Ana SayfaGüncelKışlada ırkçı saldırıya maruz kalan askere soruşturma

Kışlada ırkçı saldırıya maruz kalan askere soruşturma

HABER MERKEZİ – Edirne’de zorunlu askerlik yaptığı sırada “Kürtçe eğitim” savunduğu için darp edilen Çetin Doğan’ın şikayeti üzerine iki asker hakkında açılan soruşturma, Doğan’ın aleyhine “örgüt propagandası” ve “emre itaatsizlik” soruşturmasına döndü.

Edirne’nin Süloğlu ilçesinde bulunan 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda zorunlu askerlik yapan 20 yaşındaki Çetin Doğan, Ağustos ayında, bağlı olduğu komutanlıktaki bir grup askerin ırkçı saldırısına maruz kalmıştı.

Darp edilen Doğan’ın, burun ve alın kemiği kırılmış, kaburgasında çatlama ve bacaklarında da morarma meydana gelmişti.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ahmet Kanbal’ın haberine göre saldırı sonrası hastanede üç gün tedavi gören Doğan’ın şikayeti üzerine Edirne Süloğlu Savcılığı tarafından Doğan’ı darp ettikleri tespit edilen iki asker hakkında “Kasten yaralama” suçlaması ile soruşturma başlatıldı.

Başlatılan soruşturma kapsamında iki askerin ifadesi alındı.

Askerlerin verdikleri beyanlar üzerine ise savcılık, Doğan hakkında da “Örgüt propagandası yapmak” ve “Emre itaatsizlik” iddiaları ile soruşturma başlattı.

Savcılık soruşturma dosyasında tarafların ifadelerine, olaya dair tutanaklara ve hastane raporlarının yanı sıra MA’da 14 Eylül günü yayımlanan haber metnine de yer verdi.

Çetin Doğan’ın darp edilmesine dair soruşturma dosyasında herhangi bir tanık ifadesine yer vermeyen savcılık, Doğan hakkındaki soruşturmaya ilişkin ise iki tanık ifadesine başvurdu.

Aleyhte ifade veren tanıklardan biri Çetin Doğan’ın kendilerine HDP’li olduğunu söylediğini ve zafer işareti yaptığını “PKK’nın işareti olan iki parmağını havaya kaldırarak ben bunlardanım” beyanlarında bulunduğunu öne sürdü.

Aynı tanık ayrıca bir başka Kürt asker hakkında da “PKK’nın işareti olan iki parmağını havaya kaldırarak göstermiştir” iddiasını ileri sürdü. Bir diğer tanık ise “Çetin Doğan bana HDP’li ve Kürdistanlı olduğunu söyledi” iddiasını öne sürdü.

Askerlerden biri darp ettiğini kabul etti

Öte yandan Doğan’ı darp ettikleri gerekçesi ile haklarında “Kasten yaralama” suçlaması ile soruşturma açılan askerlerden U.C.Y., Doğan’a dönük saldırıyı kabul ederek, Doğan’ın Kürtçeden bahsettiğini, “Biz sizden, siz de bizden şehitler aldık” cümlesini kurduğunu öne sürdü.

U.C.Y. ifadesinin devamında “Ben şehitlerin hakkını kim verecek diyerek ve sinirlerime hakim olamayarak, AK-47 Kaleşnikof silahın dipçiği ile alın kısmına sert bir şekilde vurdum. Vurmanın etkisi ile silahın dipçiğinin plastik kısmı kırıldı. Çetin Doğan’ın alnından kanlar akıyordu. Olayı gören kimse olmadı. Olaydan sonra ben nöbeti bıraktım. Doğan’a vurduğum için pişman değilim” ifadelerini kullandı.

Hakkında soruşturma açılan diğer asker Y.K. ise kendisinin Doğan’a dönük herhangi bir darp girişimi olmadığını, olay sırasında sadece U.C.Y. ile birlikte nöbet tuttuğunu, darp olayını U.C.Y.’nin gerçekleştirdiğini söyledi.

‘Müvekkilimiz mağdur iken şüpheli durumuna getirilmeye çalışıldı’

Müvekkilinin anadilinde eğitim hakkından bahsettiği için silahla darp edildiğini belirten Doğan’ın avukatı Emrullah Bilik ise “Kasten yaralama” suçunun nitelikli hallerinin oluştuğunu belirterek, savcılığın Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) istediği raporun dosyaya gelmesinden sonra iddianame hazırlanmasını beklediklerini söyledi.

Dosya kapsamında faillerin “Kasten yaralama” suçunu işlediklerini ikrar ettiklerini belirten Bilik, faillerin Kürtçe eğitim hakkını “örgüt propagandası” olarak gösterme çabası içinde olduklarını dile getirdi.

Avukat Bilik, askerlerden U.C.Y.’nin suçunu ikrar edip, pişman olmadığını dile getirmesini şöyle değerlendirdi:

Şüphelinin bir nevi örgüt propagandası yaptığı için kasten yaralama suçunu işlediğini beyan etmesi, cezadan kaçınma durumunu düşünerekten yaptığı bir beyandır. Ayrıca ileride verilecek bir cezaya karşı haksız tahrik indirim sebebi olmasını düşünerekten böyle bir beyanda bulunduğunu düşünüyoruz. Bu aslında cezasızlık politikalarına güvenmenin tezahürüdür.

Çetin Doğan’ın diğer avukatı Soner Kurt ise “Müvekkilimiz mağdur iken şüpheli durumuna getirilmeye çalışıldı. Uydurma tanık ifadeleri ile müvekkilimiz örgüt propagandası ile cezalandırılmaya çalışılmış. Şüpheliler de buna göre ifade vermiştir. Yani müvekkilim Çetin Doğan kışla içinde örgüt propagandası yaptığını, zafer işareti ile gezdiğine ilişkin iftira niteliğindeki beyanlarla müvekkil suçlanmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İşyerindeki taciz patronlar tarafından gizlenmeye çalışıldı
Sonraki Haber
ABD'de ilk kez bir trans kadın eyalet senatosuna seçildi