Ana SayfaGüncelErdoğan ve Kalın’dan AB’ye mesaj

Erdoğan ve Kalın’dan AB’ye mesaj

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği’ne mesaj vererek, “Kendimizi başka yerlerde değil, Avrupa’da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz” dedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın da Türkiye’nin AB üyeliğini stratejik bir öncelik olarak gördüğünü söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin dün gerçekleştirdiği il kongrelerine video ile bağlanarak yaptığı açıklamalarda “Dostlarımızla ve müttefiklerimizle daha güçlü iş birliği halinde olmak istiyoruz” vurgusunu öne çıkarırken, Batı’ya ılımlı mesajlar verdiği de dikkat çekti.

Pandemiyle mücadeleden ekonomi ve hukuk alanında yapılacağı duyurulan reformlara ve Karabağ’da Azerbaycan’ın kazanımlarına değinen Erdoğan, sonrasında ise şöyle devam etti:

Amacımız ne içeride ne de dışarıda kimseyle kavga etmek, kimsenin hakkını, hukukunu çiğnemek, kimsenin meşru duruşunu bozmak değildir. Tam tersine dostlarımızla ve müttefiklerimizle daha güçlü işbirliği halinde olmak istiyoruz. Avrupa Birliği’nden bize verdiği sözleri tutmasını, ayrımcılık yapmamasını, en azından ülkemize yönelik aleni düşmanlıklara alet olmamasını bekliyoruz.

Erdoğan, “Kendimizi başka yerlerde değil, Avrupa’da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz” diye de ekledi.

ABD, Rusya ve İran’a da olumlu mesajlar

3 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Joe Biden’ın gelip geldiği ABD ile ilişkilere de değinen Erdoğan, bu konuda da “Amerika ile uzun ve yakın müttefiklik ilişkilerimizi, bölgesel ve küresel tüm meselelerin çözümünde aktif olarak kullanmak arzusundayız” diye konuştu.

Rusya ve İran ile ilişkilere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Köklü ilişkilerin bulunduğu bu ülkelerle ilksilerin gözardı edilemeyeceğini” belirtti.

Erdoğan ayrıca, “Hiçbir ülke ve kurumla aramızda siyasetle diplomasiyle diyalogla çözülemeyecek sorunumuz olmadığını düşünüyoruz. Hiçbir onurlu ülke ve kurumun, Türkiye düşmanlığını hayat gayeleri haline getirmiş lobilerin ve terör örgütlerinin elinde oyuncak haline dönüşmeyi kabul etmeyeceğine inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Son dönemde ‘reform söylemlerini’ dile getiren Edoğan, “Demokrasiyi, hak ve özgürlükleri, adaleti, ekonomik kalkınmayı birileri istediği veya dayattığı için değil, kendi halkımız bunlara layık olduğu için savunuyor ve hayata geçiriyoruz. Kendi vazettikleri değerleri kendileri çiğneyenlerin aynı konularda ülkemizi eleştirmelerinden ve işi yaptırım noktasına kadar götürmelerinden üzüntü duyuyoruz” dedi.

Kalın: AB üyeliğini stratejik öncelik olarak görüyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın AB yetkilileriyle görüşmesinde, ikili ilişkiler için ‘yeni adımlar’a ihtiyaç duyulduğu mesajı verildi.

10-11 Aralık’taki AB liderler zirvesi öncesinde önceki gün Belçika’nın başkenti Brüksel’e bir ziyaret gerçekleştiren Kalın, AB Konsey Başkanı Charles Michel’in Dış Politika Başdanışmanı Maryam Van den Heuvel, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in Kabine Şefi Bjoern Seibert ve AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreteri Helga Schmid ile ayrı ayrı görüştü.

Görüşmelerde Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, göç anlaşması, vize serbestiyeti ve siyasi diyalog gibi alanlarda somut adımlar atılması gerektiğini yinelediği belirtilen Kalın’ın “Türkiye-AB ilişkilerinin stratejik öneminin giderek arttığını, ilişkilere dinamizm kazandıracak yeni adımlara ihtiyaç duyulduğunu” ifade ettiği kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin AB üyeliğini stratejik bir öncelik olarak gördüğünü, AB liderlerinin bu ilişkiye stratejik bir akılla bakması gerektiğini de belirtti.

Kalın ayrıca, ikili ihtilafların Türkiye-AB ilişkilerini ‘rehin almasına’ müsaade edilmemesi, bir an önce pozitif gündeme geçilmesi gerektiğini söyledi.

  Merkel: Türkiye'ye yönelik olası yaptırım Aralık'ta görüşülecek
  AB'den Türkiye'ye 'zaman tükeniyor' uyarısı
  AB-ABD hattı Erdoğan yönetimiyle kırılma noktasına mı geldi?

Karınca, DW Türkçe, Diken

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Romanya’da gözaltına alınan gazeteci Akman serbest
Sonraki Haber
Maden ocağı için onbinlerce ağaç kesilecek