Ana SayfaEkonomiMurat Uysal’ın görevden alınması ‘dövizle ilgili’

Murat Uysal’ın görevden alınması ‘dövizle ilgili’

HABER MERKEZİ – Son 16 ay içinde görevden alınan ikinci Merkez Bankası başkanı olan Murat Uysal’ın Erdoğan tarafından görevden alınması ile ilgili Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili, bu adımın “döviz kurundaki hızlı artış” ile ilgili olduğunu söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal’ı görevinden aldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Uysal’ın yerine ise Naci Ağbal atandı.

Eski Maliye Bakanı Naci Ağbal, halihazırda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak görev yapıyordu.

Ağbal’ın bu göreve atanmasıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevine ise İbrahim Şenel atandı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu üyeliğine, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi getirildi.

Görevden alınan Merkez Bankası Başkanı Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 6 Temmuz 2019 tarihinde görevden alınan Murat Çetinkaya’nın yerine getirilmişti. Böylece Uysal son 16 ay içinde görevden alınan ikinci Merkez Bankası başkanı oldu.

Reuters’a konuşan ekonomi yönetimine yakın isimler, Murat Uysal’ın Türk Lirası’nın (TL) hızla değer kaybetmesinden sorumlu tutulduğunu belirtiyor.

Haber ajansına konuşan üst düzey bir yetkili, “Dövizdeki yükseliş tüm beklentilerin hızla üzerine çıktı. Bazı adımların etki edebileceği beklentisi vardı ama bu da gerçekleşmedi” dedi.

Ekonomist Timothy Ash de, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Murat Uysal’ın görevden alınmasını değerlendiren Ash, “Uysal’ın başkanlığı tam anlamıyla felaketti” dedi.

“Ağbal’ın ondan kötü olamayacağı kesin” diyen Ash, Ağbal için “İyi bir teknokrat olarak isim yapmıştı. Aslında bu iş için uygun bir isim” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Erik Meyersson ise Uysal’ın ülkenin ekonomik sıkıntılarının bedelini ödediği yorumunu yaptı.

Merkez Bankası Başkanlığı pozisyonu için “kukla” ifadesini kullanan Meyersson, asıl suçlunun bankanın elini bağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu savundu.

Merkez Bankası’nın yüzde 5’lik enflasyon hedefine rağmen Türkiye’de enflasyon yüzde 12 civarında.

Bankanın geçen ayki toplantısında politika faizini bu oranın altında, yüzde 10,25’te bırakması TL’nin hızla değer kaybetmesine yol açmıştı.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Joe Biden ve Kamala Harris'ten ilk mesajlar
Sonraki Haber
Biden kazandı, Trump itiraza hazırlanıyor: Bundan sonra ne olacak?