Ana SayfaCezaevleri‘Örgüte yardım’ iddiasıyla hüküm giyenlere şartlı tahliye yolu

‘Örgüte yardım’ iddiasıyla hüküm giyenlere şartlı tahliye yolu

HABER MERKEZİ – “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla hapis cezasına çarptırılan Narin Ok’un tahliyesini ‘örgütle bağı devam ediyor’ diyerek reddeden İnfaz Hakimliği’nin kararını kaldıran Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı suçlamayla hüküm giyenler için şartlı tahliyenin yolunu açtı.

Mahkemelerin, “örgüt propagandası yapmak”, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan hüküm giyenlerin şartlı tahliyeden yararlanabilecekleri kararının ardından benzer bir karar, “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” suçundan hüküm giyenler için de geldi.

Elazığ 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Elazığ Ceza İnfaz Hakimliği’nce şartlı tahliye talebi “örgütsel bağı devam ettiği” gerekçesiyle reddedilen Narin Tok’un tahliyesine karar verdi.

“Örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Tok, hükümlü olarak bulunduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde cezasının kalan son bir yılında şartlı salıverilme hakkından yararlanmak için avukatı aracılığıyla Elazığ Ceza İnfaz Hakimliği’ne başvurdu.

Talebe karşılık, Elazığ Cezaevi Müdürlüğü, Ceza İnfaz Hakimliği’ne, Tok’un cezaevinde kaldığı sürede “örgüt üyeliğinden hüküm giyenlerin kaldığı koğuşta kaldığını, örgütten ayrılmadığını, örgütün aktif üyesi olduğunu ve tahliye talebinin reddedilmesi” yönünde görüş bildirdi.

Ceza İnfaz Hakimliği de Tok’un “iyi halli” olmasına rağmen şartlı tahliyenin reddi yönünde karar verdi.

Bu kararın ardından Tok’un avukatı Sinan Can, karara karşı Elazığ 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

Ağır Ceza Mahkemesi ise Tok’un “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmekten” hüküm giydiğini, suçun niteliği nedeniyle Tok’un “örgüt üyesi olarak” değerlendirilemeyeceği, bundan dolayı da örgütten ayrılıp ayrılamayacağına yönelik bir değerlendirme yapılmasının yerinde olamayacağını belirtti.

Bu yönde yapılacak bir değerlendirmenin hukuki olmayacağını da ifade eden mahkeme, itirazı yerinde buldu. Elazığ Ceza İnfaz Hakimliği’nin şartlı tahliye talebinin reddi kararını kaldıran mahkeme, Tok’un şartlı tahliyesine oy birliğiyle karar verdi.

Mahkeme kararında şu değerlendirmeye yer verdi:

Hükümlünün infaza konu cezasının silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek suçuna ilişkin olduğu, hükümlünün işlediği suçun niteliği gereği örgüt mensubu olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı, örgütün yönlendirmesi sonucu örgüt adına suçu işlediğine dair de kesinleşen kararda bir tespitin bulunmadığı, örgüt mensubu olmadığı kesinleşen yargı kararı ile kabul edilen bir kişinin mensup olduğu örgütten ayrılıp ayrılmadığı gibi değerlendirme yapılması ve bu dosya açısından hukuki açıdan sonuç doğurması mümkün olmayan bir değerlendirmeye konu yapılmasının yerinde olmadığı anlaşılmakta…

Verilen karar emsal niteliğinde

Mezopotamya Ajansı’na kararı değerlendiren Tok’un avukatı Sinan Can, şöyle konuştu:

İnfaz Hakimlikleri, ‘örgüt propagandası’, ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’, ‘örgüte bilerek isteyerek yardım etmek’ suçundan hüküm giyenleri, hüküm giydikleri suçun niteliklerine bakmadan ‘örgüt üyesi’ olarak değerlendiriyorlar. Bundan dolayı bu suçlardan hüküm giyenlerin denetimli serbestlik başvurularını reddediyorlar. Bu kararda, özellikle mahkemenin gerekçesine baktığımızda, kişinin ‘yardım ve yataklık’ suçundan hüküm giydiğini, örgüt üyeliğinden ya da yöneticiliğinden dolayı bir ceza almadığını dolayısıyla örgütten ayrılıp ayrılmadığına dair bir değerlendirmenin yapılmayacağına kanaat getirmiş.

Mahkemenin kararıyla yargısal bir makam olmayan İdare ve Gözlem Kurullarının hukuki durumunun ve niteliğinin tartışılmaya açıldığını vurgulayan Can, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çünkü İdare ve Gözlem Kurulları yargısal bir makam değildir. Mahkemenin tespit etmediği bir hususu, idari bir kurul olan İdare ve Gözlem Kurullarının yapması düşünülemez. Mahkemenin yardım ve yataklıktan verdiği hükmü olmasına rağmen İdare ve Gözlem Kurulunun kişinin örgüt üyesi olduğunu, bunu da kişinin kaldığı koğuşta örgüt üyeliğinden ceza alanların bulunduğunu, tarafsız koğuşa geçtiğine dair başvurunun olmamasına dayandırması kesinlikle hukuki bir durum değildir. Mahkemenin zaten olması gereken kararı, bu karardır.

Verilen kararın ilk olduğunu da dile getiren Can, benzer durumda olan hükümlüler için kararın emsal olduğunu ve kararla birlikte şartlı tahliyeden faydalanmak için Ceza İnfaz Hakimliklerine başvurmalarını, reddi durumunda ise Ağır Ceza Mahkemelerine itirazda bulunmalarını istedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van'da mültecileri taşıyan araç otobüse çarptı: Bir kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
ABD'nin seçimi: Biden'ın delege sayısı 264'e yükseldi