Ana SayfaDünyaErmenistan: Başbakan Paşinyan’a yönelik suikast girişimi önlendi

Ermenistan: Başbakan Paşinyan’a yönelik suikast girişimi önlendi

HABER MERKEZİ – Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan’a yönelik bir suikast girişiminin engellendiği açıklandı. Ulusal Güvenlik Servisi’nin eski lideri Artur Vanetsyan’ın da ‘darbe girişimi’ ve Paşinyan’a suikast düzenlemekle suçlanarak gözaltına alındığı bildirildi.

Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi, Başbakan Nikol Paşinyan’a yönelik suikast ve hükümete yönelik bir darbe girişiminin önlendiğini duyurdu.

Vatan Partisi lideri Artur Vanetsyan’ın da Paşinyan’a yönelik suikast girişimi gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

Agos’ta yer alan habere göre Ulusal Güvenlik Servisi’nden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Hükümet karşıtı görüşlere sahip olan, Başbakan’ın dış ve iç politikaları ile hemfikir olmayan Sünik bölgesinin sakini A.M. adlı kişi, Karabağ’daki çatışma bölgesinde silah ve mühimmatın varlığından yararlanarak çok miktarda silah, cephane ve patlayıcıyı depoladı.

Ayrıca söz konusu şahıs Ermenistan ve Artsah’da (Karabağ) faaliyet gösteren hükümet karşıtı görüşlere sahip parti liderleri, siyasiler ve yanlılarıyla iktidarı ele geçirmek için yasadışı olarak depolanan silah ve mühimmatın kullanılması, Başbakan’ın faaliyetlerini yasalara aykırı olarak hayatına son verilmesi ve hükümetin yetkilerini gasp edilerek sona erdirilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Açıklamada ayrıca, “Hazırlık halindeki ağır ceza suçları, Ulusal Güvenlik Servisi tarafından tespit edilerek önlendi” ifadesi kullanıldı.

Açıklamaya göre ağır ceza suçu hazırlığında oldukları şüphesiyle gözaltına alınan isimlerden bazıları şöyle: Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi’nin eski başkanı ve muhalif Vatan Partisi’nin lideri Artur Vanetsyan, Cumhuriyetçi Parti’nin parlamentodaki eski grup başkanı Vagram Bagdasaryan.

Vanetsyan’ın avukatı Lusine Sahakyan, müvekkilinin darbe girişimi ve Başbakan Paşinyan’a suikast düzenlemekle suçlandığını açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Karabağ’daki savaşı sona erdirmek için Azerbaycan ile ateşkes anlaşmasını imzalaması üzerine ülkede protestolar düzenlenmiş, eylemciler Paşinyan’ı “vatan hainliği” ile suçlayarak, istifasını istemişti.

Paşinyan, daha fazla toprak kaybını önlemek için ateşkes anlaşmasını imzalamaktan başka şansı olmadığını söylemişti.

Ermenistan Başbakanı kayıpların kişisel sorumluluğunu da üstlenmiş, ancak görevi bırakma çağrılarını reddetmişti.

  Karabağ'da savaşı sona erdirecek anlaşma imzalandı

Bu haberde DW Türkçe ve BBC Türkçe’den de yararlandık.



Önceki Haber
Polonyalı kadınların baskıya karşı özgürlük savunusu
Sonraki Haber
“Bir Başkadır” dizisindeki kültürel referanslar