Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 15 milyonun üzerinde

Covid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 15 milyonun üzerinde

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1.3 milyonun üzerinde. 55 milyonun üzerindeki vakadan 38 milyonu hastalığı atlattı. Bu da aktif vaka sayısının 15 milyonun üzerinde olduğunu gösteriyor. Şu ana kadar 11 bin 500’den fazla insanın öldüğü açıklanan Türkiye’de ise günlük hasta sayısı 3 binin üzerine seyrediyor. Hekimler tedbirlerin sıkılaştırılması gerektiği uyarısında bulunuyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Koca: Somut tedbirlerin hayata geçirilmesi tavsiye edilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

“Mart-Mayıs ayları arasında yaşanan ilk dalganın ardından vaka sayılarını kontrol altına almayı başardıklarını” savunan Koca, son aylarda, tüm dünyadakine benzer bir seyirle, vaka ve ölüm sayılarında önemli artışlara şahit olduklarını söyledi.

Birçok ülkenin kapanma tedbirleri dahil toplumsal hareketleri kısıtlamaya yeniden başvurmaya başladıklarını ifade eden Bakan Koca, şunları ifade etti:

“Son dönemde sürekli dile getirdiğimiz üzere, tüm Türkiye’de genel bir artış eğilimi mevcut. Ancak İstanbul başta olmak üzere ülkemizin genelinde daha ciddi seyrediyor. Bir çok ilimizdeki artış, sağlık kuruluşlarımız üzerindeki baskının da artmasına sebep oluyor. Bilim Kurulunda artış hızının yüksek seyrettiği illerimizin üzerinde özel olarak durduk.

“Hastane kapasitelerimize, sağlık çalışanlarımızın koşullarına, uyguladığımız tedavi protokollerine, dünyadaki yeni tedavi seçeneklerine, aşı ve ilaç çalışmalarına yönelik detaylı değerlendirmelerimizi yaptık.

“Kış aylarının gelişi nedeniyle insanlar daha yoğun kapalı alanlarda bulunuyor. Vaka artışında birincil etkenin insan hareketliliği ve toplu mekanlarda bulunma olduğuna dikkat çekilerek alınması gereken kısıtlayıcı tedbirler tüm detaylarıyla masaya yatırıldı. Hastalığın yayılmasını önleyici somut tedbirlerin hayata geçirilmesinin tavsiye edilmesi yönünde karar alındı.”


Bir doktor daha Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

İzmir’in Urla ilçesinde aile hekimi olarak görev yapan Dr. Cengiz Çil’in Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği duyuruldu.


ABD’de 1 milyondan fazla çocuk Covid-19’a yakalandı

ABD’de, Covid-19 salgınında 1 milyondan fazla çocuğun virüse yakalandığı açıklandı.

Amerikan Pediatri Akademisi ve Çocuk Hastanesi Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada, salgının başından 12 Kasım’a kadar toplam 1 milyon 39 bin 464 çocuğun Covid-19’a yakalandığı belirtildi.

Açıklamada, son bir haftada ise 111 bin 946 çocukta yeni pozitif vaka tespit edildiği bildirildi.

Amerikan Pediatri Akademisi Başkanı Dr. Sally Goza, sayıyı “şaşırtıcı ve trajik” bulduğunu ve daha önce böylesi bir virüs patlaması görmediklerini ifade etti.

Johns Hopkins Üniversitesi’ne göre ABD’de Covid-19 vaka sayısı 11 milyonu geçti.

Eyaletlerin çoğu, salgının yayılmasını azaltmak için yeni kısıtlamalar getirmeye başladı.


HDP’li Gaydalı’nın Covid-19 testi pozitif çıktı

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı’nın Covid-19 testi pozitif çıktı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerini takip eden Gaydalı, testinin pozitif çıktığını öğrenmesi üzeri salondan ayrıldı.

HDP’li Gaydalı’nın herhangi bir semptomu olmamasına rağmen tedbir amacıyla test yaptırdığı, sonucu pozitif çıkınca da evine gittiği, yanında oturan milletvekillerinin de tedbir amacıyla test yaptıracağı bildirildi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 94 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 316 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 417 bine yaklaştı.

16 Kasım Pazartesi günü (bugün) Türkiye genelinde 151 bin 516 test yapıldığı ve 3 bin 316 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 94 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 2 bin 712 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 417 bin 594’e, toplam can kaybı ise 11 bin 601’e yükseldi.


Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Covid-19’a yakalananların sayısı bin 312’ye yükseldi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Genel Koordinatörü Volkan Memduh Gültekin, belediyede Corona virüse yakalanan personel sayısının bin 312’ye yükseldiğini duyurdu.


Moderna: Covid-19 aşısı yüzde 94,5 oranında etkili oldu

ABD merkezli biyoteknoloji şirketi Modrena, Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığına karşı geliştirdiği aşının yüzde 90’dan daha fazla etkili olduğunu bildirdi.

Yapılan veri analizi sonucu aşı adayının yüzde 94,5 oranında koruma sağladığının anlaşıldığını duyuran Moderna’nın CEO’su Stephane Bancel, “Bu, aşının Covid-19’u önleyebileceğini gösteren ilk klinik doğrulama” ifadelerini kullandı.

Şirket, birkaç hafta içerisinde Covid-19 aşısının ABD’de tescil edilmesi için süreci başlatmayı planlıyor.

Aşı adayının, BioNTech ve Pfizer’in ortak geliştirdiği aşı adayı gibi RNA teknolojisi kullanılarak geliştirildiği bildirildi.

Pfizer ve BioNTech, Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığına karşı geliştirdikleri aşının insanlar üzerinde yüzde 90 etkili olduğunu duyurmuştu.

  Covid-19 aşılarının dağıtımı adil olacak mı?

TTB, Sağlık Bakanı Koca’dan randevu talep etti

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Covid-19 pandemisine ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan randevu istedi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı adına yapılan başvuruda, Sağlık Bakanlığı’na Türkiye’de sağlık ortamı, sağlık çalışanlarının özlük hakları, Covid-19 hastalığı nedeniyle sağlık çalışanlarının sorunları, çalışma koşulları ve Covid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi hakkında yüz yüze görüşme talebi iletildi.


İstanbul’da bir eczacı ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

TTB, İstanbul’da görev yapan Eczacı Ali Balkan’ın Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.


Prof. Saltık: Acil 14 günlük kapatma yapılmalı, hasta seçmek zorunda kalabiliriz

Sağlık Bakanlığı’nın günlük açıkladığı Covid-19 tablosuna göre Türkiye’de günlük hasta sayısı 3 binin üzerinde seyrediyor. Son haftalarda ağır hasta sayısındaki artış da dikkat çekiyor. Can kayıpları ise günlük 100’e yakın.

Bu tabloyu değerlendiren Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Saltık, bulaş zincirini kırmak için çok acil 14 günlük kapatma önerisinde bulundu.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Saltık, “İstanbul’daki salgın durumu Nisan ayındaki tepe değerlerine yaklaşmış hatta aşmış durumda denebilir. Doktorlar yoğun bakıma alacakları hastaları seçmek durumunda kalabilir, bu çok acı” dedi ve ekledi:

“Birçok kaynaktan ve hastanelerden arkadaşlarımızdan gelen bilgiler bu yönde. Yoğun bakım yatağı bulmak son derece güç, cankurtaranlar saatlerce gelemiyor, merkezi yönlendirme ile hangi hastanede boş yatak varsa oraya götürüyor cankurtaranlar. Ama yönlendirildikleri hastanelerde de rahatlık yok; tıkanmak üzere İstanbul’daki durum.”

Önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Saltık, “Sahadan gözlemlerimiz, meslektaşlarımızdan gelen bilgilere göre ‘Yoğun bakımlar doldu, hastalar sedyelerde bekliyor’ deniyor. Sağlık Bakanı 14 gün kapatma çağrısının yanlış olduğunu düşünüyorsa bilimsel gerçeklerle bunu da açıklamalı. İstanbul’dan başlayarak epidemiyolojik verilerle uyumlu biçimde 14 günlük kapatma yapılmalı” diye konuştu.

Acil tedbirlerin devreye sokulmaması halinde doktorların ‘hasta seçme’ durumuna düşebileceği uyarısında bulunan Prof. Saltık, “Meslektaşlarımız neredeyse artık yoğun bakıma hasta seçmek durumda kalacaklar. ‘Bu hastayı mı, şu hastayı mı yoğun bakıma alalım?’ Yoğun bakıma veremediğiniz hasta ölecek, böylesine ağır ve kritik, insan yaşamıyla ilgili kararlar vermeye siyasal iktidar bizi kötü yönetimi nedeniyle zorluyor. Salgın yönetiminde gerek Türkiye genelinde gerek İstanbul’da geldiğimiz bu tıkanmanın temel sorumlusu siyasal iktidarın akıl ve bilimdışı kötü yönetimidir veya yönetimsizliğidir” diye belirtti.


Diyarbakır’da bir öğretmen ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesindeki Ahmed-i Hani Lisesi’nde görev yapan 56 yaşındaki öğretmen Cengiz Tekdal, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Eğitim Sen üyesi olan Tekdal’ın vefatı üzerine Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Twitter üzerinden bir paylaşımda bulunarak Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yaptı:

Öte yandan Mezopotamya Ajansı’na konuşan Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Sadrettin Kaya, kentte Corona virüsüne yakalanan eğitim emekçisi sayısının 200’ün üzerinde olduğu bilgisini paylaştı.

Kaya, salgına yakalanan eğitim emekçilerine ilişkin 21 Kasım’da kamuoyuna bir rapor açıklayacaklarını da belirtti.


Burdur Belediye Başkanı Ercengiz hastaneye kaldırıldı

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in geçen hafta Corona virüsü testi pozitif çıkmıştı.

Evinde tedavisi süren Ercengiz’in kan oksijen doygunluğunun düşmesi üzerine Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kontrol amaçlı kaldırıldığı açıklandı.

Açıklama Burdur Belediyesi’nden geldi.

Yapılan açıklamada “Genel sağlık durumu iyidir. Tüm vatandaşlarımıza selamı vardır” ifadesi kullanıldı.


Boris Johnson bir kez daha karantinada

Fotoğraf: AFP

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın yakın çalıştığı milletvekillerinden birinin Corona virüsü testi pozitif çıkınca, Johnson da karantinaya girdi.

Johnson, Birtanya’nın Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin (NHS) filyasyon uygulaması tarafından bir Covid-19 hastasıyla temas ettiğinin belirlendiğini ve karantinaya girmesi uyarısı yapıldığını açıkladı.

Daha önce Covid-19 olan ve yoğun bakımda da tutulan Başbakan, haberi Pazar günü aldığını ve sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Johnson, yaptığı açıklamada “Hiçbir semptom yok, ancak kurallara uyuyorum ve hükümetin salgınla mücadelesini Numara 10’dan çalışarak yönetmeye devam edeceğim” ifadelerine yer verdi.

Johnson, Perşembe günü Muhafazakar Parti milletvekili Lee Anderson ile 35 dakikalık bir görüşme yapmıştı.

Anderson ertesi gün tat ve koku duyularını kaybedince yaptırdığı Corona virüsü testi pozitif çıkmıştı.


Covid-19’u atlatanların sayısı 38 milyonu aştı

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 54,818,483
  • Can kayıpları: 1,324,530
  • İyileşenler: 38,140,650
  • Aktif vakalar: 15,353,303

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (11,367,214)
  • Hindistan (8,845,617)
  • Brezilya (5,863,093)
  • Fransa (1,981,827)
  • Rusya (1,925,825)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (251,901)
  • Brezilya (165,811)
  • Hindistan (130,109)
  • Meksika (98,542)
  • Britanya (51,934)

Türkiye’de günlük hasta sayısı 3 binin üzerinde seyrediyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DTK soruşturması: Dokuz kişiye tahliye
Sonraki Haber
Perşembe Sineması 'evde': "Kuduro’yu Seviyorum"