Ana SayfaGüncelEmine Şenyaşar: Adalet yok, zulüm devam ediyor

Emine Şenyaşar: Adalet yok, zulüm devam ediyor

HABER MERKEZİ – Suruç’ta Şenyaşar ailesinin üç ferdi dahil dört kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açılan davada oğlu Fadıl Şenyaşar’a 150 yıl, Enver Yıldız’a ise 12 yıl hapis cezası istenmesine tepki gösteren anne Emine Şenyaşar, “Ailemi öldürenler sadece bir kişi miydi? Adalet yok. Zulüm devam ediyor” dedi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde, Haziran 2018’de AKP’nin Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu Şenyaşar ailesinin üç ferdi dahil dört kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin açılan davanın 20 Kasım’da yapılan dördüncü duruşmasında savcı mütalaasını mahkemeye sundu.

İddia makamı, tutuklu Fadıl Şenyaşar için 150 yıla kadar, Enver Yıldız için ise 12 yıla kadar hapis cezası istedi. Mütalaaya tepki gösteren Emine Şenyaşar ise “Adalet yok. zulüm devam ediyor” dedi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Barış Polat’a konuşan anne Şenyaşar, Enver Yıldız’ın serbest bırakılmaya, oğlunun ise ömür boyu hapsedilmeye çalışıldığını söyledi.

Adalet yok. Sürekli mahkeme başkanının değiştiriyorlar. Oğluma 150 yıl, onlara 12 yıl istiyorlar. Ailemden üç kişiyi öldürdüler. Birini de cezaevine koymuşlar. Zulüm devam ediyor. Onlardan bir kişiyi tutuklamışlar. Peki, ailemi öldürenler sadece bir kişi miydi? Niye hastanenin görüntülerini çıkarmıyorlar? Fadıl’ı bile takip edip öldürmek istediler. Gelip mahkemede ayakları üst üste atıp, karşımızda duruyorlar. Ben ailemden 3 kişiyi toprağa verdim. Yeter artık, ahımızı almasınlar. Çocuklarımı katledenler serbestçe geziyorlar. Oğlum 3 yıldır tek başına bir odada tutuluyor. Adalet için her yere gittim. Bize yapılan zulüm görülmüyor. Herkes bu zulme ‘dur’ desin artık. Biz de yaşayan ölüyüz.

İddianamenin “taraflı” olduğunu söyleyen Ferit Şenyaşar ise “Malatya’da kabul edilen bu iddianameyle yargılama başladı. Biz Urfa Adliyesi’nin Yıldız’ların kontrolünde olduğunu biliyorduk. Bu duruşmada savcının verdiği mütalaadan sonra, bu mahkeme heyetinin de Yıldız’ların kontrolünde olduğu izlenimi verdi” ifadelerini kullandı.

Şenyaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Mahkeme heyetinin başkanı değişmişti. Avukatlarımı savunma yaparken, müdahale ediyordu. Avukatımızı bile dinlemiyordu. Biz tarafsız bir mütalaa beklerken, savcı iddianamenin aynısını okudu. Mehmet Şah Yıldız’ın öldürülmesine ilişkin bilirkişi raporu ‘kimin öldürdüğü belli değil’ dese de savcı mütalaada kardeşimin bu kişiyi öldürdüğünü söylüyor. Ben savcıya ‘siz bilirkişi raporunu okudunuz, görüntülerde izlediniz, şimdi nasıl kardeşimin bu şahsı vurduğunu söylüyorsunuz’ dedim. Savcı, ‘Benim söylediğim önemli değil. Buna karar verecek olan mahkeme heyetidir’ diyerek topu mahkemeye attı.

Bize yönelik zülüm devam ediyor. Savcıya göre biz onlara saldırmışız. Sanki biz onların iş yerine saldırmışız. Onları masum, bizi suçlu gösteriyor. Olayda 2 kardeşim ve babam linç edilerek, vahşice katledildi. Mütalaada Yıldız’lardan olaya ilişkin tek tutuklu olan kişi için ise ağır tahrikten ceza istiyor. Enver Yıldız’ın tahliye edilmeye çalışıldığını düşünüyoruz. Mütalaayı kabul etmeyeceğiz. Sonu ne olursa olsun, adalet mücadelemizden asla vazgeçemeyeceğiz. Gerçekleri ortaya çıkaracağız.

Ne olmuştu?

14 Haziran 2018’de Urfa’nın Suruç ilçesinde, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ‘seçim gezisi’ esnafa saldırıya dönüşmüştü.

Yıldız’ın yakınları ile korumalarının işyeri ve akabinde hastanedeki saldırıları neticesinde esnaf Hacı Esvet Şenyaşar, çocukları Adil ve Celal Şenyaşar hayatını kaybetmişti. AKP’li vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da olayda yaşamını yitirmişti.

Yaşanan olayın ardından hakkında yakalama kararı bulunan şüpheli Enver Yıldız, saldırıdan 15 ay sonra tutuklanmıştı. Olayda babası ve kardeşlerini kaybeden, kendisi de yaralanan Fadıl Şenyaşar da hala cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Ayrıca Şenyaşar ailesi bu cezasızlıktan kaynaklı Suruç’taki ev ve dükkanlarını boşaltmak zorunda kalmıştı.

Olaydan 18 ay sonra ise sadece işyerinde yaşananlara ilişkin dava açılmıştı.

Şenyaşar ailesine dönük saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmeyen iddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltilmişti.

İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava ‘güvenlik gerekçesi’ ile Malatya’ya nakledilmişti.

Yargılamaya 15 Nisan’da başlanırken, 20 Kasım’da yapılan dördüncü duruşmada mütalaasını mahkemeye sunan savcı, tutuklu Fadıl Şenyaşar’a bir kez “kasten öldürme”, sekiz kez “kasten öldürmeye teşebbüs” iddialarıyla 150 yıla kadar hapis cezası istemişti. Enver Yıldız için ise “ağır tahrik ile öldürme” suçundan 12 yıla kadar hapis cezası, diğer sanıkları için ise “basit yaralama”dan ceza istenmişti.




Önceki Haber
Mizahi bir bakış açısı: “Bölücü-Görücü Hikayeler”
Sonraki Haber
COVID-19'a karşı iki aşı son onay aşamasında