsü salgınının yoksulları ve zenginleri farklı etkilemesinin nedenini küresel ekonomideki eşitsizlikler olduğunu vurgulayan UNCTAD, küresel üretim ağlarının daha çevreci ve daha sürdürülebilir üretime yönelmesi gerektiğini, dünyanın en yoksullarını da gözeten yeni bir ticaret politikasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Raporda ayrıca, incelenen 32 ülkede salgın döneminde kadınlar arasında işsizliğin erkeklere göre çok daha hızlı bir şekilde yükseldiğine dikkat çekildi.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

DSÖ: Avrupa’yı çok zor bir 6 ay bekliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Covid-19 pandemisinin yeniden merkezi haline gelen Avrupa’yı çok zor bir 6 ayın beklediğini söyledi.


İki sağlık çalışanı daha yaşamını yitirdi


Dünyada genelinde ‘Corona’ya yakalananların sayısı 57 milyonu aştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 57,236,335
  • Can kayıpları: 1,365,634
  • İyileşenler: 39,722,802
  • Aktif vakalar: 16,147,899

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (12,070,712)
  • Hindistan (9,004,365)
  • Brezilya (5,983,089)
  • Fransa (2,086,288)
  • Rusya (2,015,608)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (258,333)
  • Brezilya (168,141)
  • Hindistan (132,202)
  • Meksika (100,104)
  • Britanya (53,775)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DTK soruşturması: Gözaltına alınan avukatlardan 21'i serbest
Sonraki Haber
Arılar hakkında ne biliyoruz?