Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 12 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 12 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 47 milyonu aşarken, can kayıpları 1 milyon 200 binin üzerinde. Dünya çapında aktif vaka sayısı ise 12 milyonu geçti. Türkiye’de hasta ve ağır hasta sayıları yükselirken, İstanbul için uyarılar yapılıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


CHP’de Tuncay Özkan, Fatma Köse ve Özcan Purçu’nun Covid-19 testi pozitif çıktı

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, CHP Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Covid-19 testlerinin pozitif çıktığını duyurdu.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 79 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 343 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 382 bini aştı.

2 Kasım Pazartesi günü Türkiye genelinde 146 bin 247 test yapıldığı ve 2 bin 343 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 79 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 817 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 382 bin 118’e, toplam can kaybı ise 10 bin 481’e yükseldi.


Erdoğan yeni Covid-19 önlemlerini açıkladı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklama yaptı.

Covid-19 ile mücadelede Türkiye’nin genel olarak kontrollü bir süreç yaşadığını söyleyen Erdoğan, “Bu alanda herhangi bir krizle karşı karşıya kalmadık. Günlük hasta sayımız yönetilebilir seviyelerdedir” dedi.

Erdoğan konuşmasında alınacak önlemlerle ilgili ise şu bilgileri verdi:

  • Özel sektör ve kamuda esnek mesai uygulaması teşvik edilecek.
  • Pazar yeri ve market gibi yerlerde denetimler arttırılacak.
  • Paket servis hariç olmak üzere lokanta, restoran, pastane, berber, nikah, düğün salonu, yüzme havuzu, kaplıca, hamam, internet kafa, halı saha, tiyatro, sinema, konser salonunda hizmetler saat 22.00’de sona erecek.
  • (Yüz yüze eğitim) Salgının seyrine göre, önümüzdeki haftalarda diğer sınıfların durumları değerlendirecek.

Aşı çalışmalarıyla ilgili ise Erdoğan, “Yıl sonuna kadar yabancı ülkelerde geliştirilen bir veya birden fazla aşıyı ülkemizde uygulanabilir hale getirmeyi planlıyoruz. Kendi geliştirdiğimiz aşıları da bahar aylarıyla birlikte vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” diye konuştu.


Diyarbakır’da bin 84 sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı, 12’si yaşamını yitirdi

Diyarbakır Sağlık Platformu, pandeminin başlangıcından bugüne kadar Covid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarını ve çalıştığı iş koluna ilişkin verileri tablo şeklinde paylaştı.

Verilere göre bin 84 sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandı, 12 sağlık çalışanı da yaşamını yitirdi.

Covid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının meslekleri şöyle:

  • 38 ebe/hemşire/hemşire, 261 hekim ve diş hekimi, 138 personel, 60 tekniker, 47 sekreter, 39 pandemik/ATT görevlisi, 34 memur, 22 otomasyon görevlisi, 19 güvenlik görevlisi, 14 laborant, 10 şoför, 8 biyolog, 6 müdür ve müdür yardımcısı, 4 mühendis, 4 muhasebe memuru, 4 psikolog, 2 portör, 2 sosyal hizmet çalışanı, 2 fizyoterapist, 2 işçi, 1 diş hekimi klinik yardımcısı, 1 kimyager, 1 aşçı, 1 raportör, 1 çocuk gelişim uzmanı, 1 eczacı.

Verilere göre 12 sağlık çalışanı da yaşamını yitirdi.

  • 3 doktor, 3 personel, 2 memur, 1 eczacı, 1 eczacı teknikeri,  1 hemşire ve 1 çevre sağlığı teknikeri yaşamını yitirdi.
  • Yaşamını yitirenlerin isimleri ve meslekleri şöyle: Halit Yücel Kutun (doktor), Mehmet Kan (doktor), Abdülmenap Güzel (doktor), Leyla Çiçek (hemşire), Emine Akyıldız (eczacı), Cuma Kurt (çevre ve sağlık teknikeri), Rıdvan Dolan (eczacı teknikeri, Abdülhaluk Gündüz (personel), Murat Yumruk (personel), Murat Kaymak (personel), Esra Alakuş (memur), Abdülhalik Çiçek (memur).

Bursa’da 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması

Bursa’da, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üzeri yurttaşlara sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, “İlimizde 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10.00-16.00 saatlerinde sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilmelerine, bu saatler dışında kalan saatlerde sokağa çıkmalarının yasaklanmasına karar verilmiştir” ifadesi kullanıldı.


Adıyaman’da 100 ev daha karantinaya alındı

Vaka sayısının her geçen gün arttığı Adıyaman’da, kent merkezinde bazı kişilerin Covid-19 test sonuçlarının pozitif çıkması üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu yeni kararlar aldı.

Buna göre 100 ev daha karantina altına alındı.


Sinop’ta 48 kişi karantina yurtlarına yerleştirildi

Sinop’ta Corona virüsü salgınına ilişkin yapılan denetimlerde, karantina kurallarını ihlal ederek evden çıktıkları tespit edilen kişiler ile bir futbol kulübünün sporcularının da aralarında bulunduğu 48 kişi, karantina kapsamında KYK yurduna yerleştirildi.

Bu kişilerden bazılarının test sonuçlarının pozitif çıktığı, bir kısmının da pozitif vakalarla temaslı oldukları için karantinaya alındığı kaydedildi.


İran’da bir günde 422 kişi ‘Corona’dan öldü

Fotoğraf: Reuters

İran’da, son 24 saatte 422 kişinin daha Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

Bir gün içinde 8 bin 932 yeni vaka tespit edildiği de bildirildi.

Böylece toplam can kaybı 36 bin 160’a, vaka sayısı da 637 bin 712’ye çıktı.

5 milyondan fazla Covid-19 testi yapılan ülkede, 31 eyaletin tamamı “kırmızı” ve “riskli” bölgeler arasında yer alıyor.

Öte yandan 25 eyalet merkezine giriş çıkışlar yasaklanmıştı.


SES: Ankara’da günlük Covid-19 vaka sayısı 2100-2500 aralığında

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, kentte günlük Covid-19 vaka sayısının 2 bin 100 ile 2 bin 500 arasında olduğunu bildirdi.

SES’ten yapılan açıklamada, vakaların okulların açılması ve mevsim değişikliğiyle birlikte son bir haftalık süreçte bir önceki haftaya göre yüzde 20-25 aralığında arttığına dikkat çekildi.

Açıklamada, “İlimizde sonbahar dönemi ile birlikte artan hastane başvurularına Covid-19 vaka artışı da gerçekleşince, yatak doluluk oranlarımız yeniden %80-85 aralığına yükselmiştir” bilgisi de paylaşıldı.

Filyasyon ekiplerinin Kasım ayı ile birlikte daha zorlu şartlarda daha fazla hasta sayısı ile mücadele etmek zorunda kaldığını belirten SES, “Bu durum filyasyon ekiplerini tükenme noktasına getirmektedir” diye vurguladı.


Hasta tutuklu ‘Corona’ya yakalandı

Necmettin Ayan ile kızı Derya Ayan

Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde adli bir suçtan tutuklu bulunan 60 yaşındaki kanser hastası Necmettin Ayan’ın, kaldığı koğuşta rahatsızlanması sonucu geçtiğimiz hafta hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre burada yapılan Corona virüsü testi pozitif çıkan Ayhan, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştıra Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Necmettin Ayhan’ın hastanedeki tedavisi sürüyor.

Kaldırıldığı hastanede 6 gündür tedavi gören Ayhan’ın kızı Derya Ayan, babasının kanser hastalığının yanı sıra, nefes darlığı, akciğer, şeker, tansiyon gibi birçok kronik hastalığının olduğunu söyledi.

Cezaevinde hijyen kurallarına uyulmadığı için tutukluların risk altında olduğunu ifade eden Ayan, sekiz kişilik koğuşlarda 18 kişinin kaldığını belirtti.

Babasının hayatından endişe duyduğunu belirten Derya Ayan, “Babam 4 yıldır cezaevinde ve 2 yıl önce cezaevinde kansere yakalandığını öğrendik. Birçok hastalığı var, şimdi de koronavirüse yakalandı. Babamın bulunduğu cezaevinde kapasitenin üstünde tutuklu kalıyor. Koronavirüsün yayılması kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.


Dünya çapında vaka sayısı 47 milyonu aştı

Fotoğraf: Hindistan / AFP

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 47,326,715
  • Can kayıpları: 1,211,421
  • İyileşenler: 34,035,878
  • Aktif vakalar: 12,079,416

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (9,567,543)
  • Hindistan (8,267,623)
  • Brezilya (5,554,206)
  • Rusya (1,655,038)
  • Fransa (1,466,433)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (236,997)
  • Brezilya (160,272)
  • Hindistan (123,139)
  • Meksika (92,100)
  • Britanya (46,853)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Kobani' soruşturması: Eski BDP milletvekili Binici dahil üç kişiye tutuklama
Sonraki Haber
Viyana'daki saldırıları IŞİD üstlendi