Ana SayfaEkolojiGüvenli gıdaya erişim için bir adım

Güvenli gıdaya erişim için bir adım

HABER MERKEZİ – Yeryüzü Tüketim ve Dayanışma Kooperatifi gönüllülerinden Özge Kamiloğlu, amaçlarının herkesin güvenli gıdaya minimum fiyatlarla ulaşması olduğunu söylüyor. Kamiloğlu, kooperatifin bir diğer amacının ise üretici ve tüketicilerin diyalog halinde olması için mekanizmalar kurmak olduğunu belirtiyor.

Kocaeli’de güvenli gıda ihtiyacının karşılanması için bir araya gelen gönüllüler, Yeryüzü Tüketim ve Dayanışma Kooperatifi’ni kurdu.

“Sağlıklı gıda herkesin hakkı” sloganıyla kurulan kooperatif, kendisini “bir araya gelmiş tüketiciler topluluğu değil, birlikte karar alan, çalışan, paylaşan kolektif bir örgütlenme” olarak tanımlıyor.

Kooperatif gönüllüsü Özge Kamiloğlu ile kooperatifin kuruluşu ve çalışmalarına ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Kadir Güney’e konuştu.

Yaşadıkları şehirde hava kirliliğinin yoğunluğundan dolayı güvenli gıdaya erişimin zorlaştığını ifade eden Kamiloğlu, güvenli ve sağlıklı gıdaya ulaşmak için iki yıldır tartışma yürüttüklerini belirterek, “Kanser oranına baktığımızda, Kocaeli ilk sıralarda yer alıyor. Bu iki senenin sonunda da kooperatifi kurduk. Doğal ürünlere, sağlıklı gıdalara erişimi sağlamak için gönüllü olarak çalışıyoruz” dedi.

‘Hedefimiz fiyatları minimuma indirmek’

Kooperatif fikrinin açığa çıktığı dönemde Corona virüsü salgınının ortaya çıktığını ve çalışmalarına ara vermek zorunda kaldıklarını belirten Kamiloğlu, şöyle devam etti:

İlk başta birkaç ürün getirerek çevremize yaymaya çalıştık. İnsanların tepkisi her zaman iyi oldu. Toplantı yapacağımızı duyurduğumuzda, hiç tanımadığımız insanlar gelerek ilgilendiler. Bu durum bize kuruluş için cesaret verdi.

Salgın sürecinde bağışıklık sisteminin korunması gerektiğine işaret eden Kamiloğlu, insanların doğal ürünlere yöneldiğini söyledi:

Doğal ürün fiyatları fahiş fiyatlara varabiliyor. Bizim amacımız seri ürünleri olan katkılı ürünlerin fiyatına yaklaşmak. Tabii ki başlangıç aşamasındayız. Hedefimiz fiyatları minimuma indirmek.

Aracı olmadan satış

Özge Kamiloğlu

Kooperatifin çalışmalarının tamamen kolektif olduğunu ifade eden Kamiloğlu, çalışmalarına dair şunları anlattı:

Ürün satın alması için üç kişilik bir ekibimiz var. Teknik ekibimiz var, mali işler için muhasebeci arkadaşlarımız var. Böyle komisyonlara bölündük. Kooperatifimiz tamamen kar amaçsız, gönüllülük temelinde işliyor. Ürünlerimizi diğer kooperatiflerden alıyoruz. En ucuz, en uygun hangisiyse, o şekilde karar veriyoruz ve sipariş ediyoruz. Geldikten sonra da kargo gibi ekstra masrafları katarak, bir maliyet çıkartıyoruz.

İlk amaçlarının güvenli gıdaya minimum fiyatlarla ulaşılması olduğunu aktaran Kamiloğlu, “Aracı olmadan satışı sağlamaya çalışıyoruz. Bu yüzden hep üretim kooperatiflerinden ürün tedarik etmeye çalışıyoruz. Her ürünü kendi yöresinden almaya çalışıyoruz. Tabii ki yereldeki bağlantıları daha çok aktif hale getireceğiz” dedi.

Dayanışma çağrısı

Özge Kamiloğlu, kooperatifin bir diğer amacının ise üretici ve tüketicilerin diyalog halinde olması için mekanizmalar kurmak olduğunu söyledi:

Kooperatif, gönüllüleriyle çalışmaları eşit bir biçimde sürdürmek için eğitimler düzenleyecek ve kendisini sürekli olarak yenilemeyi hedefliyor. Kooperatif emeği ve doğayı savunuyor. Hedefimizden bir diğeri ise sağlıklı ve nitelikli ürünlere herkesin erişebilmesidir.

Kooperatiften elde ettikleri kârı dayanışma için kullanacaklarını da dile getiren Kamiloğlu, son olarak dayanışma çağrısı yaptı.




Önceki Haber
Uğur Kaymaz ve Musa Anter pankartı basan reklamcıya 2 yıl hapis
Sonraki Haber
Neo-liberalizmin felsefi temelleri üzerine (V): Devlet