Ana SayfaGüncelHSK: Osman Kavala yazısı ‘rutin’ işlem

HSK: Osman Kavala yazısı ‘rutin’ işlem

HABER MERKEZİ – HSK, İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu’na ‘acele’ notuyla yazı yazarak Osman Kavala hakkında tutuklama kararı veren ve tahliye taleplerini reddeden hakimlerin kararlarını istedi. Söz konusu bu yazının Kavala’yla ilgili tahliye olabileceği ve tutuklama kararlarının inceleneceği iddialarının ileri sürülmesi üzerine HSK bir açıklama yaparak, kararları istemesinin ‘rutin’ bir işlem olduğunu açıkladı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK), iş insanı Osman Kavala’yı tutuklayan ve tahliye talebini reddeden hakimlerin isim listesini istediği bildirildi.

HSK’nin 11 Kasım’da İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı’na yazılan ‘acele’ kodlu yazıda, birinci sınıfa ayrılan hakim ve savcıların çalışmalarının değerlendirilmesine yönelik Resmi Gazete’de 15 Ocak 2020’da yayımlanan ilk kararına atıf yapıldı.

Bu kararda, “Yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkeleri temelinde, AİHM ve Anayasa Mahkemesince yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasa ile teminat altına alınan hakların korunması konusundaki gayretleri göz önünde bulundurularak yükselmeye layık olup olmadıklarına karar verilir” ifadeleri yer aldı.

Yazıda, bu karar uyarınca Kavala ile ilgili tutuklama kararının, bu karara karşı yapılan itirazları reddeden mahkemelerin kararlarının, soruşturma ve kovuşturma aşamasında tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin kararların, iddianame ve duruşma zabıtlarının HSK’ye gönderilmesi istendi.

“Kafa karışıklığı ve hatalı değerlendirmeler”

Söz konusu bu yazının sosyal medyada Kavala’yla ilgili tahliye olabileceği ve tutuklama kararlarının inceleneceği iddialarının öne sürülmesi üzerine HSK’den konuyla ilgili açıklama yapıldı.

HSK’nin açıklamasında, genel sekreterlik tarafından terfi çalışmasında kullanılmak için Adalet Komisyonu başkanlıklarından istenen bilgi yazısıyla ilgili ‘kafa karışıklığı ve hatalı değerlendirmeler’ yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, hakim ve savcıların -bir yılda üç dönem olmak üzere- her iki yılda bir derece yükselme, birinci sınıfa ayrılma ve birinci sınıf olma incelemesine tabi tutulduğu dile getirildi.

İncelemeler sırasında, hakim ve savcıların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin incelemelerinde ihlale sebebiyet verip vermediğine, neden olunan ihlalin niteliği ve ağırlığına bakılması yönünde ilke kararı bulunduğu belirtildi.

Bu ilke kararı 2020 yılı Nisan ayı terfi çalışmalarından itibaren uygulanmaya başlamıştır. Bu hüküm uyarınca, AİHM tarafından verilen tüm kararlar ilgili yargı yerlerinden istenilmekte, ihlal kararlarına sebep olan tüm belgeler toplanıp terfi kararının nihai sonucunu verecek HSK İkinci Dairesinin gündeminde değerlendirilmektedir. İhlale konu husus ceza davası olabileceği gibi, aile hukukuna ilişkin veya özellikle çokça rastlandığı üzere kadastro uyuşmazlıklarına veya özel hukuk alanına ilişkin olabilmektedir.

“Sosyal medyanın gündemini meşgul eden evrak, tek bir olayla ve dosya ile sınırlı olmayıp, genel ve rutin bir terfi mutfak çalışmasının sonucudur ve bu niteliği gereği Yargı Reformu çalışmaları kapsamında 2019 yılında gerçekleşen ilke kararı hükümlerinin bir gereğidir. Kamuoyundaki bilgi eksikliğinden kaynaklanan hatalı değerlendirmeleri önlemek adına saygı ile duyurulur.

Ne olmuştu?

Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı ve 15 gün gözaltında tutulduktan sonra 1 Kasım 2017’de “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konuldu. Halen aynı cezaevinde tutuluyor.

Kavala tutuklandıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi.

İlk duruşma 24 Haziran 2019’da Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı. Oy çokluğu ile Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda da mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmetti ve tutukluluğun derhal sona erdirilmesini istedi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in kararının henüz kesinleşmediği gerekçesiyle oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada mahkeme, aralarında Osman Kavala’nın da olduğu Gezi Parkı Davası’nda yargılanan sanıkların beraatine karar verdi.

Silivri Cezaevi’nden tahliyesi gerçekleşmeden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili daha önce re’sen tahliye edildiği başka bir soruşturmadan yeniden gözaltı kararı verildi.

Kavala ertesi gün bu kez “casusluk” suçlamasıyla tutuklandı.

‘Casusluk’ gerekçesiyle yeniden tutuklanan Osman Kavala hakkında hazırlanan yeni iddianamede, Kavala için üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası isteniyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP Pazarcık İlçe Eşbaşkanı Kızıler'e gözaltı
Sonraki Haber
DTO: Diyarbakır'da günde 500-600 vaka tespit ediliyor