Ana SayfaDünyaMerkel: Türkiye’ye yönelik olası yaptırım Aralık’ta görüşülecek

Merkel: Türkiye’ye yönelik olası yaptırım Aralık’ta görüşülecek

HABER MERKEZİ – Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’ye yaptırım ihtimalinin 10 Aralık’taki AB liderler zirvesinde görüşüleceğini açıkladı.

Avrupa Birliği’nin (AB), Türkiye’ye Doğu Akdeniz ile ilgili uyarıları önümüzdeki ay yapılacak AB liderler zirvesi yaklaştıkça artıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı açıklamada, Aralık ayındaki zirvede AB’nin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetlerini ele alacağını söyledi.

“Olaylar umduğumuz şekilde gelişmedi” diyen Merkel, şu açıklamayı yaptı:

Türkiye’nin tartışmalı sularda doğalgaz arayışını, 10 Aralık’ta yapılacak bir sonraki AB zirvesinde masaya yatırma konusunda uzlaştık. Bu konuda hiçbir soru işareti yok. O zamana kadar yaşanacak gelişmeleri izleyeceğiz ve ona göre bir karar vereceğiz. Şu an başka bir şey söyleyemem ama bugüne kadar olayların umduğumuz şekilde gelişmediğini söyleyebilirim.

Ekim ayı başındaki AB liderler zirvesinde Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın Türkiye’ye karşı yaptırım uygulanması talepleri beklemeye alınmış, ancak zirve sonuç bildirisinde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerini sürdürmesi durumunda Aralık ayındaki zirvede yaptırımlar konusunun gündeme alınacağı tehdidinde bulunulmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’tan da “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de provokasyonlara devam etmesi halinde” yaptırım konusunun Aralık ayındaki AB zirvesinde tekrar ele alınabileceği işareti ve “AB zirvesinde ne karar alınacağı Türkiye’ye bağlı” uyarısı gelmişti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise dünkü AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’ye yönelik olası yaptırımlar konusunda Aralık ayına kadar verilen süreyi hatırlatmış, Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki söyleminin AB ile arasındaki ayrılığı derinleştirdiği uyarısı yapmıştı.

Borrell, konuyla ilgili olarak “Zaman doluyor ve Türkiye ile ilişkilerimizde bir dönüm noktasına doğru ilerliyoruz” ifadesini de kullanmıştı.

AB’nin uyarıları AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ta kısmen açılan Maraş bölgesini Pazar günü ziyaret etmesi ve adada ‘iki devletli çözüm’ çağrısı yapmasının ardından gelmişti.

  AB'den Türkiye'ye 'zaman tükeniyor' uyarısı
  AB-ABD hattı Erdoğan yönetimiyle kırılma noktasına mı geldi?

Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tüketici güven endeksinde düşüş
Sonraki Haber
Arınç'tan 'Demirtaş ve Kavala' çıkışı, Gökçek ve Metiner'den tepki