Ana SayfaGüncelDTO: Diyarbakır’da günde 500-600 vaka tespit ediliyor

DTO: Diyarbakır’da günde 500-600 vaka tespit ediliyor

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Tabip Odası’nın raporuna göre, Covid-19’a yakalananların sayısı bazı günler 800’ün üzerine çıkarken, günlük ortalama vaka sayısı ise 500-600’ü buluyor. Raporda, bu süreçte bin 182 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konulduğu, 13’ünün hayatını kaybettiği belirtildi.

Diyarbakır Tabip Odası (DTO) “Covid-19 Pandemisi Eylül- Ekim Raporu”nu açıkladı.

Raporda, Diyarbakır’da bazı günler 800’ün üzerinde olmak üzere ortalama 500-600 Covid-19 vakasının tespit edildiği belirtildi.

Yine bu süreçte bin 182 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konulduğu, 13 sağlık çalışanın ise yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.

Raporda, pandeminin bütün yıkıcı etkisi ile devam ettiğine dikkat çekilerek, salgının 1’inci dalgasının bastırılamadığı kaydedildi.

Aile Sağlık Merkezleri’nde hasta yoğunluğunun arttığına dikkat çekilen raporda, “ASM’lerde görev alan sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman dağıtımının yetersiz olduğu, tüm talep ve girişimlerimize rağmen sahada çalışan sağlıkçıların güvenliğinin göz ardı edildiği tespit ettiğimiz önemli konulardan biridir” denildi.

Raporda, okullarda gerekli önlemlerin alınmadan belirli sınıflar için yüz yüze eğitime geçme kararına alındığına vurgu yapılarak bunun sonucu olarak kentte her gün onlarca öğretmenin, okullarındaki mesai arkadaşlarının pozitif çıktığını belirterek, hastanelere başvurduğu belirtildi.

“Suya yapılan zamlardan kaynaklı gerekli hijyen koşulları sağlanamayacak”

Raporda, kayyum yönetimindeki Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürlüğü’nün, bu yılın Ocak ayında Diyarbakır merkez ve ilçelerinde suyun metreküp fiyatına yüzde 35-330 oranında zam yaptığı anımsatıldı ve eklendi:

Zammın üzerinden bir yıl geçmeden ikinci defa yüzde 24,82-112,40 oranında değişen zam yapıldı. İnsanların temel ihtiyacı olan suya daha çok gereksinim duyulduğu pandemi sürecinde suya kolay ulaşımın önemi artmıştır.

Bilim insanları pandemi sürecinde Covid-19 ile mücadelede sık sık el yıkamanın ve bulunduğumuz çevreyi hijyenik hale getirmenin önemini vurgulamaktadır. Bunun da ön koşulu insanların suya daha kolay ulaşabilmelerinden geçer.

Böyle devam ederse ev ve işyerlerinde suya yapılan zamlardan kaynaklı gerekli hijyen koşulları sağlanamayacaktır. Bu sebeple yaygınlaşan Covid-19 virüsü toplum sağlığını daha fazla tehlikeye atacaktır.

“Cezaevlerinde vaka sayısı arttı”

Raporda, pandemi döneminde cezaevlerine özel iyileştirmeler getirilmesi istenilerek, kentteki cezaevlerinde vaka sayısının artığına dikkat çekildi:

Nitekim salgının ilk aylarında ‘Covid-19 affı’ ile çok sayıda tutuklu ve hükümlü serbest bırakılmış, siyasi mahpuslar af kapsamının dışında tutulmuştur.

Salgının geldiği noktada Diyarbakır’daki cezaevlerinde koronavirüs vaka sayıları artmış, beklenildiği üzere yayılımın önüne geçilememiştir. Havalandırmaların yetersiz olduğu cezaevlerinde, düzenleme yapılmadığı takdirde kötü haberlerin önüne geçilemeyeceği açıktır.

Öneriler

Raporda, şu öneriler sıralandı:

  • KHK’ lilerin durumunun görüşüldüğü OHAL komisyonları, pandemi bahanesiyle çok az sayıda dosya görüşmekte. Pandemi öncesi ayda 4 bin dosya görüşülürken, tüm pandemi boyunca 3 bin civarında dosyayı sonuçlandırılmış. İlimizde KHK ile ihraç edilen 137 sağlık emekçisi bulunmakta. Sağlık emekçilerinin geri alımları ile ilgili çalışmalar ivedilikle başlatılmalı.
  • Tüm sağlık çalışanlarına ayrım gözetmeksizin periyodik olarak test yapılmalı.
  • Testlerin hastaneler dışındaki yerlerde de uygulanmasına yönelik çalışmalar hızlandırılmalı.
  • Olası salgın artışı için Covid-19 klinikleri ve yoğun bakım üniteleri arttırılmalı.
  • İşyeri güvenliğine yönelik önlemler arttırılmalı, denetimler sıklaştırılmalı.
  • Aile Sağlığı Merkezleri çalışanları tükenmişlikle karşı karşıya. İş yüklerini insani sınırlara çekecek düzenlemelere gidilmeli.
  • Mesleklerini yaparken yakalandıkları ve ölümle sonuçlanabilen Covid-19 hastalığı sağlık çalışanları açısından meslek hastalığı olarak kabul edilmeli.
  • Covid-19 hastalığına yakalanan Sağlık çalışanlarının işe dönüş kriterleri hastalığın şiddeti, ortaya çıkan sekel ve viral yük dikkate alınarak uluslararası kılavuzlara uygun olarak belirlenmeli.
  • Okullarda Covid-19 pandemisine yönelik önlemler arttırılmalı, denetimler sıklaştırılmalı.
  • DİSKİ’nin derhal su zammına ilişkin kararı iptal etmesi, ücret indirimine gitmesi ve faturalarını ödeyemeyen vatandaşlara kolaylık sağlaması gerekmekte. Böyle olağanüstü bir süreçte hijyen için elzem olan şebeke suyu ücretsiz verilmeli.
  • Cezaevlerine ilişkin yeni düzenlemelere gidilmeli, af kapsamı genişletilmeli. Risk faktörü taşıyan hasta mahpuslar bir an önce tahliye edilmeli.
  • İş yükü artan sağlık çalışanlarının viral maruziyetleri göz önünde bulundurulmalı. Sağlık çalışanı sayısı arttırılmalı, yeni atamalar ve toplu alımlar yapılmalı.
  • Kentte kamu/ özel yatak kapasitesi vaka sayılarına uyumlu olarak organize edilmeli. Olağan sağlık hizmetleri, acil ve öncelikli olanlar dışında “hassasiyetle” yönetilmeli.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HSK: Osman Kavala yazısı ‘rutin’ işlem
Sonraki Haber
Kürtçe oyun 'Bêrû' Urfa’da yasaklandı