Ana SayfaGüncelErdoğan ve Bahçeli Maraş’ı ziyaret etti, Atina ve Kıbrıs’tan tepki var

Erdoğan ve Bahçeli Maraş’ı ziyaret etti, Atina ve Kıbrıs’tan tepki var

HABER MERKEZİ – AKP ve MHP liderleri Erdoğan ve Bahçeli bugün Kuzey Kıbrıs’ta 46 yıl kapalı kaldıktan sonra kısmen açılan Maraş’ı ziyaret etti. Ancak Yunanistan, bu ziyareti ‘eşi görülmemiş provokasyon’ diye niteledi. Ayrıca Kıbrıs’ın her iki tarafından da ziyarete tepkiler var.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli bugün Kuzey Kıbrıs’ın kuruluş etkinlikleri çerçevesinde adayı ziyaret etti.

Erdoğan ve Bahçeli, 46 yıldır kamuya kapalı olan ve Ekim ayında sahil kısmı Kuzey Kıbrıs yönetimi tarafından kullanıma açılan Maraş’a da ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta “Cumhur İttifakı olarak Sayın Bahçeli ile birlikte Kuzey Kıbrıs’ta olacağız. Orada törenlere katılacağız ve sonra da topluca kapalı Maraş’ta piknik yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

“Kıbrıs’ta iki devletli çözüm müzakere edilmeli”

Erdoğan, Maraş’ı ziyareti öncesi ise Kuzey Kıbrıs’ın kuruluşunun 37’nci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, “Bugün Kıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı demokratik düzen ve iki ayrı devlet vardır” dedi.

Ayrıca Erdoğan, “Egemen eşitlik temelinde iki devletli çözümün müzakere edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Fotoğraf: Adalet ve Kalkınma Partisi’nin resmi Twitter hesabı

Erdoğan ve Bahçeli’nin Maraş’ı ziyareti öncesi Atina’dan sert tepki geldi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında, ziyaret için “eşi görülmemiş bir provokasyon” nitelendirmesi yaptı.

Ziyaretin, “BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 No’lu kararlarına tamamen aykırı olduğu” öne sürülen açıklamada ayrıca, “Bu eylemle, Doğu Akdeniz’de süregelen hukuk dışı Türk eylemlerine bir yenisi eklenmiş oldu. Bunu en sert bir biçimde kınıyor ve AB’nin Aralık ayındaki zirvesinde konunun tartışılmasını bekliyoruz” denildi.

Açıklamanın sonunda Yunanistan’ın “Kıbrıs sorununun BM Genel Sekreteri’nin gözetiminde adil, kalıcı; BM Güvenlik Konseyi’nin kararları ve AB muktesebatı çerçevesinde çözümü amacıyla müzakerelerin yeniden başlatılmasından yana olduğu” belirtildi.

 Türkei/Zyprern IVarosha (Petros Karadjias/AP/picture-alliance)

Ayrıca Kıbrıs’ın her iki tarafından da Erdoğan ve Bahçeli’nin ziyaretine tepkiler geldi.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, dün Erdoğan’ın ziyaretini “şimdiye kadar görülmemiş bir provokasyon” sözleriyle eleştirdi. Anastasiades, Erdoğan’ın ziyaretinin Birleşmiş Milletler’in (BM) Kıbrıs kararını ihlal ettiğini de söyledi.

Kuzey Kıbrıs’ta ise hafta başından bu yana protestolar düzenleniyor. Salı günü yüzlerce kişi “Müdahale değil özgür irade” ve “Kıbrıs’ta son söz Kıbrıslıların” sloganlarıyla Erdoğan ve Bahçeli’nin adaya yapacağı ziyareti protesto etmişti.

AFP, protestoya muhalefetten isimler ile eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katıldığını bildirmişti.

Dün ise Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı önüne bir sepet bırakan bir grup eylemci “Tak sepeti koluna haydi herkes yoluna diyoruz” açıklaması yaparak AKP ve MHP liderlerinin adaya gelişin protesto etmişti.

  Uluslararası toplumun tepkisine rağmen: 46 yıl sonra Maraş'ın bir kısmı açıldı
  Kuzey Kıbrıs'ın yeni cumhurbaşkanı Ersin Tatar

Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe



Önceki Haber
Oğlunun cenazesine katılmasına izin verilmedi
Sonraki Haber
İstanbul'da bir erkek kendisinden boşanan kadın ile eşini öldürdü