Ana SayfaGüncelHekimler uyarıyor: Salgın kontrolden çıktı, acilen tedbir alınmalı

Hekimler uyarıyor: Salgın kontrolden çıktı, acilen tedbir alınmalı

HABER MERKEZİ – “İstanbul’da salgın kontrolden çıkmış durumda” diyen İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, eğer tedbirler alınmazsa vaka, yatan hasta ve ölüm sayılarının çok daha fazla artacağını ve sağlık sisteminin bu kapasiteyi kaldıramayacağını söyledi. TTB Başkanı Korur Fincancı da, ülke çapında durumun endişe verici olduğunu belirtti.

Türkiye’de Covid-19 tanısı konulanlar arasında ağır hasta sayısının artması endişelere yol açarken, özellikle İstanbul’da salgının kontrolden çıktığı dile getiriliyor.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu da kentteki durumun salgının yayılımının en yüksek düzeylere ulaştığı Nisan ayından daha kötü bir durumda olduğunu vurguluyor.

Salgının kontrolden çıktığı uyarısında bulunan Küçükosmanoğlu, gelinen aşamada yoğun bakımda Nisan ayından çok daha fazla yatan hasta olduğunu belirtiyor.

MA’dan İdris Sayılğan’a konuşan Küçükosmanoğlu, kapanma tedbirleri alınmaması halinde durumun çok daha kötüleşeceğini belirterek, “Eğer tedbirler alınmazsa vaka, yatan hasta ve ölüm sayıları çok daha fazla artacak ve sağlık teşkilatının bu kapasiteyi kaldıramayacağını göreceğiz” dedi.

Kapasite dolmuş ve taşmak üzere. Eğer kapanma gerçekleşmezse birkaç hafta içinde hem ölüm sayılarındaki artışı hem de hastanede insanların yarattığı kuyruk sıralarını göreceğiz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın İstanbul’da kontrol altına alınamaması halinde salgının tüm Türkiye’de kontrolden çıkacağı yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Küçükosmanoğlu, “Bizce alınan önlemler yeterli değil, hastanedeki yatak sayısı ile yoğun bakım ile bu iş engellemek mümkün değil. Tedavisi olan bir hastalık değil bu. En akılcı olan hastalığın yayılmasını engellemek” diye konuştu.

Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, “Bunun içinde de teması azaltmak. Bakanlığın iki hafta önce söylediği şey gerçekleşmiş durumda. İstanbul’da kontrolden çıkarsa tüm Türkiye’de kontrolden çıkar demişti. Gelinen nokta odur, salgın kontrolden çıkmış durumda” diye ekledi.

Alınması gereken önlemler

Toplumsal hareketliliğin azaltılması ve Nisan ayında alınan tedbirlerin de ötesinde önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Küçükosmanoğlu, alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

Fırın, marketler, eczane ve hastane gibi hayati öneme sahip yerlerin dışında diğer alanların 14 gün süre ile kapatılması gerekir. Bunun ekonomik bir yükü var tabii. Bu yükte tabii ki devlet bütçesinden karşılanmalı. Ancak bunu karşılayacak gücünün kalmadığını da görüyoruz. Küçük esnafın, işçinin evine kapanması mümkün değil. Sosyal ve ekonomik destek devlet tarafından karşılanmalı. En azından Kanal İstanbul projesinden vazgeçilsin, bunun bedeli vatandaşa destek olarak sunulsun.

Bir de hastalık en çok evlerde yayılıyor, insanlara siz hastasınız, evinize gidin kendinizi koruyun denilmemeli. Evdeki kimse kendini koruyamıyor. Herkesin ayrı odası olmayabilir ki olsa bile evde yaşlı insanlar, yüksek riskli insanlar var. Ev içinde yayılımın çok daha hızlı olduğunu biliyoruz. İnsanların izolasyonu için hastane yoksa yurtlarda, misafirhanelerde ya da açılacak olan yeni barınma merkezlerinde izolasyona alınmasını öneriyoruz.

Sağlık çalışanların arasında salgına yakalanma ve ölüm oranlarının artışına da dikkat çeken Küçükosmanoğlu, “Birinci olarak Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi, diğer çalışanlar için iş kazası kabul edilmesini ve tazminatların bunlara göre belirlenmesini talep ediyoruz” dedi.

Okullar ve AVM’ler kapatılmalı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı da, Almanya merkezli haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada ülke çapında durumun endişe verici olduğunu belirtti.

Yoğun bakım üniteleride, Covid-19 hastaları dışında şikayeti olan hastalar için yer bulmanın giderek daha da zorlaştığını söyleyen Korur Fincancı, salgını kontrol altına alabilmek için daha sıkı kısıtlamaların gerekli olduğunu dile getirdi.

Acilen harekete geçilmesini de talep eden Korur Fincancı, okullar ile alışveriş merkezlerinin kapatılması gerektiğini de belirtti.

Son 24 saatte 3 bin 116 hasta

Türkiye’de Corona virüsü tespit edilen vaka sayıları açıklanmıyor. Sadece hastalara ilişkin rakamlar kamuoyu ile paylaşılıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın 14 Kasım verilerine göre, son 24 saatte 3 bin 116 hasta tespit edildi.

Bir hafta önce ise bu sayı 2 bin 436 olarak verilmiş, bir ay önce yani 14 Ekim’de de bin 671 olarak açıklanmıştı.

Türkiye’de son haftalarda ağır hasta sayısındaki artış da dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, son 24 saatte 3 bin 356 ağır hastanın bulunduğu belirtiliyor.

Bu sayı bir hafta önce 2 bin 654, bir ay önce yani 14 Ekim’de de bin 418 olarak açıklanmıştı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkede son 24 saatte kayda geçen vefat sayısı da 92. Böylece Türkiye’de koronavirüs bağlantılı hayatını kaybeden kişi sayısı resmi rakamlara göre 11 bin 418 oldu.


Karınca, Mezopotamya Ajansı, Deutsche Welle Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bilimsel yayıncılığın Covid-19 sınavı
Sonraki Haber
Polonyalı kadınların baskıya karşı özgürlük savunusu