Ana SayfaGüncelEkim raporu: 11 gazeteci gözaltına alındı dördü tutuklandı

Ekim raporu: 11 gazeteci gözaltına alındı dördü tutuklandı

HABER MERKEZİ – Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin verilerine göre geçen ay 11 gazeteci gözaltına alındı, dördü tutuklandı. 42 haber ve 9 haber sitesine erişim engeli getirildiğine yer verilen raporda, tutuklu gazeteci sayısının 91’e çıktığı hatırlatıldı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), “2020 Ekim ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporunu” açıkladı.

Van Çatak’ta helikopterden atılan iki yurttaşın haberini yaptıkları için Mezopotamya Ajansı muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, JinNews muhabiri Şehriban Abi ile gazeteci Nazan Sala’nın “intikam alırcasına” gözaltına alınıp tutuklandığı belirtildiği raporda, dört gazetecinin ve cezaevinde bulunan diğer gazetecilerin tek suçlarının haber yapmaları olduğu vurgulandı.

42 habere erişim engeli getirildi

Gazetecilerin, “mesnetsiz ve incir çekirdeğini doldurmayacak suçlamalarla” tutuklandıklarının kaydedildiği raporda, tutuklanan tüm gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

“Haber yapmak, gerçekleri açığa çıkarmak, doğruyu halka ulaştırmak, yani özcesi gazetecilik suç değildir” denilen raporda Ekim ayı içerisinde 47 dosyadan yargılanan 91 gazetecinin hâkim karşısına çıktığı ve tespit edilen 42 haber ve 9 internet sitesi ilgili mahkemelerin kararıyla erişim engeli getirildiği kaydedildi.

‘Gazetecilerden korkuyorlar’

Sadece gazeteciler değil, düşüncesini dijital medyada paylaşmak isteyen herkesin sesinin kısılmak istendiğine işaret edilen raporda, şöyle denildi:

Basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan tüm bu ihlaller bizlere gösteriyor ki, iktidar sahipleri hala gazetecilerden korkuyor. Basın ve medya alanında oluşan tekelleşme ve iktidar yanlısı bir medya yaratılmış olmasına rağmen halen doğruyu söyleme cüretinde bulunan bir avuç gazeteci ve medya organı tehlike olarak görülmekte.

91 gazeteci cezaevinde

DFG, raporun devamında gazetecilere yönelik hak ihlallerini şu şekilde sıraladı:

  • 11 gazeteci gözaltına alındı
  • Dört gazeteci tutuklandı
  • Dört gazeteci tehdit edildi
  • Üç gazeteci haber takibi yaptıkları esnada engellendi
  • İki gazeteci hakkında soruşturma açıldı
  • Beş gazeteci hakkında dava açıldı
  • Beş gazeteci 7 yıl 11 ay hapis cezası ve 3 bin 650 TL para cezası ile cezalandırıldı
  • 47 dosyadan 91 gazetecinin yargılamasına devam edildi
  • Cezaevlerinde 91 gazeteci tutuklu bulunuyor

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Timur Selçuk hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Ankara'da YÖK protestosunda gözaltına alınanlar serbest