Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİstanbul’da ‘Corona tedbiri’ denilerek 18 trans kadın gözaltına alındı

İstanbul’da ‘Corona tedbiri’ denilerek 18 trans kadın gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – İstanbul’da polis salgın tedbirlerini gerekçe göstererek, 18 trans kadını gözaltına aldı.

İstanbul’da polis geçtiğimiz gece Beyoğlu Bayram Sokak’ta yaşayan 18 trans kadını evlerinden gözaltına aldı.

Polisin kadınları, ‘Corona tedbirleri’ kapsamında gözaltına aldığı belirtilirken, olay yeri tutanağında buna dair bir ibareye yer verilmedi.

Kadınlar “fuhuşa yer temin ettikleri ve aracılık ettikleri” iddiasıyla evlerinden alınarak Taksim Polis Merkezi Amirliği’ne götürüldü.

Gözaltına alınan kadınlar sabah saatlerinde ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Yaşadıklarını kaos GL’ye anlatan gözaltına alınan kadınlardan Beyrut, “Bize ‘korona tedbirleri dolayısıyla’ gözaltına alındığımızı söylediler. Üç farklı binadan 18 kızdık. Hepimizi gözaltına aldılar. İki saate yakın hepimiz aynı odadaydık. Sonra avukat gelince bizi odalara bölüştürdüler. Sabaha kadar gözaltındaydık” dedi.

Son dönemlerde yaşadıkları sokak olan Bayram Sokak’ta bekçilerin çok fazla yer aldığını, saatlerce sokakta aynı noktalarda beklediklerini de belirten Beyrut, “Bekçileri öne sürerek yapılan bir baskı zaten vardı. Sokakta bekçiler rutin dışında aynı yerde saatlerce bekleyip, gelen gideni dövüyorlar. Bu da bizi etkiliyor tabi. Ne olacağını bilmiyoruz” diye konuştu.

‘Yaşananlar insan hakkı ihlali’

Kadınların avukatı SPoD LGBTİ+ Hukuk Alan Koordinatörü Av. Hatice Demir, bu yaşananların insan hakkı ihlali olduğunu vurguladı.

Bayram Sokak çoğunlukla trans kadınların birlikte yaşadıkları ve dayanıştıkları bir sokak. Pandemi döneminde yapılan bu baskın ve saatlerce devam eden karakol bekleyişi insan haklarına aykırıdır. Günlük vaka sayıları 2 binleri bulmuşken trans kadınların evlerine baskın yapar gibi gidip, onları gözaltına alıp, gece boyunca ufacık odalarda bekletmek insan haklarına aykırıdır. Polis, gündüz de ifadelerine başvurabilirdi. Şüpheli sıfatıyla ifade vermediler zaten, bilgilerine başvuruldu.

Şüpheli dahi olmayan, bilgisine başvuracağınız insanları gece vakti evlerinden toplu olarak gözaltına mı almak zorundasınız? Gündüz de alabilecekken gece baskını trans kadınların ve sokağın kriminalize edilmesi demektir. 18 kişinin birden alınması da bunun bir baskın olduğunu doğrular nitelikte. Bir suç varsa dahi ortada ki yok, tek tek alıp ifadelerine başvurmak yerine topluca gözaltına almak, küçücük nezaret odalarında 18 kişiyi birden tutmak, saatlerce bekletmek… Bir de bunlar pandemi döneminde yaşanıyor. Açık bir şekilde hak ihlali var.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Neo-liberalizmin felsefi temelleri üzerine (V): Devlet  
Sonraki Haber
TÜİK'e göre istihdam da işsizlik de azalıyor