Ana SayfaDünyaİstifa eden Kosova Cumhurbaşkanı Taçi tutuklandı

İstifa eden Kosova Cumhurbaşkanı Taçi tutuklandı

HABER MERKEZİ – Savaş suçu işlediği suçlamasıyla Lahey’de yargılaması başlayacak olan Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, dün istifa ettikten sonra teslim olduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.

Kosova’nın Yugoslavya’dan ayrılma sürecinde 1998-1999’da çıkan savaşta komutan olarak görev yapan, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, o dönem işlediği savaş ve insanlık suçları nedeniyle merkezi Hollanda’nın Den Haag (Lahey) kentinde bulunan Kosova Özel Mahkemesi’nde açılan davada iddianamenin kabul edilmesinin ardından dün istifa kararı almıştı.

Taçi’nin Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) cumhurbaşkanı sıfatıyla çıkmak istemediği için bu kararı aldı.

UCM yaptığı açıklamada Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UÇK) eski siyasi lideri Taçi ve başka iki şüphelinin teslim olmalarının ardından tutuklanarak Lahey’deki mahkemeye bağlı bir cezaevine konulduklarını bildirdi.

52 yaşındaki Taçi, 1998-99 çatışmasına ilişkin uzun zamandır masum olduğunu iddia ediyor ve UCM’yi “tarihi yeniden yazmaya çalışmakla” suçluyordu.

Eski bir gerillaydı

2008 yılında bağımsızlığını ilan eden ve Sırbistan tarafından tanınmayan Kosova sakinlerinin çoğu, Sırp baskısına karşı “haklı bir savaş” yürütüldüğünü düşünüyor.

Eski bir gerilla olan Taçi, “Bunlar benim ve ailem için ve özgürlük, bağımsızlık ve ulus inşası için savaştığım son otuz yılda bana destek olan ve inananlar için kolay zamanlar değil” dedi.

Taçi hakkındaki iddianame Haziran ayında Lahey özel mahkemesi tarafından kamuoyuna açıklanmıştı. Bu prosedürün bir yargıç tarafından da onaylanması gerekiyor.

Taçi’nin “yüze yakın cinayet” ile zorla kaybetme, zulüm ve işkence yaptığında şüphe ediliyor.

Mahkemenin kendisi hakkında hangi suçlamaları kabul ettiğine açıklık getirmeyen Taçi, “adalet ile geniş bir şekilde işbirliği yapacağı” sözünü verdi.

Yakın ittifakı ve gerilla hareketinin eski istihbarat şefi Kadri Veseli de UCM’nin hakkındaki suçlamaları doğruladı.

13 bin insan ölmüştü

Lahey’de kurulan özel mahkeme, Kosovalı bağımsızlıkçıların temel olarak Sırplar, Romanlar ve gerilla muhalifi Kosovalılara karşı işlediği suçları soruşturmakla görevli.

Kosova savaşında çoğu Arnavut olmak üzere 13 bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti. Bu savaş, Batılı güçlerin bombardımanı ile Sırp güçlerinin geri çekilmeye zorlanmasıyla sonuçlanmıştı.

Sırbistan ordusu ve polisinin üst düzey sorumluları daha sonra Lahey’de savaş suçlarından mahkum edilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ayrıldığı kadını darp ve tehdit eden erkek serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.