Ana SayfaEkonomiHazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı

HABER MERKEZİ – Berat Albayrak’ın istifasının kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Kararı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı. Elvan, halihazırda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürütüyordu. Elvan, bakan olarak atanmasına ilişkin yaptığı ilk değerlendirmede “Benim için de sürpriz oldu” ifadesini kullandı.

Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan atandı.

AKP Mersin Milletvekili Elvan’ın bu göreve getirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Elvan’ın bakanlığa atanması ile birlikte, milletvekilliğinden istifa etti.

Elvan: Benim için de sürpriz oldu

Bu arada Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atanan Lütfi Elvan’dan ilk açıklama geldi.

Elvan karara ilişkin Meclis’te muhabirlerin sorularına “Benim için de sürpriz oldu” yanıtını verdi.

Bakanlıkta devir teslim töreni olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Elvan, “Berat Bey’in sağlık problemleri nedeniyle devir teslim törenini gerçekleştiremeyeceğiz” bilgisini verdi ve Albayrak ile telefonda görüştüklerini söyledi: “Hizmetlerinden dolayı teşekkür ettik. O da bize görevimizden dolayı başarılar diledi.”

Elvan, öğleden sonra TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek resmen göreve başladı.

Lütfi Elvan’ın yerine Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na ise Cevdet Yılmaz’ın atanması bekleniyor.

Lütfi Elvan kimdir?

Lütfi Elvan, siyasete AKP’de partinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı olarak başladı.

Elvan, AKP’den 23 ve 24. dönemlerde Karaman, 25. dönemde Antalya, 26. dönemde ise Mersin milletvekili seçildi.

23. dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanlığı ve Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Türkiye Temsilciliği görevlerinde bulundu.

24. dönemde Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı oldu.

2014 yerel seçimlerinde Binali Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na aday gösterilmesi ile boşalan Ulaştırma Bakanlığı’na atandı.

64. hükümette başbakan yardımcısı ve 65. hükümette Kalkınma Bakanı olarak görev aldı.

AKP’nin parlamentodaki çoğunluğu kaybettiği 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında kurulan seçim hükümetinde yatırımlardan sorumlu başbakan yardımcılığı görevini üstlendi.

Elvan, Davutoğlu’nun istifasının ardından Yıldırım’ın başbakanlığında kurulan 65. hükümette Kalkınma Bakanlığı görevine atandı.

Aynı kabinede bugün Merkez Bankası başkanı olan Naci Ağbal ile birlikte çalıştı. Ağbal o dönem kabinede Maliye Bakanı olarak görev alıyordu.

Lütfi Elvan, halihazırda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak görev yapıyordu.

Ekonomi yönetiminde değişim ve Albayrak’ın istifa kararı

Recep Tayyip Erdoğan ile Berat Albayrak

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta sonu Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ı görevinden almıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Uysal’ın yerine ise Naci Ağbal atanmıştı.

Son 16 ay içinde görevden alınan ikinci Merkez Bankası başkanı olan Uysal’ın görevden alınması ile ilgili Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili, bu adımın “döviz kurundaki hızlı artış” ile ilgili olduğunu söylemişti.

Eski Maliye Bakanı Ağbal, halihazırda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak görev yapıyordu. Ağbal’ın bu göreve atanmasıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevine ise İbrahim Şenel atanmıştı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyeliğine, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi getirilmişti.

Bu gelişmelerden bir gün sonra ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sağlık sebepleri nedeniyle görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Instagram hesabı üzerinden yaptığı bir açıklamayla istifasını duyuran Albayrak, şu ifadeleri kullanmıştı:

Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle devam etmeme kararı aldım. Bundan sonraki süreçte artık zamanımı uzun yıllardır zorunluluktan ihmal ettiğim ve bana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen annem, babam, eşim ve çocuklarıma ayıracağım.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifa talebini kabul ettiği belirtilmişti: “Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan değerlendirme sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden af talebi kabul edilmiştir.”

Berat Albayrak, 2018’in Temmuz ayında başkanlık sisteminin ilk kabinesi kurulduğunda Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmıştı.

  Cumhurbaşkanlığı: Albayrak’ın görevden af talebi kabul edildi
  Bakan Albayrak istifa ettiğini açıkladı
  Babacan: Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi dün gece iflasını açıkladı
  HDP'den Erdoğan'a istifa çağrısı: Tek yol derhal seçim
  Kılıçdaroğlu: Devlet kriziyle karşı karşıyayız
  Merkez Bankası'nın yeni başkanından ilk açıklama



Önceki Haber
Kabineyi istifaya çağıran Sancar: Erken seçime gidelim
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan Albayrak'a: Ne oldu da at izi it izine karıştı?