Ana SayfaDünyaIrak Parlamentosu KDP yönetiminin bütçesini kesti

Irak Parlamentosu KDP yönetiminin bütçesini kesti

HABER MERKEZİ – Irak Parlamentosu, daha önce varılan anlaşmaya rağmen merkezi yönetime petrolden pay vermeye yanaşmayan KDP idaresindeki Federe Kürdistan Bölgesi’ne bütçeyi kesme kararı aldı. Kararla birlikte Federe Yönetim aylık 320 milyar dinardan mahrum kalacak.

Irak Parlamentosu, ülkenin dış borçlarının kapatılması amacıyla bir oturum gerçekleştirdi.

Kürt parlamenterlerin boykot ederek katılmadığı oturumda, yasa maddeleri oylandı.

Oylama sonucu Irak Federe Kürdistan Bölgesi yönetiminin petrol gelirlerinden merkezi hükümete pay vermemesi nedeniyle federe yönetime yapılan aylık 320 milyar dinar (Yaklaşık 275 milyon dolar) bütçe yardımının kesilmesine karar verildi.

Bağdat ile Erbil yönetimleri arasında 18 Eylül 2020’de varılan anlaşmaya göre federe yönetim günlük 450 varil petrolü merkeze gönderecek, merkezi yönetim ise bunun karşılığında hazineden aylık 320 milyar dinar ödeme yapacaktı.

Ancak KDP’nin idaresinde olan federe yönetim anlaşmaya rağmen petrol gönderme taahhüdünü yerine getirmedi.

KDP yönetimine tepki

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Irak Parlamentosu’nun bağımsız Kürt parlamenteri Rebwar Kerim, KDP yönetimini eleştirerek, “Artık her zaman bana ödeme yapın ama ben size hiçbir şey vermem” siyasetinin devam edemez noktaya geldiğini söyledi.

Rebwar Kerim, KDP’nin tutarsız bir siyaset izlediğinin altını çizdi ve şöyle dedi: “Daha önce defalarca haykırmıştık. Artık karşılıksız yardım bekleme siyaseti sona erdi. Bunun için Kürdistan Bölgesi petrollerini Irak’a satmalı. Halkı korkutmanıza gerek yok. Siz daha önce petrolü vermeye hazır olduğunuzu açıklamıştınız. Buyurun petrolü teslim edin ve bunun karşılığında iyi bir para alın.”




Önceki Haber
Mardin'de eylem ve etkinlik yasağı 1 ay daha uzatıldı
Sonraki Haber
Aksaray ve Muğla'da kadın cinayetleri