Ana SayfaEkolojiİzmir depremi: Arama kurtarma tamamlandı, can kaybı 114

İzmir depremi: Arama kurtarma tamamlandı, can kaybı 114

HABER MERKEZİ – 30 Ekim İzmir Depremi’nin ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları bugün sona erdi. Hayatını kaybedenlerin sayısı en az 114. Hastanede tedavisi devam edenlerin sayısı ise 130’un üzerinde. Deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmaları da devam ediyor. Günün öne çıkan gelişmeleri ve yapılan kimi açıklamalar sayfamızda.

 


Deprem Araştırma Komisyonu’nun üyeleri belli oldu

“Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”nun üyeleri belli oldu.

TBMM Başkanvekili Sadi Süreyya Bilgiç, TBMM Genel Kurulu’nda listeyi okutup oylattı.

Seçilen üyeler 10 Kasım’da saat 15.30’da toplanarak başkan, başkanvekili, sözcü ve kâtip seçimi yapacak.

Komisyon üyelerinin 11’i AKP, 5’i CHP, 2’şer de HDP, MHP ve İyi Parti’li milletvekillerinden oluştu.

Komisyonda görev yapacak milletvekillerinin partilerine göre isim listeleri şöyle:

  • AKP: Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk, İzmir Milletvekili Necip Nasır, Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Konya Milletvekili Selman Özboyacı, Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu, Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz.
  • CHP: Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu.
  • HDP: İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Van Milletvekili Muazzez Orhan.
  • MHP: Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, İstanbul Milletvekili Cemal Çetin.
  • İyi Parti: İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Samsun Milletvekili Bedri Yaşar.

Bakan Kurum: Dördü ağır olmak üzere 12 yoğun bakım hastamız var

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depreme ilişkin son bilgileri açıkladı.

114 can kaybı olduğunu hatırlatan Kurum, “107 vatandaşımızı enkazdan sağ salim bir şekilde kurtardık. Bin 35 vatandaşımız yaralı durumda ve tedavileri tamamlanan 898 vatandaşımız taburcu oldu” dedi.

137 kişinin tedavisinin sürdüğünü ifade eden Bakan Kurum, “Dördü ağır olmak üzere 12 yoğun bakım hastamız var” diye konuştu.

Hasar tespit çalışmalarının da devam ettiğini söyleyen Kurum, “924 uzmanımızla 7/24 bu süreci yürütüyoruz. Şu ana kadar 22 bin binada 147 bağımsız bölümün hasar tespit çalışmalarını tamamladık” dedi ve ekledi:

“Ağır hasarlı acil bina sayımız 180, 3 bin 680 bağımsız bölümden oluşuyor. 1267 az hasarlı, 190 orta hasarlı binamız var. Yıkım çalışmaları başlattık. Yıkım çalışmaları çerçevesinde 4 binanın yıkımını dün itibariyle tamamladık. Bugün yine yıkımlar devam edecek. Ağır hasarlı binalara ilişkin ekiplerimiz yerinde tespit yapıyorlar. Hızlı bir şekilde hem taşınma hem gıda yardımlarını vatandaşlarımıza ödemeye başladık. Vatandaşlarımıza bugüne kadar yapmış olduğumuz taşınma ve gıda yardımının toplamı 2 milyon 865 bine ulaştı. Bunun dışında da işyeri yıkılan veya ağır hasar gören esnafımıza 50 bin TL’ye kadar hibe desteği verilecek.”


Meteoroloji’den deprem bölgesi için hava tahmin raporu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, internet sitesi üzerinden deprem bölgesinde önümüzdeki beş gün için hava tahminlerini paylaştı:

  • 5 Kasım Perşembe: Yağış beklenmiyor. Havanın parçalı bulutlu olacağı, rüzgarın kuzey yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette (10-20 km/saat, hamlesi 30-40 km/saat) esmesi bekleniyor. Sabah en düşük sıcaklığın 12, günün en yüksek sıcaklığının 21 derece civarında olması tahmin ediliyor.
  • 6 Kasım Cuma: Yağış beklenmiyor. Havanın parçalı bulutlu olacağı, rüzgarın kuzey yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette (10-20 km/saat, hamlesi 30-40 km/saat) esmesi bekleniyor. Sabah en düşük sıcaklığın 13, günün en yüksek sıcaklığının 22 derece civarında olması tahmin ediliyor.
  • 7 Kasım Cumartesi: Yağış beklenmiyor. Havanın az bulutlu olacağı, rüzgarın kuzey yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette (10-20 km/saat, hamlesi 30-40 km/saat) esmesi bekleniyor. Sabah en düşük sıcaklığın 12, günün en yüksek sıcaklığının 21 derece civarında olması tahmin ediliyor.
  • 8 Kasım Pazar: Yağış beklenmiyor. Havanın az bulutlu olacağı, rüzgarın kuzey yönlerden hafif kuvvette (5-15 km/saat) esmesi bekleniyor. Sabah en düşük sıcaklığın 10, günün en yüksek sıcaklığının 22 derece civarında olması tahmin ediliyor.
  • 9 Kasım Pazartesi: Yağış beklenmiyor. Havanın az bulutlu olacağı, rüzgarın kuzey yönlerden hafif kuvvette (5-15 km/saat) esmesi bekleniyor. Sabah en düşük sıcaklığın 10, günün en yüksek sıcaklığının 22 derece civarında olması tahmin ediliyor.

AFAD: Deprem sonrasında bin 855 artçı sarsıntı yaşandı

AFAD, Seferihisar açıklarında meydana gelen deprem sonrasında, 46’sının büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere toplam bin 855 artçı sarsıntı yaşandığını aktardı.

Depremde 114 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatılan AFAD açıklamasında, “Yaralanan 1.035 vatandaşımızdan 898’i taburcu edilmiş olup 137 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada ayrıca “İzmir’de yürütülen arama ve kurtarma çalışmaları tamamlanmış olup, enkaz kaldırma çalışmaları titizlikle devam etmektedir” denildi.


AFAD Başkanı: Arama kurtarma çalışmaları tamamlandı

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, 30 Ekim’de şiddetli depremin yaşandığı İzmir’de arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını tamamladığını bildirdi.

İzmir’de yıkılan 17 binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları yürütülüyordu.

Deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmaları ise sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Sadece bir alanda enkazımız kaldı. Herhangi bir canlı emaresi yok ama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Enkazı da bu hassasiyetle kaldıracağız” dedi.


Bakan Selçuk: 139 okulda hasar var

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İzmir depreminde hasar gören okullarla ilgili açıklama yaptı.

2 bin 600 okuldan 139’unun duvarlarında çatlak olduğunu söyleyen Selçuk, şunları söyledi:

“139 hafif sorunlu okul içinde Bayraklı’da tek bir okul bile yok. 139 okulla ilgili de sıva ve tamir gibi her türlü tedbir alınacak. Dünya Bankasından da 300 milyon dolarlık uzun vadeli bir kredi aldık. Depremle ilgili kullanılması koşuluyla 300 milyon dolar tamamen okul binalarımızın yenilenmesi için kullanılacak.”


Diş hekimi Zarife Doğan’ın cansız bedenine ulaşıldı

Diş hekimi Zarife Doğan’ın cansız bedeninin, depremde yıkılan İzmir Bayraklı’daki Rıza Bey Apartmanı’nın enkazından 108 saat sonra çıkarıldığı bildirildi.

Doğan’ın cansız bedeni Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırıldı.

Depremde yaşamını yitirenlerden şu ana kadar isimlerini netleştirebildiklerimize BURADAN ulaşabilirsiniz.


Can kaybı sayısı 114’e yükseldi

AFAD, İzmir depreminde can kaybı sayısının 114’e yükseldiğini açıkladı.

Bin 35 kişinin yaralandığı kaydedilen AFAD’ın açıklamasında, “898’i taburcu edilmiş olup 137 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” bilgisi paylaşıldı.

İzmir’de arama kurtarma faaliyetleri yürütülen 17 binadan 15’inde çalışmaların tamamlandığı, iki binada ise çalışmaların sürdüğü belirtildi.

AFAD’ın saat 06.30’da  yaptığı açıklamaya göre, deprem sonrasında, 45’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam bin 713 artçı sarsıntı yaşandı.

İzmir’de yıkılan bir binanın enkazında yapılan arama kurtarma çalışmalarından (Fotoğraf: Reuters)

Ege Denizi’nde, 30 Ekim Cuma günü saat 14.51’de merkez üssü İzmir’in Seferihisar açıkları olan şiddetli bir deprem meydana gelmişti.

Depremin büyüklüğü; AFAD tarafından 6.6, Kandilli Rasathanesi tarafından 6.9, ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi (USGS) tarafından ise 7 olarak ölçülmüştü.

Depremde İzmir’in Bayraklı ilçesinde çok sayıda bina yıkılmış ve hasar görürken, Yunanistan’ın Samos Adası’nda deprem can ve mal kaybına neden olmuştu.

  İzmir depreminde yaşamını yitirenler

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’nin seçimi: Oy sayımı halen devam ediyor, son durum ne?
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.